Novitet na prometnicama: Nove odbojne ograde na hrvatskim cestama zaista spašavaju motocikliste!

3 years,4 months ago - 16 prosinca 2020, revijahak
Novitet na prometnicama: Nove odbojne ograde na hrvatskim cestama zaista spašavaju motocikliste!
Sredinom ove godine postavljeni su prvi dodatni plaštevi za motocikliste na odbojne ograde na dionicama državnih cesta DC32 i DC66, a rezultati su već vidljivi - na tim dionicama nije bilo stradalih motociklista

Hrvatske ceste d.o.o. nastavljaju s provedbom mjera povećanja sigurnosti motociklista – nakon prvih plašteva postavljenih početkom lipnja 2020. nastavlja se s dodatnim ulaganjima. Na određenim lokacijama na kojima do sada odbojna ograda nije bila izvedena postavili su novu odbojnu ogradu s dodatnim plaštem za motocikliste.

Osim navedenih mjera, na dionicama državnih cesta DC32 i DC66 dopunili su prometnu signalizaciju kako bi se kvalitetnije naglasile opasnosti i ograničenja u prometu te utjecalo na smanjenje nastanka prometnih nesreća. Evaluacijom provedenih mjera, a prema dostupnim podacima, na tretiranim lokacijama od provedbe mjera nije bilo stradalih motociklista.

Hrvatske ceste d.o.o. su na određenim dionicama državnih cesta DC8, DC32 i DC66 još u rujnu 2019. godine počele s pripremama za povećanje sigurnosti vozača motocikala i mopeda. Najprije su postavljene dvojezične obavijesne ploče o zahtjevnim dionicama za motocikliste. Zahtjevne dionice su one dionice cesta koje zahtijevaju dodatnu koncentraciju motociklista u vožnji zbog svojih prometno-tehničkih karakteristika.

Nadalje, Hrvatske ceste d.o.o. su osigurale 1.300.000 kn bez PDV-a, a ta su sredstva namijenjena za provedbu mjera povećanja sigurnosti motociklista i na dijelu državne ceste DC8 od Senja do Starigrada. Na toj će se dionici, osim prometne signalizacije te dodatnih plašteva na odbojnim ogradama, na određenim lokacijama provesti dodatno povećanje hvatljivosti kolnika kako bi se dodatno smanjio rizik proklizavanja motocikala, ali i ostalih motornih vozila. Protuklizni materijal se u Sloveniji i Austriji već neko vrijeme primjenjuje kao mjera.

Osigurano je i 580.000 kn bez PDV-a za izradu projektne dokumentacije na dijelu državne ceste DC8 od Starigrada do graničnog prijelaza Klek (Neum). 

Izrađen je projekt povećanja sigurnosti motociklista na dijelu državne ceste DC25 (Gospić – Karlobag), na predjelu Takalice, za koji je zatražena suglasnost nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

I u idućem razdoblju Hrvatske ceste planiraju dodatna ulaganja u mjere povećanja sigurnosti motociklista. Prije svega na državnoj cesti DC8, ali i na ostalim državnim cestama na kojima postoje potrebe i opravdanost provedbe navedenih mjera.

Najviše prometnih nesreća u kojima sudjeluju motocikli i mopedi događa se na državnoj cesti DC8, a razlog je i što je apsolutni broj motocikala i mopeda najveći na toj cesti. U razdoblju od 1. 1. 2016. do 31. 12. 2018. na DC8 dogodilo se 3926 prometnih nesreća u kojima je sudjelovalo 7.179 vozila i 8.476 sudionika, a motorna vozila na dva kotača sudjelovala su u 595 nesreća, odnosno 15,16%.

Support Ukraine