Policija upozorava što sve morate imati u zimskoj opremi

3 godina ago - 8 studenoga 2019, Vecernji list
Policija upozorava što sve morate imati u zimskoj opremi
U odluci o obveznoj uporabi zimske opreme stoji kako je uporaba zimske opreme obvezna na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.

Budući da su kišoviti, vjetroviti i sniježni dani u ovome dijelu godine ponešto učestaliji, osobito u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj, Policijska uprava krapinsko - zagorska izdala je detaljno pojašnjenje o zimskim uvjetima, ali i o potrebnim preventivnim mjerama.

Sukladno zakonu, zimska oprema motornih vozila obavezna je u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama kao što su snijeg i poledica, strogo je zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu kao i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Za nepoštivanje zakonskih odredbi predviđene novčane kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kazniti će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom bez zimske opreme u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama ili ako upravlja vozilom koje nije očišćeno od snijega, leda i vode, stoji u priopćenju.

Pod zimskom opremom motornih vozila, stoji u članku 94. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila na cesti , podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Uz to vrijedi napomena kako se na vozila ne smiju postavljati gume s čavlima.

Policija također ističe kako zimske gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su gume postavljene, a podaci o tome se nalaze u prometnoj dozvoli.

Posebne napomene vozačima

U odluci o obveznoj uporabi zimske opreme stoji kako je uporaba zimske opreme obvezna na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.

Policijska uprava krapinsko - zagorska također iznosi nekoliko napomena vozačima koje se tiču same vožnje u zimskim uvjetima. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti, povećaju razmak između vozila, upale svjetla na vozilu, izbjegavaju nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, izbjegavaju pretjecati vozila ispred te da ravovremeno pomoću pokazivača smjerova daju ostalim vozačima do znanja da će skrenuti vozilom.

Support Ukraine