Zaustavili aute ispod nadvožnjaka kako bi se zaštitili od tuče kod Zaprešića

1 year,9 months ago - 14 lipnja 2022, 24sata
Zaustavili aute ispod nadvožnjaka kako bi se zaštitili od tuče kod Zaprešića
Veliko nevrijeme poharalo je u ponedjeljak popodne Zagorje. Obilna tuča pala je kasno popodne na području Bedekovčine, a najgori prizori stižu iz Poznanovca gdje su ceste bile zatrpane ledom i ceste izgledaju kao da je pao snijeg.

Čitatelj nam je poslao snimku kolone automobila koji su se zaustavili ispod nadvožnjaka na autocesti A2 prije Zaprešića u smjeru Krapine.

- Nasred autoputa stoje ispod nadvožnjaka kako tuča ne bi oštetila njihove autiće - rekao nam je čitatatelj.

Zaustavljanje nasred autoceste da bi zaštitili automobil od tuče opasna je praksa koja pokazuje koliko su neki vozači u želji da zaštite automobile nepromišljeni.

I dok tako štite lim svog automobila, vjerojatno ni ne razmišljaju da riskiraju živote. Naime, u slučaju da je tu naletio teški kamion teško da bi se u uvjetima smanjene vidljivosti i skliskog kolnika mogao na vrijeme zaustaviti. 

Onaj tko zaustavi vozilo nasred autoceste kaznit će se po članku 140. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tamo jasno stoji - na autocesti vozač ne smije zaustaviti ili parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene.

Kazna za prekršaj iznosi 500 kuna. Ukoliko vozač potraži spas od tuče u tunelu, može biti kažnjen iznosom od 1000 do 2000 kuna kazne.

Vozači, koji se približavaju koloni automobila koja se zaustavila ispod nadvožnjaka ili mosta, ne očekuju zaustavljena vozila, a koja se u vrijeme slabe vidljivosti slabo i vide. Tako unatoč svjetlosno-promjenjivoj signalizaciji može doći do sudara automobila i drugih mogućih i težih neželjenih posljedica.

Vožnja po magli zahtijeva dodatnu pribranost i pozornost jer se preglednost ispred vozila i oko njega, kao i sigurnost vožnje bitno smanjuje, navode iz HAK-a. Vozačima se savjetuje da uključe svjetla za maglu ili kratka svjetla, smanje brzinu i vožnju prilagode uvjetima vidljivosti, izbjegavaju naglo kočenje, održavaju potreban siguran razmak do vozila ispred, voze što bliže desnom rubu kolnika.

Važno je i pratiti obavijesti o stanju u prometu te se na vrijeme zaustaviti na odmorištu dok se nevrijeme ne smiri.

Support Ukraine