Sve manje razlike između autokredita i gotovinskih kredita

4 godina,3 mjeseci ago - 25 listopada 2018, Vecernji list
Sve manje razlike između autokredita i gotovinskih kredita
Još postoje i brojni aranžmani s autokućama koji dodatno snižavaju trošak financiranja novog automobila

Većina banaka potpuno je ukinula autokredite kao poseban proizvod – kupnju vozila financiraju nenamjenskim gotovinskim kreditima čije su kamate posljednjih godina značajno pale i praktički se izjednačile s ponudom autokredita, no razlike su drastične: od akcijskih 2,99 posto u OTP-u i Splitskoj banci, jedinima preostalima koje još nude autokredite, do 7,28 posto u PBZ-u.

Još postoje i brojni aranžmani s autokućama koji dodatno snižavaju trošak financiranja. Rokovi otplate su do 10 godina, a kod leasinga nešto kraći – šest ili sedam godina.

Prijevremena otplata

U PBZ-u su kamate u rasponu od 5,91 posto za eurske kredite s promjenjivom kamatnom stopom do 7,28 posto za kunske kredite s fiksnom kamatom. Trenutačno im traje akcija u kojoj klijentu koji podigne stambeni kredit, nude i nenamjenski uz 1,5-postotni bod nižu kamatu te ne naplaćuju naknadu za troškove obrade kredita.

Maksimalni su iznosi do 300 tisuća kuna, odnosno 40 tisuća eura, uz rok otplate do deset godina. Otplatu je moguće odgoditi do tri mjeseca te izabrati plaćanje u ratama ili anuitetima. Addiko je također ukinuo autokredite, a gotovince koji se mogu iskoristiti u tu svrhu odobrava uz kamate u rasponu od 6,20 do 6,90 posto.

– Sberbank nema poseban autokredit jer smo primijetili da već dulje vrijeme klijenti takve potrebe rješavaju gotovinskim kreditima. S obzirom na to da je autokredit zapravo namjenski, kamate za te kredite su nekada bile niže od gotovinskih, no sada su na gotovinske kredite generalno niže nego prije nekoliko godina – pojašnjavaju u Sberbanku koji ih nudi uz fiksnu kamatu od pet posto na pet godina.

U Erste banci kamate su u rasponu od 6,14 posto za eurske kredite do 6,99 posto za kunske i fiksne su za cijelo razdoblje otplate, do 10 godina. Maksimalan je iznos 220.000 kuna, odnosno 30.000 eura. Kod online predavanja zahtjeva ne naplaćuju naknadu, a otplata može biti u anuitetima, obrocima i ratama. Pri podnošenju kreditnog zahtjeva klijent može ugovoriti i mogućnost prijevremene otplate kredita dodatnim uplatama, bez naknade i dodatnih troškova, kao što je javnobilježnički.

Suradnja s autokućama

U HPB-u je kamata jednaka za kune i eure i iznosi fiksnih 5,40 posto u prvih pet godina otplate od mogućih deset. Odobravaju maksimalno 300.000 kuna, odnosno 40.000 eura. Ni oni za online zahtjeve ne naplaćuju naknadu. Otplata je u jednakim mjesečnim anuitetima. U RBA su kamate od 6,41 posto, a odobravaju maksimalno 225 tisuća kuna na 10 godina, bez naknade do kraja godine.

Splitska i OTP banka još jedine imaju autokredite pa u suradnji s autokućama imaju akcijske ponude s fiksnim kamatama od 2,99 posto naviše.

Takvu suradnju imaju s Peugeotom, Citroënom i RCI financiranjem za Renault, Nissan i Daciju. Naknada za obradu kredita je 0,75 posto. U OTP-u imaju i gotovinski kredit za kupnju električnih ili hibridnih vozila, uz fiksnu kamatu od 4,49 posto za iznose do 30.000 eura te 4,99 posto za kunske kredite i maksimalno 225.000 kuna.

Support Ukraine