Prometna sigurnost: Policija nabavlja nove kamere koje će moći mjeriti razmak između vozila!

4 years,5 months ago - 13 studenoga 2019, revijahak
Illustration
Illustration
Radi se o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju temeljem izmjerenih brzina. Uskoro će ovaj oblik opasnog ponašanja u prometu biti kažnjavan

Nedavno smo objavili vijest da je u pripremi, odnosno u javnoj raspravni novi Pravilnik o mjerilima brzine u prometu i tamo smo zapazili da su novim prijedlogom regulirane dvije važne nove stavke: nepoštivanje razmaka između vozila i prolazak kroz crveno svjetlo.

Vožnja u kojoj vozači ne poštuju razmak jedna je od najopasnijih prometnih situacija jer tako nerijetko dolazi do prometnih nesreća. Trenutak nepažnje, ali i tehničke razlike između vozila – automobil ispred vas može imati kvalitetnije kočnice i kraći zaustavni put – i evo prometne nesreće. U MUP-u su odlučili stati na kraj toj navici. Prvo što nas je zanimalo je: imaju li trenutno postavljene kamere mogućnost snimanja razmaka između vozila i dobili smo sljedeći odgovor:

– Uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila, koje je nabavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, namijenjeni su isključivo za nadzor brzine kretanja vozila.

Dakle, ti uređaji (kamere) nemaju mogućnost mjerenja razmaka između vozila. Drugi dio odgovora rješava ovu zagonetku iz prijedloga Pravilnika:

– Također vas obavještavamo kako je u tijeku postupak nabave uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u prometu i utvrdio prekršaj. Radi se o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju temeljem izmjerenih brzina. Navedeni prekršaji će se moći utvrđivati nakon što nabava bude realizirana.

Dakle, na ceste ćemo dobiti novi set kamera koje će biti tehnološki opremljene da mjere razmak između vozila. Posljednje što nas je zanimalo je sankcioniranje prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu. U Pravilniku piše da se prolazak kroz crveno svjetlo utvrđuje na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije. Prolazak kroz crveno svjetlo dokumentira se dvjema fotografijama. Prva fotografija pokazuje vozilo prije označene zaustavne linije, dok druga fotografija pokazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu. Hoće li u službi kažnjavanja takvog (opasnog) ponašanja u prometu biti i nadzorne kamere u vlasništvu gradova? Grada Zagreba, na primjer? Policija je decidirana!

– Na pitanje koje se odnosi na kamere koje su postavljene na lokacijama u Zagrebu, obavještavamo Vas kako nisu u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, već Grada Zagreba stoga Vas upućujemo da se za odgovore obratite nadležnim službama Grada Zagreba.

Iz ovog odgovora se može iščitati da kamere u vlasništvu gradova neće biti uzete kao izvor podataka. Što vam na kraju možemo poručiti? Sigurnost u prometu prije svega, održavajte sigurnosni razmak (dvije sekunde u odnosu na vozilo ispred vas) bez obzira na metodologiju i tehničke mogućnosti pri kažnjavanju. U slučaju da vozite kamion, automobil s prikolicom ili u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, razliku povećajte na 4 sekunde.

Support Ukraine