Šteta nakon oluje: Drvo vam je palo na auto? Evo što napraviti

4 years,11 months ago - 14 svibnja 2019, 24sata
Šteta nakon oluje: Drvo vam je palo na auto? Evo što napraviti
U slučaju da vam je automobil uništilo drvo s javne površine, štetu bi vam morala platiti lokalna samouprava. oni su dužni brinuti se o drveću koje se nalazi uz cestu, a plaćaju i osiguranje

Neki Zagrepčani ovog su se jutra suočili s problemom štete na automobilu. Naime, na više su vozila tijekom noći pala stabla koja su se srušila usred nevremena koje je poharalo hrvatsku metropolu.

Od koga ćete tražiti odštetu ovisi o tome što se dogodilo na automobilu.

Ako je automobil osiguran, najsigurnije je nazvati svoju osiguravajuću kuću i provjeriti što se sve može učiniti u tom slučaju. Ako vam je automobil uništilo drvo s javne površine, štetu bi vam morala platiti lokalna samouprava.

- Ako je vozilo oštetilo drvo s javne površine, grane i slično, popravak mora platiti lokalna samouprava koje u pravilu plaćaju svoja osiguranja. Primjerice, ako se netko ozlijedi zato što je stao u rupi na cesti, može od grada tražiti isplatu odštetete i to će se platiti iz osiguranja grada. Po istoj logici, ako je na nečiji auto palo stablo iz obližnjeg parka koji održava Zrinjevac, odštetu za auto treba tražiti od Zagreba - rekao je Igor Vujović iz društva Potrošač. Napominje da su Zagrepčani obveznici plaćanja poreza i prireza te da tim novcem servisiraju funkcioniranje Zagreba, pa grad tim novcem plaća i različita osiguranja. Vodeći se logikom da Zagrepčani indirektno kroz plaćeni prirez sudjeluju u plaćanju osiguranja koje ima grad, tada ima pravo i na odštetu u slučaju štete koje nastaju nakon oluje.

Na primjer, zabijete li se autom u drvo na javnoj površini i srušite ga, Zrinjevac bi vam mogao naplatiti štetu.

- Vodeći se istom logikom, i oni vama moraju platiti kad njihovo drvo uništi automobil - objašnjava Vujović i dodaje da, u slučaju da je na vozilo pao dio zgrade, tad štetu plaća zgrada, odnosno komunalno društvo koje zgradu održava. Ipak, ako je primjerice crijep pao na automobil sa višestambene zgrade, teško je dokazivati tko je vlasnik crijepa ili postoji stotinu suvlasnika koji žive u toj zgradi.

Ipak, Vujović upozorava da je iskustvo govori da je bolje imati vlastito autoosiguranje ili osiguranje od štete za nekretninu. Neovisno tko je kriv, ono što bi od dokumentacije obavezno trebali imati je policijski zapisnik.

- Ako oštećeni nema policijski zapisnik, neka nabavi bilo kakav službeni dokument koji će potvrditi da se to stvarno dogodilo. Savjetujem građanima da naplatu traže mirnim putem, a ako ne uspiju, neka angažiraju odvjetnika i traže je sudski - dodao je Igor Vujović.

Važno je da ozlijeđeni građani nabave medicinsku dokumentaciju
Građani koji su ozlijeđeni jer je na njih pala grana, dio krova i slično također imaju pravo na naknadu štete. Procedura je slična kao i s oštećenim automobilima. Važno je prikupiti što više službene dokumentacije među kojom je medicinska najvažnija.

Pobrinite se da imate svjedoke

Ako ste ozlijeđeni zbog oluje ili vam je u njoj stradao auto, nije loše uzeti brojeve telefona građana koji su to vidjeli. To bi vam poslije na sudu moglo jako dobro doći.

Fotografirajte mjesto nesreće
Imate li mogućnosti, fotografirajte mjesto nesreće iz više kuteva jer bi vam to, uz službenu dokumentaciju, moglo dobro doći kod rješavanja spora, bilo na sudu, bilo mirnim putem.

Telefoni osiguravatelja 'vriju'
U nekoliko osiguravateljskih tvrtki potvrdili su nam kako su im telefoni neprestano zvonili od ponedjeljka ujutro. U Allianz osiguranju do popodneva su imali 300-tinjak poziva i već 50 prijavljenih šteta.

- Jučerašnji i današnji događaji zorno dokazuju nepredvidivost vremenskih prilika i utjecaja klimatskih promjena. Allianz, prema svim relevantnim znanstvenim pokazateljima, čvrsto vjeruje kako će ekstremni vremenski događaji se u budućnosti samo povećati te kako postoje dokazi da će klimatske promjene naročito utjecati na slučajeve ekstremnih poplava - rekao je Slaven Dobrić, član Uprave Allianza Zagreb nadležan za štete. Svoje klijente savjetuju da se čim prije jave ako imaju štetu i to preko weba, aplikacije m-Allianz ili pozivnog centra.

Čim prije nazvati osiguranje
- Trebaju nam dostaviti fotografije i opis oštećenja. U takvim slučajevima štetu obrađujemo u svega nekoliko dana i klijentima isplaćujemo naknadu štete - istaknuo je Dobrić.

U Merkur osiguranju odgovorili su nam da njihova osnova polica osiguranja nekretnine, odnosno kuće i stana košta između 50 i 300 eura, a visina ovisi o kvadraturi i o tome želi li se osigurati samo građevina ili i stvari u njoj. Osnovna polica uglavnom će pokriti štetu koja nastane zbog oluje pa tako i ako vjetar ošteti krov od crijepa ili od lima.

- Ako se osigura građevinski dio nekretnine, takva bi šteta bila u pokriću osiguranja - odgovorili su. U načelu se može tražiti i odšteta za razbijene prozore u oluji, ali se kod osiguranja stakla na nekretnini mogu zasebno osigurati. Ako je vjetar odnio oluke, savinuo ih ili ošetitio i to bi osiguranje trebalo pokriti.

U njihovu osiguranju priznaju i ako u oluju u kuću doleti neki predmet, grana ili se sruši stablo. No poplava koja može doći s olujom druga je priča. Ona se treba posebno ugovoriti. Primjerice, ako se uslijed nevremena začepe odvodni kanali i oborinska voda prodre u kuću i poplavi je, to se treba pokriti posebnim rizikom od poplave. No osnova polica pokrit će ako grom udari u kuću, no na građevini se mora vidjeti oštećenje od groma. Ako grom udari u stablo, a ono se sruši na nekretninu, tada će osiguranje pokriti i štetu na kući, ali samo ako se to dogodilo u oluji.

U Merkur osiguranju nadalje kažu da je osnovna polica za nekretninu uglavnom dovoljna za ovakve oluje kakva je pogodila Zagreb i okolicu jer je oluja uključena kao rizik u osnovne opasnosti.

Ako se na nekom području proglasi elementarna nepogoda, to neće imati utjecaj na visinu odštete koje će platiti osiguravateljska kuća svojim osiguranicima.

Tko nije zadovoljan odgovorom osiguravatelja, može se i žaliti, a osiguravajuća kuća mora odgovoriti u roku od 14 dana, odgovorili su iz Merkur osiguranja.

U Triglav osiguranju kažu da se imovina kod njih može osigurati u paketu Dom već za pet kuna po četvornom metru nekretnine mjesečno.

- Kod olujnog nevremena, odnosno šteta od vjetra, pokrivene su štete koje nastanu zbog vjetra jačeg od 62km/h na građevinskim djelovima objekta kao što je krovište, ali i i štete od prodora vode kroz otvore koje je napravila oluja - odgovorili su.

Njihovo osiguranje pokriva samo štetu koja je nastala zbog neposrednog djelovanja oluje ili ako neki predmet neposredno udari ili odbaci ono što je osigurano. Direktni udar groma u nekretninu je također osiguran, kažu u tom osiguranju, ali se dodatno može ugovoriti i osiguranje indirektnog udara groma kada nastaju štete na instalacijama. Dodatno se ugovara i lom stakla.

Support Ukraine