Orkanska bura ruši sve pred sobom! Zatvorene su mnoge ceste, a ne voze ni trajekti

1 godina ago - 13 siječnja 2022, 24sata
A1 Zagreb-Split-Ploče
A1 Zagreb-Split-Ploče
Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Maslenica

Olujna bura već nekoliko dana stvara probleme u Dalmaciji, a sudeći prema prognozi to se i nastavlja. Pretežno sunčano, u unutrašnjosti povremeno uz umjerenu naoblaku, prognozira za četvrtak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita s olujnim udarima, prema večeri će slabjeti. Najviša dnevna temperatura zraka između -1 i 4, na Jadranu od 8 do 13 stupnjeva Celzijevih.

Olujni vjetar stvara probleme u prometu
Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Maslenica (obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog DC50-DC27-DC54); autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar); Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Prema izvješću HAK-a u 7 sati, samo za osobna vozila otvorene su Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga te državna cesta Brušane-Baške Oštarije-Karlobag (DC25) - zbog snježnih zapuha i vijavice.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski. Ponegdje ima i magle. Zbog niskih temperatura na cestama u unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici: DC42 Poljanak (g.ž.LS)-Selište Drežničko; DC218 Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj; ŽC5203 Dobroselo - Doljani -Srb i Otrić-Srb, ŽC5217 Bruvno-Mazin-Dobroselo; LC59122 Šušanj-Ledenik; LC59123 Šušanj-Konjsko te na lokalnim i županijskim cestama na području Korenice i Donjeg Lapca.

Zbog vjetra, u prekidu su trajektna linija Prizna-Žigljen i katamaranske linije: Split-Hvar-Korčula, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Support Ukraine