'Onima koji stalno izazivaju prometne treba oduzeti vozilo'

4 godina ago - 7 studenoga 2018, 24sata
'Onima koji stalno izazivaju prometne treba oduzeti vozilo'
Pokrenut ćemo određenu zakonsku inicijativu u smislu pooštravanja kazni za počinitelje teških prometnih nesreća, pogotovo one koji spadaju u kategoriju recidivista, kaže Božinović...

Crveni alarm na hrvatskim prometnicama - 272 poginulih i više od 2300 teško ozlijeđenih - dovoljno razloga da se svi dignu na noge.

Ministar Davor Božinović zbog toga najavljuje oštrije kazne.

"Pokrenut ćemo određenu zakonsku inicijativu u smislu pooštravanja kazni za počinitelje teških prometnih nesreća, pogotovo one koji spadaju u kategoriju recidivista", rekao je Božinović.

A takvih je u vikend policijskim akcijama oko 40. Ministar je tom brojkom nezadovoljan. Upravo zbog njih raspravljalo se i o najstrožim kaznama.

"Po našem mišljenju bi se vozilo, kao sredstvo počinjenja kaznenog djela, trebalo tretirati na način da se ono oduzme čak i ukoliko nije vlasnik vozila i vlasnik vozila bi morao preuzeti odgovornost kome je to vozilo  dao", rekao je Božinović za Dnevnik Nove TV.

Ovakvim zakonskim rješenjima potporu je dala i struka. Sve to, kažu, trebalo bi nas maknuti s europskog dna, kada su stradavanja u pitanju.

'Marakeški sporazum zaključen je u srpnju, ništa se nije promijenilo'
Božinović je u emisiji RTL Direkt govorio i o Marakeškom sporazumu i prijeporima koje je izazvao:

- Sporazum je zaključen u sedmom mjesecu, u međuvremenu se ništa nije promijenilo. Pravno neobvezujući sporazum, ali jako bitan. Ovo pitanje nikada nije došlo na dnevni red, i očito je trenutak kad se i na globalnoj razini tome treba pokazati pozornost. Migracije su nešto čime ćemo se suočavati desetljećima. Ono regulira pitanje nacionalnog suvereniteta. Ovim sporazumom se regulira da je pitanje migracija u ovlasti države. Državama daje mogućnost da zakonskim mjerama daje pravo da sami odluče što je legalno a što ilegalno. Kada mi trpimo kritike to je zato jer se oni pozivaju na konvencije o pravima izbjeglica, rekao je Božinović.

Ministar je rekao da je migrantski val za oko 56 posto veći nego prošle godine, da pritisak postoji, ali da Hrvatska na njega uspješno odgovara. Naglasio je i da ne podržava postavljanje fizičkih prepreka na granice:

- Nikada barikade nisu riješile problem niti su zaustavile. Ono što nama preostaje je jaki diplomatski angažman što smo i pokrenuli da uključimo države koje su ispred nas. Zato imamo jako dobru suradnju s tim policijama.

Support Ukraine