Od donošenja strožeg zakona manje je prometnih nesreća

2 godina,3 mjeseci ago - 11 listopada 2020, 24sata
Od donošenja strožeg zakona manje je prometnih nesreća
Tijekom prve godine primjene izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama zabilježen je pad ukupnog broja nesreća za 14,5 posto, ali je za 1,7 posto narastao broj nesreća s poginulim osobama

Policija je zabilježila smanjenje broja nesreća s nastradalim osobama za 13,7 posto i nesreća s materijalnom štetom za 14,9 posto, dok je za 6 posto smanjen broj teško ozlijeđenih osoba. Za 17,1 posto je smanjen broj lako ozlijeđenih osoba, preciziralo je Ravnateljstvo policije.

Porast broja poginulih, pet više u odnosu na ranije promatrano razdoblje, policija povezuje sa činjenicom da se u navedenom razdoblju dogodilo nekoliko prometnih nesreća s više smrtno stradalih. Policija je precizirala da se dogodilo ukupno 18 nesreća u kojima je poginulo više osoba, njih 13 s dvije poginule osobe, četiri s tri i jedna sa četiri poginulih.

Recidivisti prouzročili 8,1 posto nesreća s poginulima

Od ukupnog  broja nesreća s poginulima u godini dana primjene strožih sankcija, recidivisti su prouzročili 8,1 posto takvih nesreća dok su najveći broj njih prouzročili vozači koji nisu zabilježeni kao česti prekršitelji prometnih propisa.

U navedenom razdoblju ukupno je sankcionirano 10.322 osobe koje su počinile 10.675 najtežih prekršaja, a najveći broj prekršaja utvrđen je zbog vožnje pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,5 promila, njih 3808.

Zabilježeno je 3376 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i 1763 prekršaja vožnje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja. U 884 slučajeva je sankcionirano odbijanje podvrgavanja uzimanju krvi i urina, precizirala je policija.

Od ukupnog broja sankcioniranih vozača njih 3580, odnosno 34,7 posto je uhićeno, a nadležnim sudovima je policija za 8605 prekršaja (80,6 posto) predložila novčanu kaznu koja je potvrđena za 2413 počinitelja. Za 1263 počinitelja kazna nije potvrđena, odnosno preinačene su u pravilu u blaže od predloženih, dok se u preostalim slučajevima još vode postupci.

Maksimalna potvrđena novčana kazna je iznosila 37.200 kuna, naglasilo je Ravnateljstvo policije.

Oduzeto 30 vozila
Za 2070 počinjenih prekršaja (19,4 posto) policija je predložila kaznu zatvora koja je potvrđena za 813 počinitelja, a za njih 905 nije potvrđena, dok se u preostalim slučajevima također vode sudski postupci.

Sudovi su maksimalne potvrđene kazne zatvora, od 30 do 120 dana, određivali u slučajevima gdje su počinitelji u pravilu recidivisti koji su više puta počinili najteže prekršaje. Policija je podsjetila da su to upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola s koncentracijom većom od 1,5 promila, vožnja prije stjecanja prava i za vrijeme dok im je izrečena zabrana te odbijanje uzimanja krvi i urina.   

Ravnateljstvo policije je istaknulo da je u prvoj godini novog zakona privremeno oduzeto 30 vozila vozačima koji su u razdoblju od tri godine već bili najmanje dva puta pravomoćno kažnjeni za najteže prekršaje.

Zakonom je pooštreno i kažnjavanje vozača zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova te je sankcionirano 1392 vozača. Ukinuto je i oduzeto 536 važećih vozačkih dozvola, od toga 180 mladim vozačima, a 356 ostalim vozačimama, uz uskratu polaganja vozačkog ispita na rok od dvije godine.

Izmjene zakona djelomično doprinijele povećanju sigurnosti
Ukinuto je 89 dozvola vozača kojima je vozačka dozvola oduzeta ili prijavljena izgubljenom, uz uskratu polaganja vozačkog ispita na rok od dvije godine. Za 120 vozača, a kojima je vozačka dozvola istekla, izrečena je uskrata podnošenja zahtjeva za produženje vozačke dozvole na rok od dvije godine, dok za produženje moraju položiti vozački ispit.

Za 647 vozača kojima još nije bila izdana vozačka dozvola, izrečena je uskrata podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine, dok je zabilježeno 28.392 zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Ravnateljstvo policije ističe da su izmjene zakona djelomično doprinijele povećanju sigurnosti prometa na cestama, ali nisu znatno utjecale na promjene ponašanja sudionika u prometu odnosno na usvajanje pozitivne prometne kulture.

U skladu s time nastavljaju se pojačane aktivnosti, posebice u dane vikenda, usmjerene prioritetno na prevenciju teških prometnih nesreća i njihovih posljedica, sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala”, zaključuje Ravnateljstvo policije.

Support Ukraine