Starom cestom gotovo dvostruko jeftinije na ljetovanje, autocestom sigurnije i brže

3 years,8 months ago - 27 srpnja 2020, vecernji.hr
Starom cestom gotovo dvostruko jeftinije na ljetovanje, autocestom sigurnije i brže
Na autocestama kojima upravlja državni HAC nije sezonski poskupjela cestarina, ali Istarski ipsilon u privatnoj koncesiji skuplji je za 10 posto

Zbog koronakrize i spašavanja ovoljetnih turističkih rezultata Vlada je odlučila da ove godine neće aktivirati sezonsko poskupljenje cijena cestarina od 10% na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste, kao što je to bilo posljednje tri godine.

Stoga ćemo i ljeti od Zagreba i Splita opet moći za 181 kunu cestarina, a od Zagreba do Rijeke za 70 kuna umjesto 77 kuna, koliko smo plaćali posljednja tri ljeta. Uz to, napokon je ukinuta mostarina za Krčki most, koja se plaćala 35 kuna (za oba smjera). Cinici bi rekli, morali smo dočekati koronu, da bismo si za godišnji odmor mogli priuštiti putovanje autocestom.

Bina Istra, privatni koncesionar koji upravlja Istarskim ipsilonom, nije se vodio potezom državnog HAC-a i od 1. lipnja je poskupio cestarinu za 10 posto, kao što to sezonski radi već godinama, a skuplja će se cestarina naplaćivati do 30. rujna.

– Ljetna tarifa je na Istarskom ipsilonu ključna radi održavanja financijske stabilnosti projekta i nastavka gradnje punog profila od četiri vozne trake te pokrivanja povećanih ljetnih troškova upravljanja i održavanja. Navedeno je upravo sada od najveće važnosti, jer trenutačno realiziramo značajnu investiciju gradnje autoceste od Pazina do Tunela Učka, što je dionica od 30 km na kojoj je angažirano više od 750 radnika, a istovremeno se suočavamo s velikim padom prometa na našoj mreži. Prvu fazu spomenute dionice uspjet ćemo dovršiti i pustiti u promet tijekom ovoga ljeta, odnosno četiri mjeseca prije roka – kažu u Bina Istri.

Od 15. ožujka do 24. lipnja, u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, Bina Istra zabilježila je znatan pad prometa na Istarskom ipsilonu, od 45 posto.

No, mnogi će i unatoč tome što cestarina ovoga ljeta na većini hrvatskih autocesta neće poskupjeti, barem ne na autocestama kojima upravlja HAC, izabrati staru cestu za odlazak na more. Za one koji s kontinenta idu prema Dalmaciji i ne žele plaćati cestarinu Lička magistrala nudi vrlo solidan komfor. Njome se može voziti ugodno i u dobrom tempu uz uvjet da ne upadnete u veliku gužvu koja je u špicama sezone vrlo izvjesna. Na nekim dijelovima, ako nema gužve, moguće je voziti jako brzo, mnogo brže od dopuštene brzine, što nikako nije preporučljivo.

Support Ukraine