Ovo može samo Toyota: Odjednom predstavili 15 električnih noviteta

2 years,4 months ago - 16 prosinca 2021, Index
Ovo može samo Toyota: Odjednom predstavili 15 električnih noviteta
NAJVEĆI proizvođač automobila na svijetu opet je iznenadio svijet najavivši svoju EV strategiju.

Nikad prije nije zabilježeno da neki proizvođač odjednom predstavi 15 noviteta. Toyota je to učinila uz pomoć Lexusa i obznanila kako ulazi u bitku za predvodnika elektromobilnosti. A što je najbolje, od 15 koncepata tek se manji dio zasniva na postojećim modelima, dok su većina potpuno novi modeli na e-TNGA platformi. 

Akio Toyoda je pritom napomenuo kako Toyota ide u dva smjera, gdje je prvi u smjeru vozila sa smanjenom emisijom stakleničkih plinova poput hibrida, a drugi isključivo vozila s nultom emisijom. Potonji smjer će biti glavni. 

Toyota je najavila svoj bZ asortiman (beyond Zero) koji donosi velikoserijske modele po prihvatljivoj cijeni. U pitanju su bZ4X i još četiri koncepta uključujući nekoliko crossovera i budućeg rivala Tesli Model 3.

I Lexus ima svoje adute. Na struju prelazi do 2035. godine, a zasad možemo vidjeti LF-Z, ali i sportski model kao nasljednika LF-A sa 700 km dosega i ubrzanjem do 100 km/h za manje od 2 sekunde. Tu su još dva koncepta, SUV model i kabriolet.

Konačno, tu su i Toyotina gospodarska vozila. Uključuju široku ponudu, od autonomnog busa, do kamioneta i električne verzije FJ Cruisera.

Sve viđeno će vjerojatno u proizvodnju kao dio strategije da do 2030. godine lansiraju 30 električnih modela te uhvate prodaju od 3.5 milijuna takvih vozila. Lexus će do 2030. godine biti električna marka u Europi, Sjevernoj Americi i Kini s ciljem prodaje od milijun električnih vozila. Lexusova ponuda će biti 100% električna od 2035. godine. A da bi to sve ostvarila, Toyota će do 2030. godine u proizvodnju baterija uložiti 17.6 milijardi dolara.

Support Ukraine