Ovo su novi Toyota RAV4 Plug-in Hybrid i Lexus NX; Vrhunac tehnologije i dizajna

9 mjeseci,2 tjedna ago - 11 veljače 2022, tportal
Toyota RAV4, Lexus NX
Toyota RAV4, Lexus NX
Potpuno novi Lexus NX je puno više od samo druge generacije Lexusovog luksuznog SUV-a srednje klase - on otvara novo poglavlje za marku Lexus, jer predvodi nove smjerove u dizajnu, novim pogonskim sklopovima, uključujući prvi Lexusov Plug-in Hybrid model, kao i veliki iskorak u dinamičkim performansama

Toyota je održala hrvatsku premijeru modela RAV4 Plug-in Hybrid, ali i njegovog sestrinskog modela iz premium segmenta japanskog koncerna, drugu generaciju modela Lexus NX. Prvi model, Toyota RAV4 Plug-in Hybrid smjestio se na samom vrhu ponude modela RAV4, kao perjanica Toyotine ponude hibridnih modela. Radi se o vozilu koje omogućuje nenadmašnu kombinaciju snage i ekološke učinkovitosti. Njegovim se predstavljanjem u Hrvatskoj jača i širi privlačnost modela RAV4 koji je stvorio tržište rekreativnih SUV vozila i kojih je do sada u svijetu prodano više od 10 milijuna.

Mi smo RAV4 Plug-in Hybrid isprobali još u svibnju prošle godine na svojevrsnoj pretpremijeri, a poveznica s Lexusom NX, odnosno s modelom NX 450h+, leži u tome da oba modela koriste zajednički plug-in hibridni pogon, prvi ikada za japanski koncern koji proizvodi i Toyotu i Lexus. Saznali smo sve detalje ova dva modela vezane na domaće tržište, pa ćemo vam ih i predstaviti svaki za sebe.

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid
Toyota je primijenila svoju vrhunsku stručnost na području hibridne tehnologije za stvaranje modela RAV4 Plug-in pa je nastalo vozilo koje je ne samo snažno, već po pitanju niskih emisija i potrošnje goriva nadmašuje sve svoje konkurente. S novim modelom RAV4 Plug-in, Toyota je stvorila vozilo s dvostrukom DNK: onim koje ima snažne i istinske mogućnosti potpuno električnog vozila (EV), ali koje može raditi i s vrlo učinkovitom hibridnom električnom snagom.

Toyota je iskoristila svoje iskustvo u inženjerstvu dviju generacija modela Prius plug-in i usvojila je postupni pristup kako bi dodala dodatne performanse učinkovitosti plug-in tehnologije. Ovim je proizveden najmoćniji model iz serije RAV4 i onaj koji pruža najbolje performanse u klasi u svom segmentu u pogledu voznog EV opsega, emisije CO2 i potrošnje goriva.

Konačni homologacijski podaci za ovaj model pokazuju da je razina emisija CO2 22 g/km, a potrošnja goriva 1,0 l/100 km (kombinirani WLTP ciklus). RAV4 Plug-in Hybrid predstavlja dopunu modela RAV4 Hybrid te predstavlja pojačanje u Toyotinom programu elektrifikacije.

Za model Prius Plug-in, na primjer, fokus je bio na proširenju EV pogonskog opsega korištenjem veće visokonaponske baterije s uspostavljenim električnim motorom od 53 kW iz hibridnog modela. Suprotno tome, RAV4 koristi snažniji motor zajedno s većom baterijom i pretvaračem kako bi dobio znatno veću pogonsku snagu, kao i sposobnost prelaska mnogo veće udaljenosti i putovanja velikim brzinama u EV načinu rada.

Maksimalna snaga punog pogonskog sklopa, uključujući 2,5-litreni hibridni motor Dynamic Force, iznosi 306 KS (225 kW) što je 38 posto više od RAV4 Hybrid i omogućava ubrzanje od 0-100 km/h za 6,0 sekundi, odnosno 2,1 sekundu brže od modela RAV4 Hybrid. Poboljšana je i vožnja, na primjer s 50 posto više snage dostupne pri 60 km/h.

Toyota RAV4 Plug-in radi kao pravo električno vozilo: EV je zadani način rada, u kojem može prevaliti otprilike do 75 km (WLTP ciklus) te bez intervencija hibridnog pogonskog sklopa postiže brzinu od 135 km/h.

Pogonski sklop obujma 2487 cm³, sa četiri cilindra, 16-ventilskom DOHC tehnologijom te radom u Atkinsonovom ciklusu koristi inteligentnu funkciju Dual VVT-i (električno upravljanu) i podešavanje ispušnih ventila te D-4S izravno/neizravno ubrizgavanje goriva s brizgaljkama s više rupa. Dugi hod od 103,4 mm i visoki omjer kompresije od 14,0:1 daju više snage i omogućuju veću ekonomičnost. Najveća snaga od 185 KS (136 kW) ostvaruje se pri 6000 okr./min., u usporedbi s 178 KS (131 kW) pri 5700 okr./min. kod modela RAV4 Hybrid.

Hibridni sustav upravlja automatskom fazom zagrijavanja kako bi se benzinski motor zaštitio od prekomjernog trošenja do kojega bi moglo doći ako se motor mora redovno paliti hladan, a vozi se brzinama za autocestu. Snaga je ograničena, a zatim se postupno povećava. Plava ikona na zaslonu s prikazom protoka hibridne energije obavještava vozača o stanju zagrijanosti.

Kad je potrebna dodatna snaga motora, sposobni 2,5-litreni Dynamic Force osigurava da ekonomičnost i dalje bude vodeća u klasi. Punjenje baterije jednostavno je i sigurno, dok ugrađeni punjač od 6,6 kW u automobilu osigurava potpuno napunjenu bateriju za samo 2,5 sata. Vlasnicima se serijski isporučuje MyT aplikacija za daljinsko programiranje i praćenje punjenja baterije, kao i za aktiviranje klimatizacijskog sustava kako bi se kabina zagrijala ili rashladila prije polaska.

Unapređenja hibridnog sustava
Toyota je razvila snažniji hibridni sustav za RAV4 Plug-in Hybrid korištenjem kompaktnih i lakih komponenata četvrte generacije hibridne tehnologije prisutne u modelu RAV4 Hybrid, s detaljnim promjenama kojima se optimiziraju performanse u kontekstu priključnog hibridnog vozila. Tu je i nova litij-ionska baterija čiji je kapacitet povećan na 18,1 kWh. Sadrži 96 ćelija, a nazivni napon iznosi 355,2 V. Povećana razina struje omogućuje razvijanje veće snage: tako je maksimalna snaga znatno veća u snagu na pogonski agregat u modelu RAV4 Hybrid.

Baterija je smještena ispod podnice vozila, što doprinosi niskom težištu te se ne mora oduzimati prostor prtljažnika ili kabine. Ćelije se hlade rashladnim sredstvom iz klimatizacijskog sustava, što doprinosi performansama vozila u EV načinu rada.

Provedena je i posebna promjena jedinice za upravljanje snagom. Dodavanjem pretvornika-pojačivača struja je povećana pa se iz visokonaponske baterije može izvući više energije. DC-DC pretvarač sada je manji, tiši i učinkovitiji te su mu sposobnosti hlađenja poboljšane. Smješten je iza stražnjih sjedala pa se zauzima manje prostora u kabini.

Načini rada
RAV4 Plug-in Hybrid nudi četiri različita načina rada za svoj priključni hibridni sustav:

EV (električno vozilo) način rada – zadani način rada
HV (hibridno vozilo) način rada
Auto HV/EV način rada
Punjenje
Tvornički je zadano da radi kao električno vozilo (EV), a zatim koristi EV-prioritetni način rada te nastavlja s radom samo na električnu energiju čak i kad se papučica akceleratora ne štedi. Kad se dosegne domet u EV načinu rada, vozilo se automatski prebacuje u HV način rada.

Vozač ima mogućnost koristiti HV način rada na početku putovanja, a po potrebi prebaciti u EV način rada zbog maksimalne ekonomičnosti, primjerice prilikom vožnje u gradskim područjima.

U Auto EV/HV načinu rada, hibridni se sustav automatski aktivira kad je potrebna dodatna snaga, na primjer prilikom silovitog i naglog ubrzavanja, a odmah nakon toga sustav se vraća u EV način rada.

Prilikom punjenja, razina napunjenosti baterije povećava se kad je preniska za vožnju u EV načinu rada, pri čemu se koristi energija koju generira motor. Sekvencijalni shiftmatic sustav omogućuje vozaču korištenje poluga na kolu upravljača za kočenje motorom. Dodatnu pomoć pruža sustav Deceleration Assist Control za pomoć pri usporavanju, koji automatski povećava okretni moment usporavanja pogonskog motora kad se detektira kočenje na nizbrdici. Tako je vožnja tečnija, s obzirom na to da se kočnice manje koriste.

Osim sofisticirane i djelotvorne pogonske tehnologije, RAV4 Plug-in Hybrid zadržao je sve vrline zaslužne za uspjeh pete generacija modela RAV4. Pritom se misli na dinamičke prednosti niskog težišta i iznimnu krutost tipičnu za Toyotinu GA-K platformu vozila. Serijski se isporučuje i s inteligentnim pogonom na sve kotače AWD-i.

Cijene i posebna ponuda
Povodom predstavljanja RAV4 Plug-in Hybrid u Hrvatskoj pripremljena je posebna ponuda uz Toyota financiranje. RAV4 Plug-in Hybrid 2,5 VVT-i HSD opremljen je e-CVT mjenjačem, a dostupan je već po cijeni od 412.500 kn uz ELEGANT paket opreme koji također sadrži napredni i bogati sigurnosni i multimedijski paket. Tu je i 10 godina jamstva na hibridnu bateriju i do 10 godina jamstva uz Toyota Relax paket.

Lexus NX
Lexus je održao svjetsku premijeru modela NX, druge generacije luksuznog crossover SUV-a sredinom lipnja prošle godine. Da podsjetimo, prva generacija NX-a je predstavljena krajem 2014. godine kao potpuno novi, početni model u Lexusovoj crossover/SUV postavi pozicioniran ispod RX modela srednje veličine. Isto tako treba reći i da je 2018. predstavljen novi crossover početne razine, Lexus UX, pa tako NX otad više nije ulazni model. To je drugi najmanji SUV u Lexusovoj postavi SUV-ova.

Inače, naziv modela NX referira na 'Nimble Crossover' što bi se moglo definirati kao okretan, spretan crossover. Novi NX zamjenjuje model koji je bio vrlo uspješan za Lexus u Europi, s više od 170.000 prodanih primjeraka u sedam godina postojanja. Većina prodanih primjeraka je otišla kupcima koji dotad nisu nikada imali Lexus, što ga čini ključnim modelom kad je riječ o rastu marke u regiji. Prva generacija Lexusa NX je imala i svoj facelift 2017. godine.

Potpuno novi NX otvara novo poglavlje za Lexus, najavljujući novi smjer u dizajnu eksterijera i interijera, nove pogonske sklopove, uključujući Lexusov prvi plug-in hibrid (koji pruža jaču i dojmljiviju vezu između vozača i stroja uz Lexusov pečat vožnje - Lexus Driving Signature), dinamička poboljšanja koja pružaju korisnije i povezano iskustvo vožnje, multimediju sljedeće generacije i povezivost te korištenje naprednih tehnologija za veću razinu sigurnosti, udobnosti i udobnosti.

Kako bi nadogradio ovo postignuće i kupcima koji danas očekuju mnogo više od svog vozila, pružio novi model, Lexus je stoga odlučio potpuno redefinirati NX. Koliko su velike ambicije i predanost japanskog proizvođača luksuznih vozila iz Toyotine grupe očituje se u velikom napretku u performansama, upravljivosti i učinkovitosti, te u nevjerojatnih 95 posto novih dijelova vozila u odnosu na prethodnu generaciju.

Dizajn
Novi NX označava početak značajne evolucije Lexusova dizajna, dok ostaje vjeran osnovnoj filozofiji 'L-finesse' marke, primjenjujući vrhunski dizajn i tehnologiju, uz finoću. Novi model unapređuje avangardnu ​​privlačnost izvornog NX-a, ali također pruža sofisticiraniji, dinamičniji i zreliji izgled te mišićaviji karakter.

Cilj dizajnerskog tima bio je stvoriti 'funkcionalnu ljepotu', izražavajući svojim stilom kako Lexus udovoljava sve različitim zahtjevima i preferencijama kupaca. Tema 'jednostavnost ukorijenjena u tehnologiji' govori o načinu na koji čist i jednostavan dizajn može izraziti privlačnost inovativnih funkcija i tehnologije te kako Lexus ide u korak s vremenom.

NX ima uravnotežene, jake proporcije s moćnim. držanje za cestu. U usporedbi s prvom generacijom NX-a ukupna duljina povećala se za 20 mm (sada 4660 mm) , međuosovinski razmak za 30 mm (2690 mm), širina za 20 mm (1865 mm) i visina za 5 mm (1640 mm). Te dimenzije osiguravaju 'optimalan paket', uključujući više prostora u kabini za putnike na stražnjim sjedalima.

Sprijeda, Lexusova karakteristična rešetka vretena igra značajniju ulogu u dizajnu automobila: izvedena uspravnije i suptilnijeg okvira, naglašava dugački poklopac motora i generira cjelokupni oblik i volumen tijela koji se široko rasplamsava prema stražnja krila. Njegov uspravniji položaj također poboljšava performanse hlađenja rešetke. Moćan, okretan dojam pojačani su širim prednjim (1605 mm ili + 30 mm) i stražnjim (1639 mm ili +59 mm) tragovima kotača (što omogućuje NX-ova platforma Global Architecture K (GA-K)), dugim, elegantnim poklopcem motora, kratkim prevjesima i raširenim lukovima kotača na kojima su smješteni veći kotači; do 20 cola u promjeru.

Straga, prepoznatljive nove značajke uključuju nova stražnja kombinirana svjetla u obliku slova L, s prepoznatljivim Lexusovim 'blade' osvjetljenjem koje se proteže u širini vozila, amblem Lexusa zamijenjen je imenom 'LEXUS' ugraviranim na vrata prtljažnika, stvarajući jednostavan i moderniji izgled.

Funkcionalna ljepota očituje se u detaljima proizvedenim u suradnji NX-ovih dizajnera i inženjera performansi za kontrolu protoka zraka preko i ispod karoserije, kao što su bočne lajsne u ravnini i novi dizajn motora u tajnosti s udubljenom površinom, poput loptice za golf. To stvara mikro vrtloge u strujanju zraka ispod automobila, poboljšavajući stabilnost na ravnini u vožnji velikom brzinom.

Novi koncept arhitekture kabine
Novi NX označava prvu primjenu Lexusovog novog koncepta Tazuna za dizajn vozačkog kokpita. Uzimajući svoje ime iz japanske riječi koja opisuje jahački nadzor nad svojim konjem pomoću uzda, fokusira se na pružanje vozaču izravne, intuitivne kontrole vozila, slijedeći glavnu riječ 'ruke na volanu, oči na cesti'. Također dodatno nagrađuje iskustvo vožnje, čineći da se vozač osjeća samopouzdano i kontrolira svoje vozilo i svoju okolinu.

Primjer intuitivne kontrole koja je središnja za koncept su prekidači za praćenje dodira na upravljaču, koji se mogu prilagoditi za rad željenih funkcija vozača. Kada se koristi prekidač, njegov se oblik prikazuje na head-up zaslonu, tako da vozač ne mora spustiti pogled na volan kako bi provjerio funkciju kojom želi upravljati.

Osjećaj u kokpitu stvara se oblikovanjem prostora zakrivljenog od vozačevih vrata do središnje konzole. Ovdje su izvori informacija - multimedijski zaslon, zaslon s više informacija, kombinirani instrument s jednim prikazom, centralizirani mjerači i (ako je navedeno) head-up zaslon - grupirani su u jedinstveno područje tako da se njihov sadržaj može čitati s minimalnim pokretima oka i glave.

Sličan se princip primjenjuje na raspored kontrola vozila: gumb za pokretanje, ručica mjenjača, komande klima uređaja, tipka za odabir načina vožnje postavljeni su na isto mjesto, tako da su doseg i rad pojednostavljeni i savršeno intuitivni.

Dizajneri su surađivali s Lexusovim Takumi majstorima kako bi usavršili odnos dizajna između volana i ručice mjenjača. Poprečni presjek kola volana precizno je utvrđen kako bi se pružio najbolji osjećaj prianjanja i jednostavnost rada, dok je ručica mjenjača napravljena što je moguće kompaktnije, ali s ugodnim držanjem u ruci i idealnim kutom. Lexus je također istraživao udaljenost ljudi od ramena do prsta diljem svijeta kako bi definirao raspored koji pruža izvrsnu kontrolu bez narušavanja držanja vozača.

Komfor, tišina i 'omotenashi iskustvo'
Dok vozač doživljava fokusirano, privlačno okruženje stvoreno novim NX-ovim dizajnom kokpita Tazuna, putnici uživaju u povećanom osjećaju prostranosti s povišenom razinom udobnosti, kvalitete i pažnje prema detaljima koji su u biti Lexus.

Za okruženje suvozača cilj dizajna bio je stvoriti osjećaj luksuznog dnevnog boravka, bez upada iz vozačevog područja. To je u dizajnu kabine naglašeno zakrivljenom linijom koja ocrtava dva prostora.

Završna obrada kabine bogata je primjerima izrade Lexus Takumi, koristeći visokokvalitetne materijale koji izgledaju i 'osjećaju' se dobro. Udobnost se obrađuje u detaljima poput preciznog dizajna prednjeg sjedala, s pažnjom na oblik presjeka sjedala, položaj bočnih potpornih nosača, pa čak i oblikovanje udubljenih područja kako bi se stvorili prostor za laktove putnika. Opsežna upotreba materijala za apsorpciju i izolaciju buke i vibracija čini tiho i mirno okruženje.

Nove značajke koje poboljšavaju ambijent na brodu odražavaju Lexusova omotenashi principa predviđanja potreba ljudi i omogućavanja da se osjećaju dobrodošlo i ugodno. Uključuju redoslijed osvjetljenja ulaza i pokretanja te osobnu dobrodošlicu na vozačevom višesatnom zaslonu. Sustav ambijentalne rasvjete, dostupan standardno ili opcija prema ocjeni modela, nudi izbor od 64 boje koji odgovaraju raspoloženju putnika na putovanju.

Novi NX prvi je Lexusov model koji je opremljen sustavom elektroničkog otpuštanja vrata e-zasunom. Ovaj elektronički sustav zamjenjuje poznatu unutarnju kvaku na vratima s prekidačem na tipku smještenom pored naslona za ruke na ploči vrata.

Pogodnost pružaju i daljinske funkcije dostupne svim novim vlasnicima NX-a pomoću aplikacije Lexus Link, s prethodno zagrijavanjem ili hlađenjem kabine prije početka putovanja te zaključavanjem i otključavanjem vrata. Poboljšan je i rad zadnjih vrata motora tako da je i tiši i brži - vrijeme otvaranja ili zatvaranja smanjeno je za pola na oko četiri sekunde.

Pogonski sklopovi i performanse
Status novog NX-a kao transformativnog modela za Lexus s potencijalom za veći prodor na tržište dodatno se odražava u širem rasponu pogonskih sklopova koji koriste nove i poboljšane tehnologije, pružajući naglašene najbolje performanse u klasi. Uključuju Lexusov prvi plug-in hibridni električni pogon koji će biti nova referentna točka u segmentu zbog svoje kombinacije snage, učinkovitosti i EV sposobnosti vožnje. Postava također nudi novi hibridni električni model, sa značajno poboljšanim performansama hibridne tehnologije četvrte generacije.

NX 450h +, prvi plug-in hibrid Lexusa
Lexus je iskoristio više od 15 godina stručnosti u hibridnoj tehnologiji za proizvodnju svog prvog plug-in hibridnog električnog vozila (PHEV), novog NX 450h +. Novi model će ubrzati uvođenje elektrificiranih vozila u skladu s Lexusovom elektrificiranom strategijom.

Elektrificirani model u novoj NX liniji sadrži četverocilindrični 2,5-litreni hibridni motor i punjivu litij-ionsku bateriju s 18,1 kWh, najveći kapacitet u svojoj klasi. Dodatni stražnji elektromotor omogućuje stalni pogon na sve kotače. Priključni sustav proizvodi 306 KS (kakav smo isprobali u novoj Toyoti RAV4 plug-in Hybrid), a očekuje se da će ubrzati 0-100 km/h za malo više od šest sekundi. Emisije CO2 (kombinirani ciklus WLTP) su između 20 i 26 g/km, a doseg na električni pogon između 69 i 76 km u mješovitoj vožnji - što raste na 89 do 98 km u gradskoj vožnji. Što se tiče ekonomičnosti potrošnje goriva ona je manja od 3 l/100 km postavljene su kao najbolje u klasi NX-a.

Veličina i kapacitet baterije te Lexusovo znanje o elektrificiranoj učinkovitosti kombiniraju vrhunski raspon potpuno električne vožnje od 63 km i omogućuju potpuno električnu vožnju brzinama do 135 km/h.

Presudno je, Lexusov hibridni električni pogon održava visoku učinkovitost kada se baterija isprazni. Kod mnogih konkurenata rad je zadan za motore s unutarnjim izgaranjem, no u NX 450h + zadani je način za učinkovit hibridni sustav sa samopunjenjem. U tim okolnostima očekuje se da će učinkovitost NX-a biti čak 20 posto veća od konkurentskih sustava.

Prilagođavanje plug-in sustava ne ugrožava praktičnost NX-a - prtljažnik ima isti kapacitet kao i hibridni model (bez prostora izgubljenog na komponentama pogonskog sklopa). Ispod podnice prtljažnika se nalazi prostor od 21 litre za uredno spremanje kabela za punjenje. Kako kupci u NX-ovom segmentu obično koriste svoje vozilo za dulja putovanja, kapacitet spremnika za gorivo također je nepromijenjen, i ostaje 55 litara.

NX 350h s hibridnom tehnologijom 4. generacije
Učinak i učinkovitost hibridnog NX 350h podignuti su na višu razinu predstavljanjem četvrte generacije Lexusove hibridne tehnologije. To pruža 24 posto više snage od sustava u trenutnom modelu, snage je 244 KS i poboljšava ubrzanje od 0-100 km/h za 15 posto do 7,7 sekundi, dok istovremeno daje očekivano smanjenje emisije CO2 od oko 20 posto u odnosu na prethodni NX300h.

NX 350h je dostupan s prednjim pogonom i pogonom na sve kotače. Kapacitet vuče prikolice za FWD model povećan je na 1500 kg, što odgovara mogućnostima verzije AWD.

Lexusova GA-K platforma
Razvoj dinamičnih performansi novog NX-a usmjeren na isporuku idealne kombinacije udobnosti vožnje s performansama upravljanja, gasa i kočenja koja je vjerna vozačevim namjerama u svakom trenutku, stvarajući samopouzdanje i nagrađujući osjećaj povezanosti s automobilom.

Za postizanje ovoga najvažnije je korištenje Lexusove platforme Global Architecture K (GA-K). To osigurava niže težište (-20 mm), povećanje prednjih i stražnjih tragova kotača i poboljšanu ravnotežu težine sprijeda/straga, što sve koristi poboljšanom upravljanju i iskustvu vožnje. Novi dizajn ovjesa sadrži prednje MacPhersonove podupirače i stražnje dvostruke poluge s vučenim krakovima.

Osim toga, znatno kruće tijelo dizajnirano je pomoću inovativnih laganih materijala kako bi se dodala čvrstoća i omogućila težina dodatnih učvršćenja i ojačanja. Konstrukcija uključuje prvu uporabu čelika od 1180 MPa za ojačanje kolutova i čelika od 1470 MPa za armaturu krova. Prednji blatobrani i poklopac motora izrađeni su od aluminija, a uz lasersko zavarivanje vijcima i uporabu ljepila za spajanje konstrukcije razvijena je nova tehnologija laserskog izvlačenja. Usvojen je dizajn zasuna s dvostrukim poklopcem motora, s poprečnim ojačanjem između dviju brava, što dodaje krutost poklopca motora ukupnom tijelu i suzbija vibracije uzrokovane zračnim turbulencijama.

Pogon na sve kotače
E-Four električni sustav pogona na sve kotače u novom NX 450h + plug-in hibridu i NX 350h hibridu nadograđen je tako da stražnji elektromotor uvijek radi, omogućujući veći okretni moment i pružajući vozaču bolji osjećaj prianjanja automobila na cesti.

Brža i pametnija povezanost
Novi NX predstavlja uvođenje potpuno nove Lexusove multimedijske platforme koja transformira performanse u usporedbi s trenutnim sustavom, ispunjavajući prioritet korisnika za brzu, intuitivnu povezanost u vozilu. Rukovanje je jednako glatko i jednostavno kao korištenje tableta.

Nova platforma uvodi pametne usluge, uključujući naprednu navigaciju u oblaku (tamo gdje lokalno tržište podržava tehnologiju) putem podatkovnog komunikacijskog modula automobila (DCM). To pruža informacije o putovanju u stvarnom vremenu i ažuriranja događaja u prometu bez korištenja podatkovnog plana vlasnika (četverogodišnji paket podataka uključen je u cijenu kupnje automobila). Sustav također nudi novog pomoćnika ‘Hey Lexus’, koji reagira na prirodne dijaloge glasovnih naredbi kao da razgovarate s automobilom.

Standardni sustav Lexus Link Connect koristi 9,8-inčni zaslon s dodirnim zaslonom protiv zasljepljivanja i dodatnim tipkama za intuitivan pristup najčešće korištenim funkcijama. Daje znatno brži odziv, računarskom snagom mnogo bržom od prethodnog sustava.

Sustav Lexus Link Pro koristi novi 14-inčni zaslon, koji je jedan od najvećih u toj klasi. Standardan je za modele visoke razine opreme, a dostupan je kao opcija i drugdje u novoj NX liniji. Zaslon visoke rezolucije prikazuje jasnu grafiku u svim uvjetima osvjetljenja, dok je brzina CPU-a (središnja procesorska jedinica) 3,6 puta brža od trenutnog sustava.

Širokom spektru usluga i funkcija može se pristupiti na daljinu pomoću aplikacije Lexus Link, na primjer zaključavanje ili otključavanje automobila i aktiviranje klima uređaja da prethodno zagrije ili ohladi kabinu prije putovanja - funkcija koja je standardna za novi NX raspon.

Vlasnici NX 450h + plug-in hibridnog električnog uređaja mogu koristiti aplikaciju za praćenje napretka punjenja, raspoređivanja i postavki.

Napredna sigurnost i pomoć vozaču
Novi NX prvi je Lexusov model koji sadrži treću generaciju Lexusovog sigurnosnog sustava Lexus Safety System +, standardno ga opremivši sveobuhvatnim paketom značajki aktivne sigurnosti i pomoći vozaču te postavljajući novu mjeru za otkrivanje i mjere prevencije rizika od nezgoda.

Lexusovo vodstvo u sigurnosti ide ruku pod ruku s njegovom predanošću da ove tehnologije učini dostupnima većem broju vozača. S tim ciljem, pruža Lexusov sigurnosni sustav + kao standard na svim novim NX modelima na svim svojim europskim tržištima.

Najnoviji razvoj Lexus sigurnosnog sustava + uvodi nove značajke i nadogradnje u performansama i funkcionalnosti drugih. Sustavi su također podešeni da rade na način koji vozaču izgleda prirodnije, a time i umirujuće, dodajući osjećaj samopouzdanja u vožnji nadahnut NX-ovom novom platformom i pogonskim sklopovima. Ovom evolucijom Lexusov sigurnosni sustav + prelazi na sljedeću razinu kao osobni vozački partner.

Poboljšanja koja su uvedena s novim NX-om uključuju daljnje proširenje mogućnosti sustava pred sudar kako bi se mogli otkriti motocikli i neki čvrsti predmeti na putu automobila, poput drveća, zidova i stupova. Također dobiva novu funkciju koja identificira rizike od sudara s nadolazećim prometom ili prelaskom pješaka prilikom skretanja na raskrsnici. Njegov je odgovor na otkrivanje brži, a sposobnost izbjegavanja udara povećana je dodatkom pomoćnika za upravljanje u nuždi.

Ovim razvojem događaja Sustav prije sudara može prepoznati i pomoći u izbjegavanju 36 posto više scenarija nesreće nego ranije.

Izmjene su uvedene u prilagodljivi tempomat tako da brže prepoznaje smanjenje prometa ispred NX-a i, zajedno s nadogradnjama Lane Trace Assist, slijedi prirodniju liniju kroz zavoje. Proširena je i suradnja ACC-a s Pomoćnikom na putu, kako bi odgovorila na više znakova i naredbi, uključujući znakove upozorenja i STOP. Kada se prepoznaju ograničenja brzine, sustav upozorava vozača da prilagodi brzinu krstarenja.

Pošireni sigurnosni paket
Vlasnici mogu proširiti sigurnosne odredbe svog vozila i opcijskim Proširenim sigurnosnim paketom, dostupan za modele NX-a više razine. Uz značajke Lexus Safety System +, ovo pruža automatsku pomoć pri promjeni trake. To pokreće preliminarno ubrzanje ili usporavanje od unaprijed zadane brzine krstarenja kad vozač pokaže da treba pretjecati ili kretati u traku iza sporijeg vozila. Paket također dodaje prednji sustav upozorenja za poprečni promet koji koristi radarski nadzor za otkrivanje i upozoravanje vozača na promet koji se približava s obje strane kada izlazi s čvora malom brzinom.

Novi sustav elektroničkog ulaska i izlaska s e-zasunom povezan je s nadzorom mrtvog kuta automobila kako bi upozorio na bilo kakav promet ili bicikliste koji se približavaju straga. Ako otkrije rizik, aktivirat će lampicu upozorenja i zujalicu te otkazati otključavanje vrata. Lexus vjeruje da ovaj sustav može pomoći u sprječavanju 95 posto nesreća uzrokovanih otvaranjem vrata.

Cijene i posebna ponuda
Lexus NX 2.5 VVT-i HSD s pogonom 2WD dostupan je već od 401.900 kn u paketu opreme COMFORT koji također sadrži napredni i bogati sigurnosni i multimedijski paket. Što se tiče plug-in hibridnog modela treba reći da je ulazni model EXECUTIVE 2.5 VVT-i PHEV s 225 kW (306 KS) i AWD pogonom na sva četiri kotača dostupan od 515.900 kn.

Povodom predstavljanja Lexus NX u Hrvatskoj pripremljena je i posebna ponuda za Lexus NX Hybrid, koja vrijedi do 28.02.2022. ili do isteka zaliha.

Support Ukraine