Renault predstavio novi Espace: Obiteljski SUV s 5 ili 7 sjedala i E-Tech hibridnim pogonom

1 year ago - 29 ožujka 2023, tportal
Renault predstavio novi Espace: Obiteljski SUV s 5 ili 7 sjedala i E-Tech hibridnim pogonom
U usporedbi s prethodnom generacijom, novi Espace ima manje vanjske dimenzije, lakši je 215 kg te je opremljen iznimno učinkovitim punim hibridnim motorom E-Tech snage 200 KS

Renault je predstavio potpuno novi Espace, šesta je to generacija modela ovog naziva, no sada to više nije monovolumen (MPV) već SUV-a s 5 ili 7 sjedala koji će osnažiti ofenzivu marke u C i D segmentima. Ipak, treba se vratiti u daleku 1983. kada je Renault predstavio Espace, svoj prvi automobil za luksuzan život i uživanje. Iako su ga brojni proizvođači pokušali kopirati, nijedan od njih nije uspio nadmašiti taj revolucionarni model koji je kroz pet generacija stekao status istinske legende.

Espace je započeo revoluciju, predstavio viziju budućnosti i neprestano se mijenjao u skladu s vremenom. Da je tomu doista tako, svjedoči atletski i elegantan izgled nove generacije po uzoru na SUV-ove, dok inačica Esprit Alpine unosi dašak nepatvorenog sportskog duha. Vjeran genima svojih prethodnika, Espace je i dalje dugačko vozilo s 5 ili 7 sjedala te najprostraniji model u ponudi marke. I u tom je pogledu sjajan. Izbor profinjenih materijala i završnih obrada čini ga prilično otmjenim, a tu su i druge vrhunske karakteristike poput najvećeg panoramskog krova na tržištu (površine 1 m2).

Povrh toga, putnički prostor i motor novog Espacea mogu se pohvaliti najnovijim naprednim tehnologijama koje osiguravaju maksimalnu povezanost u vozilu te pomažu smanjiti okolišni otisak. U usporedbi s prethodnom generacijom, novi Espace ima manje vanjske dimenzije, lakši je 215 kg te je opremljen iznimno učinkovitim punim hibridnim motorom E-Tech snage 200 KS. Njegova nenadmašno niska potrošnja goriva (4,6 l / 100 km) zaslužna je za doseg do 1100 km, pri čemu nije potrebno puniti bateriju. Najučinkovitiji Espace do sada ispušta samo 104 g CO2 / km.

U skladu s Renaultovom ponudom automobila za život i uživanje, novi Espace uključuje najbolje sustave za pomoć u vožnji i sigurnosne značajke. Novi se model temelji na Alijansinoj namjenskoj platformi CMF-CD te je opremljen s 27 sustava za pomoć u vožnji. MULTI-SENSE i 4CONTROL Advanced, Renaultov sustav upravljanja zakretanjem sva četiri kotača, podižu užitak u vožnji na novu razinu.

Novi Renault Espace proizvodi se u tvornici u Palenciji, u Španjolskoj, koja je u godinu i pol dana obnove u potpunosti modernizirana te sada raspolaže najnaprednijim kapacitetima i najpreciznijim sustavima kontrole kvalitete uz koje uspješno ispunjava sve strože okolišne kriterije. Narudžbe kreću u proljeće ove godine.

Vanjski dizajn: novi obiteljski SUV i statusni simbol u jednom
Okomita prednja maska, isklesan poklopac motora, padajuća krovna linija i stražnji spojler samo su neke od karakteristika koje ističu sportski duh novog Espacea, dostupnog u tri inačice. 18-centimetarski razmak od tla i naplatci dimenzija 19 ili 20 cola (ovisno o inačici) daju mu odvažan stav SUV-a. Povrh toga, nova generacija iz svakog kuta zrači profinjenošću, snagom i poletnošću.

Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 4722 mm, širina 1843 mm (s otvorenim retrovizorima 2083 mm), visina 1645 mm, međuosovinski razmak 2738 mm. Za usporedbu Renault Austral je ovih dimenzija: duljina 4510 mm, širina 1825 mm, visina 1618 mm, međuosovinski razmak 2667 mm.

Na prednjem se kraju nalazi maska izrađena od okomitih rešetki (inačice Iconic i Techno) te spojler koji ističe statusnu važnost novog modela. Prednji kraj inačice Esprit Alpine krasi uzorak šahovnice koji simbolizira njezin sportski pedigre. Bočne strane te inačice isklesane su do savršenstva: izraženi nagib kotača kombiniran je s izrazito strukturiranim linijama, dok donji dio krase ključne odlike SUV-a: prošireni lukovi blatobrana i elegantna, sjajno crna zaštitna letvica.

Prostranost u unutrašnjosti naglašena je produljenim stražnjim prevjesom i okomitim stražnjim prozorom.

Od spojlera u podnožju krova i bočnih usisnika do dvije tanke kromirane linije na odbojniku... Dizajn stražnjeg kraja plijeni pozornost svojom odmjerenom živahnošću.

Prednja svjetla pridonose tehnološki naprednom izgledu koji ostavlja bez riječi, a stražnja se svjetla protežu sve do logotipa, naglašavajući impozantan stav SUV-a. Hologramski 3D efekt, stvoren uz pomoć tehnologije mikrooptičkih vlakana, izuzetno je precizan. Vozilu daje poletan izgled te udahnjuje život njegovoj izuzetnoj osobnosti.

Kupci mogu birati između tri inačice koje se razlikuju prema opremi, značajkama te opcijama za unutrašnje i vanjsko uređenje: Techno, Iconic i Esprit Alpine. Svaka od tri inačice odlikuje se posebnim izgledom koji oduševljava.

Unutrašnjost
Nova generacija Espacea donosi nekoliko značajki koje putnički prostor pretvaraju u pravi dnevni boravak na kotačima.

Opcijski panoramski krov osvjetljuje unutrašnjost snažnije no ikad. Budući da je izveden bez poprečnih greda, putnici će uživati u 1 m2 sunčeve svjetlosti (panoramski krov dugačak je 1,33 m i širok 0,84 m). Unutrašnja strana tog tehnološki naprednog panoramskog krova prevučena je slojem koji filtrira ultraljubičaste i infracrvene zrake te sprječava gubitak topline iz putničkog prostora. Toliko je učinkovit da nećete trebati sjenilo za zaštitu od topline i bliještanja.

Espace je oduvijek nudio najudobnija sjedala, a u novoj je generaciji nadmašio samog sebe. Sve su inačice opremljene kliznim naslonom za ruku na središnjoj konzoli, dok su za drugi red sjedala inačice Iconic dostupni i meki, opuštajući i ergonomski oblikovani jastučići za glavu, izrađeni od iste tkanine kao i presvlake.

Bogata oprema i vrhunski paketi za uređenje
Novi Espace učvršćuje vodeći položaj i status prethodnih generacija. Kvaliteta završne obrade vidljiva je već na prvi pogled, a očaravajući putnički prostor može se pohvaliti sveobuhvatnom opremom.

Početna razina opreme Techno dostupna je 24-inčnim zaslonom OpenR, električnim poklopcem prtljažnika, bežičnim punjačem pametnog telefona, 19-colnim naplatcima, Isofix pričvrsnim točkama za lijevo i desno sjedalo u drugom redu te paketom sigurnosnih značajki, uključujući upozorenje na vozilo u mrtvom kutu.

Inačica Esprit Alpine nova je u ponudi Espacea, a odlikuje se sportskim ozračjem u unutrašnjosti. U naslone za glavu utisnut je logotip u obliku slova A i strelice, obloge armaturne ploče od Alcantare ukrašene su plavim šavovima, a sjedala su presvučena profinjenom i skladnom kombinacijom Alcantare, umjetne kože i tkanine Latis Bright.

Inačica Iconic može se pohvaliti novom razinom luksuznog uređenja koje uključuje umetke od pravog drva jasena na armaturnoj ploči, podstavljene kožnate presvlake svijetlosive boje Sand i Mokka smeđe obloge. Sjedala ove inačice imaju funkciju grijanja (kao i upravljač) te ih je moguće električno podesiti prema duljini, visini i nagibu. Vozačevo sjedalo opremljeno je i funkcijom masaže donjeg dijela leđa.

Modularna unutrašnjost
Kako bi prostor u unutrašnjosti bio maksimalno praktičan i udoban za sve putnike, Renault je uveo inovaciju: nova generacija Espacea po prvi put uključuje klizni drugi red sjedala koji se može pomicati za 220 mm prema naprijed i natrag, a dva neovisna sjedala mogu se dijeliti u omjeru 60:40. Pomaknete li ta sjedala prema natrag, putnici će uživati u najvećem prostor za koljena na tržištu (do 321 mm). Pomaknete li ih pak prema naprijed, obujam prtljažnika izvedbe s pet sjedala povećat će se na 777 litara (norma VDA).

Pametnim modularnim rješenjima tu nije kraj: preklapanjem trećeg reda sjedala u ravnu podnicu možete jednostavno povećati obujam prtljažnika. Poželite li prevesti još šest osoba, dovoljno je podići preklopljena sjedala.

Brojne mogućnosti za konfiguraciju putničkog prostora i trenutačnu optimizaciju kapaciteta čine novu generaciju iznimno svestranom.

Prostran prtljažnik
Prtljažnik novog Espacea jedan je od najvećih na tržištu, što ga čini idealnim za obitelji: preklapanjem drugog reda sjedala, obujam prtljažnika izvedbe s pet sjedala iznosi 1818 l; pomicanjem drugog reda sjedala u cijelosti prema naprijed, obujam prtljažnika izvedbe s pet sjedala iznosi 777 l; obujam prtljažnika izvedbe sa sedam sjedala iznosi 159 l s postavljenim trećim redom sjedala.

Želite li optimizirati prostor u stražnjem dijelu kabine i stvoriti ravnu podnicu za jednostavniji utovar, jednostavno preklopite drugi red sjedala (jedan, dva ili sva tri naslona) uz pomoć polugica za deblokadu Easy Folding.

Nova je generacija opremljena i električnim poklopcem prtljažnika koji je moguće otvoriti ili zatvoriti u kokpitu, pritiskom gumba na poklopcu prtljažnika, s pomoću kartice za ulazak u vozilo bez ključa ili zamahom stopala ispod stražnjeg odbojnika.

E-Tech hibridni pogon
Vrijednosti dosega i ugljičnih emisija novog Espacea jedne su od najboljih u segmentu. Njegov puni hibridni motor E-Tech snage 200 KS kombiniran je s automatskim mjenjačem s više načina rada kako bi pružio nesputan užitak u vožnji, a dojam dinamičnosti posebno je naglašen u inačicama s novom generacijom sustava MULTI-SENSE i 4CONTROL Advanced.

Sve prednosti električne vožnje bez punjenja
Puni hibridni motor E-Tech snage 200 KS ima najbolji omjer učinkovitosti i potrošnje na tržištu, a sastoji se od 1,2-litrenog trocilindarskog benzinskog turbomotora (130 KS / 96 kW, 205 Nm) te dvaju električnih motora:

  • glavnog elektromotora (50 kW / 70 KS, 205 Nm) koji opskrbljuje litij-ionska baterija od 2 kWh / 400 V (za vožnju na električni pogon);
  • visokonaponskog elektropokretača-generatora (25 KS, 50 Nm) koji pokreće termički motor i omogućuje promjenu stupnjeva prijenosa.

Uz automatsko pokretanje u 100 posto električnom načinu rada i prikupljanje energije prilikom svakog usporavanja i kočenja, ovaj motor omogućuje da do 80 posto vremena u gradu vozite na električni pogon i tako smanjite potrošnju goriva za do 40 posto. Tako možete uživati u svim prednostima električne vožnje, bez brige o punjenju.

Zahvaljujući automatskom sustavu upravljanja, termički motor i električni motori pune bateriju u skladu s uputama inteligentnog prijenosnog sustava. Na učinkovitost punjenja može utjecati i sam vozač tako da uz pomoć polugica na upravljaču ili postavki sustava MULTI-SENSE odabere neki od četiri načina prikupljanja energije.

Kako bi vozač bio obaviješten o učinkovitosti vožnje na hibridni pogon, digitalna instrumentna ploča prikazuje dijagram protoka energije u obliku jedinstvenih animacija. Indikator napunjenosti baterije u stvarnom vremenu prikazuje količinu raspoložive električne energije. Dijagram prikupljanja energije osvijetlit će se svaki put kad vozač popusti pritisak na papučicu gasa ili zakoči. Multimedijski sustav OpenR Link prikazuje energetske tokove i vrstu aktivnog pogona (električni, termički ili hibridni).

Pomoćnik za intuitivnu hibridnu vožnju pomaže vam da u što većoj mjeri iskoristite raspoloživu električnu energiju. Podaci povezanih karata, kao što je topografija sljedećih sedam kilometara ceste (ako nema zadanog odredišta, u obzir se uzima najizglednija ruta), unaprijed se prosljeđuju sustavu upravljanja baterijom koji zatim daje prednost radu električnog motora.

Povratne informacije o vožnji prikazuju se u obliku stupčastih grafikona s detaljnim informacijama o potrošnji i kilometraži prijeđenoj u 100 posto električnom načinu rada.

Hibrid s više načina rada
Puni hibridni motori E-TECH imaju serijsko-paralelno arhitekturu, a u novom su Espaceu kombinirani s automatskim mjenjačem s više načina rada. Nadahnut uspjesima marke u Formuli 1, taj mjenjač kombinira dva stupnja prijenosa za električni motor i četiri stupnja prijenosa za termički motor. Ukupno omogućuje 15 kombinacija rada motora, čime značajno smanjuje emisije CO2 i potrošnju te povećava užitak u vožnji.

Inteligentni automatski mjenjač s više načina rada samostalno odabire najprikladniji način rada:

  • 100 posto električni (samo električni motor pokreće kotače);
  • dinamični hibrid (termički motor i električni motor zajedno pokreću kotače);
  • e-drive (električni motor pokreće kotače, a termički motor puni bateriju);
  • termički pogon (aktivan je samo termički motor koji pokreće kotače i/ili puni bateriju);
  • regenerativno kočenje (kinetička energija kotača prenosi se električnom motoru koji puni bateriju).
Support Ukraine