U BiH vjetar skidao krovove s kuća, u Sloveniji teškoće u prometu

6 years,3 months ago - 14 prosinca 2017, Vecernji list
U BiH vjetar skidao krovove s kuća, u Sloveniji teškoće u prometu
Olujni vjetar je u noći na utorak prouzročio veliku materijalnu štetu u gradovima diljem Bosne i Hercegovine, no u tom nevremenu nije bilo ozlijeđenih, izvijestile su u jutarnjim satima službe civilne zaštite.

Vjetar koji je na planinama i visoravnima puhao brzinom većom od 140 kilometara na sat u naseljenim je mjestima uglavnom skidao krovove s kuća, rušio stabla i prouzročio pucanje staklenih površina na zgradama.

Iz općinskih službi u Banjoj Luci potvrđeno je kako je protekle noći u tom gradu oštećeno više od 300 objekata a ulice su bile pune polomljenih stabala koja su srušena na ceste te je stoga bilo i problema u prometu.

U Tešnju u sjevernoj Bosni jak vjetar srušio je minaret na Ferhad-pašinoj džamiji, nacionalnom spomeniku izgrađenom još u XVI stoljeću.

Štete su zabilježene i u Zavidovićima, Maglaju i Žepču u središnjem dijelu zemlje.

U mjestima poput Jablanice, Kneževa na obroncima Vlašića i Vlasenice u istočnoj Bosni nestalo je struje zbog kvarova što ih je vjetar prouzročio na dalekovodima.

Policija je zaprimila dojave o velikom broju automobila  oštećenih uglavnom polomljenim stablima.

Nagli porast temperatura što ih je donio olujni vjetar doveo je do topljenja snijega koji je proteklog tjedna napadao i do visine od 50 centimetara što je prouzročilo nagli rast vodostaja u rijekama.

Zatvorene ceste i granični prijelaz

Zbog kiša i orkanskog vjetra koji su u noći na utorak zahvatili veći dio Slovenije velike su teškoće u prometu, a zatvoren je i granični prijelaz Gruškovje/Macelj zbog odrona zemlje.

Pogledajte nevrijeme u Europi:

Na lokalnim i magistralnim cestama širom zemlje srušeno drveće i granje izazvali su teškoće u prometu a zatvoreno je i više cesta.

Zatvorene su ceste od Maribora prema Ptuju, te od Ptuja do graničnog prijelaza Macelj, a jak vjetar izaziva i štetu na objektima, pa je zbog oštećenog krova obustavljena nastava u nekoliko škola.

Zbog odrona zemlje zatvoren je i međunarodni granični prijelaz Gruškovje/Macelj.

Prometne službe upozoravaju na potrebu pažljive vožnje, a vatrogasci i druge službe uklanjaju zapreke na cestama.

Teškoće vladaju i u opskrbi električnom energijom, pa je bez struje ostalo tridesetak tisuća potrošača, a na lokalnim prugama oko Ljubljane teškoće su i u željezničkom prometu, javljaju slovenski mediji.

U zapadnim dijelovima zemlje zadnja dva dana zabilježene su i manje poplave zbog jakih kiša i začepljenih odvodnih kanala.

Support Ukraine