Usporedni test premium i budget zimske gume otkriva isplati li se uložiti više

4 years,5 months ago - 15 studenoga 2019, JutarnjiList
Usporedni test premium i budget zimske gume otkriva isplati li se uložiti više
Zimske gume svake godine u studenom postanu jedna od glavnih tema većine vozača.

Koje ćeš zimske kupiti", „Isplati li mi se kupnja zimskih?",Našao sam ovu marku koja je osjetno jeftinija od poznatih proizvođača pa ću na tome uštedjeti" - samo su neke od izjava i pitanja koja možemo čuti prije 15. studenog kada je u Hrvatskoj po zakonu zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta. Pod zimskom opremom pritom se podrazumijevaju četiri zimske gume ili četiri ljetne s najmanjom dubinom profila od 4 mm s lancima za snijeg, no mi svakako preporučujemo da zbog sigurnosti vas, vaših putnika i drugih sudionika na svog limenog ljubimca ugradite zimske gume. Sada naravno ostaje pitanje – koje odabrati? Odluka je najčešće vezana uz dostupan budžet, pa tako mnogi odabiru manje poznate gume koje su jeftinije od premium proizvođača. Ekipa iz Tyre Reviewsa odlučila je tako usporediti zimske gume Nokian WR Snowproof sa Tristar Snowpower 2. Jasno, Nokian ovdje predstavlja renomiranu i skuplju opciju, dok je Tristar zimska guma koja se može dobiti po povoljnijoj cijeni. Vrijedi li Nokian više – pogledajte u videu u kojem je napravljen niz testova po snijegu ali i po mokrom te suhom:

Dakle, korištena su dva automobila: VW Golf s gumama 205/55/R16 te Volvo S90 s gumama 245/45/R18. Nakon niza testova, pokazalo se da je Nokian (koji zapravo predstavlja i druge premium marke) itekako isplativa investicija.

Krenimo od kočenja po zaleđenoj podlozi na kojem razlika nije bila toliko velika, no zato se po snijegu Nokian zaustavio puno brže. Prilikom vožnje po snijegu Nokian se također pokazao kudikamo boljim. Na mokroj podlozi Tristar je također pokazao slabosti pred Nokianom, dok su po suhom rezultati bili slični, no zimske se gume na kraju krajeva kupuju zbog vožnje po zimskim uvjetima. Treba napomenuti i kako su razlike bile izraženije kod većeg Volva s 18-inčnim naplacima nego kod Golfa sa 16-inčnim, što samo dokazuje koliko je bitno na SUV modele ugraditi kvalitetne zimske gume. Nažalost, mnogi vlasnici SUV-ova smatraju da zbog činjenice da voze SUV ne moraju kupovati zimske, što je potpuno krivo razmišljanje.

Da zaključimo - ako ste u mogućnosti, uvijek je bolje investirati u kvalitetniju zimsku gumu, no i ovakva "budget" varijanta također je bolja od vožnje na ljetnima...

Support Ukraine