Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za hrvatske vozače

2 years,10 months ago - 19 travnja 2021, Vecernji list
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za hrvatske vozače
Prijevozničke tvrtke s istoka Europe se uvijek iznova nalaze na udaru kritika zbog kršenje pravila o obaveznim pauzama za svoje vozače.

Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.

"Ovi popusti su ravni subvenciji poduzeća s Istoka Europe koja se bave gospodarskim kriminalom", rekao je predsjednik udruge Camion Pro Andreas Mossyrisch.

On je objasnio kako je Savezni ured za teretni promet načinio listu sa smanjenjem kazni za vozače s istoka Europe. Po ovoj listi vozači iz Turske, Slovenije, Slovačke ili Bugarske uživaju popust od 50 posto, dok vozači iz Hrvatske, Poljske, Mađarske, Rusije i Češke dobivaju kazne smanjene za 25 posto.

BAG nije komentirao ove napise.

Pravnik udruge Camion Pro Sven Nesbit je objasnio kako su popusti za vozače s istoka Europe u pojedinačnim slučajevima prihvatljivi, ali da je generalni popust za vozače iz određenih zemalja neprihvatljiv.

"Kazne su u Njemačkoj u usporedbi s ostalim zemljama ionako jako niske. I teško je razumljivo da se sada još uvodi popust na organiziranu povredu pravila o obveznim pauzama", rekao je Nesbit.

Niske kazne u Njemačkoj kritizirao je i Savez prijevoznika tereta i logistike (BGL).

"Nama jednostavno nije jasno zašto jedna prijevozna tvrtke recimo, iz Litve, plaća 50 posto manje kazne od domaćih vozača", rekao je predstavnik BGL-a Martin Bulheller.

Prijevozničke tvrtke s istoka Europe se uvijek iznova nalaze na udaru kritika zbog kršenje pravila o obaveznim pauzama za svoje vozače kao i zbog često tehnički neispravnih vozila.

Support Ukraine