Peugeot 408 se u moru sličnih automobila itekako izdvaja, a evo kakav je u vožnji

1 year,4 months ago - 8 prosinca 2022, JutarnjiList
Peugeot 408 se u moru sličnih automobila itekako izdvaja, a evo kakav je u vožnji
Fenomenalno sjedinjuje sportski fastback stil, profinjenost peterovratne prostrane limuzine i robusnost povišenog crossovera

Peugeot dobro zna kako privući pažnju. Dizajn koji pršti posebnošću tradicionalno je jedan od prioritetnih aduta i kad smo na prezentaciji 408-ice, novog modela u segmentu srednje klase, ugledali top opremljene primjerke u trenu smo znali da je pred nama još jedan lovac na poglede.

Ne samo zbog poznatog Peugeotovog stila dizajnerskih i svjetlosnih elemenata koji daju sportsku oštrinu i agresivnost, nego i radi fino izbalansirane nijanse limuzinske profinjenosti upakirane u fastback koncepciju izduženog stražnjeg dijela karoserije s relativno visokim rubovima prozora.

Nesvakidašnji začin svemu su klasična crossoverska obilježja u formi podnice odignute 19 centimetara od tla, zaštite rubova otvora kotača i donjih dijelova vrata te velikog stražnjeg branika ostavljenog u crnoj boji, da bi se naglasila robusnost. Koktel je to koji klasičnom visinom od 1,48 metra stavlja 408-icu u trendovske favorite srednje klase.

Koncepcija, istina, nije potpuno nova. Po istom kalupu napravljen je srodni Citroen C5 X, s kojim dijeli poznatu modularnu platformu EMP2 osovinskog razmaka 2,79 metra, ali vizualni doživljaj je potpuno drukčiji. Dok 12 centimetara dulji Citroen naglasak stavlja na mekanije linije, strastveniji Peugeot dugačak 4,69 metra oštrije je rezanih linija.

Vozački doživljaj je u skladu s dizajnerskim nastupom. Prvi kilometri otkrivaju ugodno oštar i direktan volan, brzu i čistu isporuku snage naročito u sportskom profilu rada, a čvrst ovjes i u slučaju agresivnijeg prolaska kroz zavoje totalno minimizira naginjanja blago povišene, utegnute karoserije. Što se motora tiče, predrasude o početnom 3-cilindarskom turbobenzincu 1.2 PureTech (130 KS i 230 Nm), kao premalom za ovakav automobil, pokazuju se suvišnima. Motor korektno vuče 1396 kilograma težak 408 i ubrzanjem za 11,5 sekundi i najvećom brzinom od 210 km/h pristojna je mjera za svakodnevicu većine vozača.

Gornji dio ponude čini 4-cilindarski turbobenzinski, plug-in hibridni motor 1.6 PureTech s ukupnih 180 ili 225 KS (u oba slučaja s 360 Nm), ovisno o benzinskoj bazi koja može imati 150 ili 180 KS. Teži je oko 300 kilograma od početnog benzinca (dijelom i zbog potpunije opreme), što se zbog pogođenog balansa masa i gotovo sportskih performansi, naročito s jačom verzijom motora koji mu daje ubrzanje za 7,9 sekundi i tjera do konačnih 233 km/h, gotovo ne osjeti.

Ovo je prilično ozbiljan motor, a povezan s baterijom kapaciteta 12,4 kWh i elektromotorom od 110 KS dobra je sinergija benzina i struje, pa s punom baterijom može biti ekstremno štedljiv. Električni doseg od oko 60 kilometara osjetno spušta prosjek potrošnje benzina, koji naročito u gradu može biti smiješno nizak, upola od dizelskih standarda.

Svi motori povezani su s automatskim mjenjačem EAT s osam brzina, koji bez obzira na motor prebacuje dosta brzo i nadasve mekano. Vanjsko punjenje baterije najbrže je na wallboxu s opcijskim punjačem snage 7,4 kW, kada traje sat i 40 minuta, dok na standardnih 3,7 kW zahtijeva četiri do sedam sati. Vrlo učinkovito je i regenerativno punjenje u vožnji, a pitate li za dizelaše, nema ih, a neće ih ni biti. U dolasku je, naime, čista električna verzija.

Unutrašnjost je slika i prilika aktualne Peugeotove filozofije i savršeno ocrtava tekovine suvremenog tehnološkog doba. Straga je prostrana i komforna, a sprijeda zanimljive digitalne hi-tech arhitekture izvedene po uzoru na 308-icu. Centralni dodirni 10-inčni zaslon dobio je novi set dodirnih tipki za brze prečace do multimedijskog sadržaja izvedenog po najvišim dizajnerskim i tehnološkim standardima klase, a jak je i sigurnosni aspekt zastupljen sa šest kamera, devet radara i 20-ak funkcija, među kojima je Night Vision noćni prikaz.

Peugeot je u vožnji limuzinski tih i profinjen, a izrada čvrsta, u njemačkom stilu. Uz mini volan kao u kartingu, doživljaj posebnosti daju i odlična sjedala okružena povišenim rubovima prozora, a postavljena klasično nisko, unatoč povišenoj karoseriji. Zanimljiv Peugeot, kakvog još nije bilo!

Ukratko

Platforma osovinskog razmaka 2,79 metra jednaka je kao u 12 centimetara duljem i udobnijem Citroenu C5 X. Peugeot, međutim, ima neusporedivo jači fun-to-drive karakter

U top opremi GT vozački ambijent s grafički i funkcionalno usavršenom multimedijom i ekranom 10” izgleda prilično impresivno. Vizualno i tehnološki ostavlja snažan dojam

Virtualni instrumenti s više vizualnih i sadržajnih tema, mini klizač u funkciji mjenjača i tipka za izbor profila rada poznata su Peugeotova rješenja

Povišeni bokovi stvaraju zatvoreniju, sportskiju atmosferu unutrašnjosti, u kojoj se i straga sjedi vrlo komotno. Top oprema GT daje najveći vizualni i funkcionalni užitak

Prtljažnik mjeri 536 litara u klasičnom benzincu i 471 litru u hibridu. A tu je i noćna projekcija Peugeotova logotipa

Pozamašan branik ostavljen je ciljano u crnoj boji bez obzira na boju karoserije, kako bi se, uz zaštite rubova branika i vrata te podnicu odignutu 19 cm od tla, dodatno naglasio crossoverski karakter

Prodaja je planirana za početak 2023., a kalkulacije pokazuju da bi početna verzija s turbobenzinskim motorom 1.2 (130 KS) mogla stajati oko 255.000 kuna (33.850 eura)

Support Ukraine