Toyota Yaris Cross Adventure: Hibridni gradski SUV B-segmenta namijenjen avanturi u prirodi

3 years ago - 30 ožujka 2021, tportal
Toyota Yaris Cross Adventure: Hibridni gradski SUV B-segmenta namijenjen avanturi u prirodi
Yaris Cross je jedini kompaktni hibridni SUV koji nudi inteligentni sustav pogona na sve kotače (AWD-i) koji se automatski prebacuje s pogona na prednje kotače na pogon na sve kotače, ovisno o uvjetima na cesti, nudeći vozačma poboljšanu razinu sigurnosti

Toyota je danas po prvi puta predstavila svoj novi Yaris Cross Adventure, koji kako i samo ime sugerira ima potpuno drugačiji karakter od modela Yaris Cross Elegant sa svjetske premijere u travnju prošle godine. Ova Adventure inačica novog hibridnog SUV-a B segmenta naglašava prikladnost automobila za život izvan gradskih ulica, za vrijeme provedeno u istraživanju i uživanju na otvorenom i izvan uobičajenih prometnica.

Osjetna razina robusnosti novog modela može se vidjeti na prednjem dijelu vozila i stražnjoj donjoj zaštitnoj ploči odbojnika. Specifikacija također uključuje set srebrnih krovnih nosača kao standard i aluminijske naplatke od 18 cola s tamno sivom obradom.

U kabini je osjećaj svrhe Yaris Cross Adventure izražen u detaljima crne piano black opreme i crnoj stropnoj oblozi. Profilirana sjedala presvučena su materijalom nalik koži u Adventure dizajnu, a na crnoj, na dodir mekanoj armaturnoj ploči s instrumentima i unutarnjim lajsnama vrata nalazi se tzv. deco linija, završena u zlatnoj Warm Gold boji s natpisom Yaris Cross. Koža se koristi za kolo upravljača i ručicu mjenjača.

Yaris Cross Premiere Edition
Prvo izdanje Yaris Cross Premiere Edition vrhunska je Adventure razina opreme, sa sjedalima obučenim u ekskluzivnu kožu i namjenskim 18-colnim aluminijskim kotačima. Ova verzija će biti opremljena stražnjim vratima s motorom sa senzorima, head-up zaslonom i standardno dostupna u dvobojnim kombinacijama. Ograničena serija Premiere Edition bit će dostupna prvih 12 mjeseci prodaje i otvorena za rezervacije prije lansiranja na tržište.

Potpuno urban, potpuno SUV
Iako je izgrađen na istoj platformi GA-B, dijelu modularne platforme Toyota New Global Architecture (TNGA), kao i novi Yaris hatchback, Yaris Cross ima viši vozački položaj i povećani razmak od tla, koji odgovara njegovom izvornom statusu SUV-a. Kada ovo kažemo onda mislimo na Toyotu RAV4, kao riginalni i najprodavaniji rekreativni terenac na svijetu i kompaktni crossover Toyotu C-HR. Platforma daje automobilu bitnu visoku krutost karoserije, nisko težište i dobro uravnoteženu šasiju; osiguravajući mu okretnost, spretnost i sigurno upravljanje te izvrsnu udobnost u vožnji.

Hibridni pogonski sklop također je dostupan u svim inačicama Yaris Crossa, na temelju 1,5-litrenog četvrte generacije sustava Atkinsonovog ciklusa od 116 KS koji je debitirao u novom Yarisu hatchbacku. Očekuje se da će iznimna učinkovitost sustava isporučiti emisiju CO₂ od oko 100 g/km u Yaris Crossu s prednjim pogonom i manje od 110 g/km u modelima AWD-i, s pogonom na sva četri kotača.

Viša srednja i viša razina opreme Yaris Cross imaju prednja i stražnja LED svjetla, uključujući sekvencijalna svjetla pokazivača smjera straga, te robusne bočne pragove i lajsne lukova kotača. Bočne letvice imaju oznaku Yaris Cross u srebrnoj i toploj Warm Gold zlatnoj boji, ovisno o boji vozila.

Inteligentan pogon na sve kotače
Yaris Cross je jedini kompaktni hibridni SUV koji nudi inteligentni sustav pogona na sve kotače (AWD-i) koji se automatski prebacuje s pogona na prednje kotače na pogon na sve kotače, ovisno o uvjetima na cesti, nudeći vozačma poboljšanu razinu sigurnosti. Nadalje, inteligentni sustav pogona na sve kotače standardno dolazi s ručno odabranim prekidačem za način rada Trail i Snow kako bi se poboljšala stabilnost vozila u zahtjevnim uvjetima na cesti.

Električni, inteligentni sustav pogona na sve kotače (AWD-i) kompaktan je i lagan, tako da ne ugrožava vodeću ekonomičnost goriva Yaris Crossa u klasi, ali mu daje dodatno prianjanjanje u vožnji teškim i skliskim površinama.

Toyota Smart Connect
Yaris Cross kupcima nudi bežično povezivanje mobilnih uređaja putem Toyota Smart Connect, po prvi puta pružajući standardnu ​​podršku za više uređaja na osnovnom Toyotinom modelu. Usredotočena na veliki 9-inčni multimedijski zaslon visoke razlučivosti, navigacija je olakšana s ažuriranjima mapa uživo u oblaku (cloud-based), prometnim informacijama i događajima na cesti u stvarnom vremenu i online pretraživanjima zanimljivih mjesta. Putem aplikacije za pametni telefon MyT, vlasnici Yaris Crossa mogu slati planove putovanja i upravljati klimatskim kontrolama u kabini prije nego što uđu u automobil, kao i daljinskim zaključavanjem i otključavanjem automobila.

Toyota Teammate Advanced Park
Toyota Teammate Advanced Park pruža dodatnu razinu sigurnosti i praktičnosti u užurbanom urbanom okruženju kako bi vozače usmjerio na parkirna mjesta uz intuitivnu kontrolu upravljanja na multimedijskom zaslonu visoke razlučivosti. Napredna poluautomatska značajka parkiranja osigurava glatko parkiranje i manje manevara pomoću ugrađene 360 ​​° panoramske kamere za sigurno vođenje automobila bez dodatnih intervancija na upravljaču, gasu i kočnicama od strane vozača. Uz panoramsku kameru od 360 °, napredni poluautomatizirani sustav parkiranja standardno dolazi s kombinacijom zaslona za mrtve kuteve (Blind Spot), upozorenja za stražnji poprečni promet (Rear Cross Traffic Alert) s automatskim kočenjem i sonara za inteligentnu ocjenu udaljenosti (Intelligent Clearance Sonars) s automatskim kočenjem koji dodatno poboljšavaju sigurnost i praktičnost za vozače u vozilu na prometnim gradskim cestama.

Toyota Smart Cargo
Imajući na umu praktičnost i svestranost za kupca, Yaris Cross ima stražnja vrata s pogonom na aktiviranje i fleksibilnost teretne podnice (cargo deck) koja se može podesiti po visini ili podijeliti na dvije kako bi se osiguralo sigurno podno spremanje prtljage ili povećani prostor za prtljagu na zahtjev.

Velikodušni prtljažni prostor može se proširiti preklopnim sustavom stražnjih sjedala podijeljenih u odnosima 40:20:40, omogućavajući pojedinačno preklapanje svakog stražnjeg sjedala za smještaj skija, brdskih bicikala ili tjedne putne prtljage, uz mogućnost učvršćenja tereta prstenovima za učvršćivanje.

Dizajniran za europske kupce i proizveden u Europi u Toyotinoj tvornici u Valenciennesu u Francuskoj, novi Yaris Cross će bit dostupan za narudžbu početkom drugog kvartala 2021., prije službenog početka prodaje u rujnu.

Support Ukraine