Stižu velike promjene u vozačkim ispitima: Evo što očekuje polaznike autoškola

4 years,3 months ago - 13 siječnja 2020, Vecernji list
Stižu velike promjene u vozačkim ispitima: Evo što očekuje polaznike autoškola
Nismo protiv snimanja ispita. Razvoj tehnologije je vrlo brz i treba ići ukorak s vremenom, kaže Denis Ožegović, predsjednik Udruženja autoškola Hrvatske gospodarske komore

Mijenja se Pravilnik o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita, što znači da bi polaznike autoškola u dogledno vrijeme mogle dočekati velike novosti u načinu polaganja ispita, piše Srednja.hr. Među važnijim izmjenama jest opremanje vozila kamerom koja će snimati tijek vozačkog ispita te sjedenje ispitivača na prednjem sjedištu, a instruktora na stražnjem.

– Nismo protiv snimanja ispita. Razvoj tehnologije vrlo je brz i treba ići ukorak s vremenom. Nadam se da će snimanje ispita omogućiti točno i objektivno utvrđivanje relevantnih činjenica u postupku polaganja vozačkog ispita. Također, snimanje ispita treba povećati transparentnost kod procesa polaganja vozačkog ispita i pridonijeti ujednačavanju provedbe vozačkog ispita – rekao je za Srednju Denis Ožegović, predsjednik Udruženja autoškola Hrvatske gospodarske komore. Ožegović je kritičniji prema drugom predloženom propisu – da tijekom provedbe ispita na javnoj cesti u vozilu osim kandidata koji polaže ispit i ovlaštenog ispitivača može (što implicira da i ne mora) biti nazočan instruktor vožnje te da ispitivač sjedi naprijed. – Stav Udruženja autoškola, ali brojnih instruktora i dijela ovlaštenih ispitivača jest da je ovakav prijedlog neopravdan i neutemeljen. Budimo pošteni i priznajmo da ovlaštenog ispitivača stavljamo u zahtjevan položaj: mora provoditi ispit, praktično i na devet različitih vozila i njihovih osobina dnevno, upisivati na tablet uređaj počinjene pogreške kandidata, a za to vrijeme mora imati punu pozornost usmjerenu na odvijanje prometa, kako bi mogao na vrijeme reagirati u opasnoj situaciji. Jedan od zadataka možda neće stići obavljati na optimalan način. Kandidate u autoškolama učimo da je dovoljna jedna sekunda nepažnje da se dogodi prometna nesreća. Ovakva odredba može proizvesti problem smanjenog interesa za obavljanje poslova ovlaštenog ispitivača u budućnosti, kojih ionako nedostaje – kaže Ožegović.

Jedan od prijedloga zakonodavca jest i da autoškola može prijaviti kandidata za vozača na ispit iz predmeta Upravljanje vozilom i prije završetka osposobljavanja, a najranije ako mu je preostalo još tri sata do završetka minimalnog propisanog plana i programa, uz uvjet da se osposobljavanje završi najmanje 48 sati prije polaganja ispita. U Nacrtu se predlaže i da kandidat koji nije pravodobno pristupio polaganju ispita ili koji nije položio ispit iz pojedinoga nastavnog predmeta može ponovno pristupiti polaganju ispita, uz ponovnu uplatu nadoknade, u roku koji odredi ovlaštena stručna organizacija, a koji ne može biti kraći od 7 dana niti dulji od 40 dana. Jedan od prijedloga jest da se vozački ispit provodi na vozilu na kojem nema krovne ploče za označavanje vozila autoškole.

Support Ukraine