Top 5 razloga zašto su SUV-ovi sve popularniji

5 years,2 months ago - 29 siječnja 2019, Index
Top 5 razloga zašto su SUV-ovi sve popularniji
Donosimo pet najvećih razloga zbog kojih su SUV-ovi osvojili svijet, komparativne prednosti koje govore da vaš idući automobil doista treba biti upravo takav.

Brojni su razlozi zbog kojih popularnost SUV-ova raste i vjerojatno će u skoroj budućnosti imati apsolutni primat na većini svjetskih tržišta. Mi smo izabrali one najočitije i najveće, ali i karakteristike koje ih doista čine nadmoćnima.

Vozne osobine (van asfalta)

Prvi i osnovni razlog zašto su uopće SUV-ovi nastali je da pruže više praktičnosti služeći vlasnika i njegove suputnike bez obzira na tip ceste, godišnje doba i količinu prtljage.

A tu je bilo potrebno klasični koncept terenskog vozila kultivirati u mjeri da vozilo bude udobno u vožnji. Očekuju se takve vozne karakteristike da dinamikom može na cesti parirati klasičnom automobilu, ali se istovremeno usudi sići s asfalta.

Neki su tu beskompromisni pa nude isključivo pogon na sve kotače, a što u kombinaciji visoko postavljene podnice stvara preduvjet bezbrižnosti u vožnji makadamom, blatom ili snijegom prekrivenom prometnicom. S druge strane, klasičan ovjes i napredni elektronski sustavi osiguravaju da usprkos relativno visokom težištu SUV-ovi na cesti budu vrlo brzi i dinamični. Uostalom, danas ovdje motori snage preko 200 pa i 300 KS nisu rijetkost.

Praktični i prostrani

Kada prije spomenutoj karakteristici dodate visoku dozu praktičnosti i prostranosti, dobivate neodoljivu kombinaciju. A SUV-ovi su upravo to, monovolumeni ili samo karavani podignuti na razinu lakog terenskog vozila.

Potpuni komfor za pet osoba, prvoklasno uređenje interijera i prilagodljivost različitim ulogama su standard koji danas nudi svaki pravi SUV.

Ergonomija

Prije ste za dinamične vozne karakteristike redovito morali birati sportski coupe niske siluete u kojem nije svatko mogao naći udoban položaj za upravljačem. Danas su SUV-ovi gutači kilometara odličnih voznih osobina koje prvenstveno vozaču pružaju još većini neodoljive karakteristike – visoku poziciju sjedenja i odličnu preglednost okoline u vožnji.

Upravo u pogledu ergonomije je ovaj tip vozila u očitoj prednosti pa ne čudi što se posebno moćne SUV-ove nerijetko zove i pravim (cestovnim) krstaricama.

Dinamičan izgled

SUV-ovi su danas nositelji trendova i redovito segment vozila koji na cesti ostaje zamijećen. Pritom mnoge pali i činjenica da ova vozila ne izgledaju samo moderno već su i jako moćna. Sportska agresija je upravo ovdje pojam kojem malotko može odoljeti.

Individualizacija

Peti po redu, ali ne i posljednji ili, ne daj, Bože, zadnji adut SUV vozila su doista široke mogućnosti individualizacije. Tu ne mislimo samo na ponudu boja i dezena alu naplataka već i na brojne dodatke kojima možete oplemeniti dizajn, ali i funkciju vozila. Uz nekoliko dodataka možete birati između izgleda pustolovnog vozila spremnog da probije novu cestu, ali i elegantnog vozila decentnih detalja i premium štiha.

A pritom govorimo o jednom te istom modelu. Uostalom, SUV-ovi su jedini tip vozila koje voze svi, od poslovnjaka i brojnih zvijezda, pa do prinčeva i kraljeva.

Support Ukraine