Vozili smo pravu adrenalinsku dizalicu: Prvi Lexus s hibridnim pogonom s turbopunjačem

4 months,1 week ago - 17 prosinca 2023, Vecernji list
Vozili smo pravu adrenalinsku dizalicu: Prvi Lexus s hibridnim pogonom s turbopunjačem
Isprobali smo Lexus RX 500h F Sport koji luksuznu japansku marku prikazuje u drukčijem, puno dinamičnijem svjetlu. Pogledajte što donosi prvi Lexus s hibridnim pogonom s turbopunjačem

Lexus RX 500h F Sport najsnažniji je RX, najsnažnija izvedba ovog crossovera u ponudi Toyotine premium marke. U ovoj, petoj generaciji RX je dugačak 489 centimetara, dakle, kao i prethodni, no nastao je na novoj platformi. Ovaj veliki SUV, s dužinom tek malo ispod pet metara, djeluje moćno, sviđa nam se njegova dinamična silueta. U osnovi, karakterizira ga profinjen izgled sa sportskim detaljima, za što su zgodan primjer moderna stražnja svjetla spojena LED linijom. U dinamičan vizualni dojam savršeno se uklapa lagani turbobenzinac koji sa svojom 271 konjskom snagom pokreće prednju osovinu. No, nije usamljen. Društvo mu na stražnjoj osovini radi elektromotor pa je ukupna snaga ovog hibridnog pogonskog sklopa 371 KS. To je prvi Lexus s hibridnim pogonom s turbopunjačem. 

Osim žustrinom, motor oduševljava sportskim zvukom. U F Sport opremi u kombinaciji je i automatski mjenjač, simpatične kratke ručice. Mijenjati brzine možete i ručno, preko polugica iza kola upravljača, a mi smo se više oslanjali na automatik, budući da svoju zadaću obavlja besprijekorno. Ovako opremljen Lexus RX iz mirovanja stotku lovi za 5,9 sekundi. Isporukom snage upravlja sustav Direct4, novi pogonski sustav ove marke koji neprekidno balansira prijenos snage i momenta između prednje i stražnje osovine - model, dakle, ima pogon na sva četiri kotača. Automobil je s njim upravljiviji, stabilniji, uz direktnije povratne informacije s ceste. U sport modu izvanredno ubrzava, odlična su mu međuubrzanja. Ovisno o izboru moda vožnje, mijenja se brzina odziva i tvrdoća ovjesa.

Pogledamo li kvalitetu materijala i izrade te udobnost, isprobani RX je za poželjeti. Prednja sjedala udobna su, pružaju savršen oslonac, a stražnja zovu na opuštanje. Podesiva su i po nagibu, prostor za noge je izdašan, imaju i grijanje i ventiliranje. Multimedija je brza, u osnovnim funkcijama intuitivna, ali zakomplicira se kad želite nešto detaljnije podesiti pa valja malo tražiti po izborniku, barem dok ne naučite gdje je što. Kotačići za upravljanje klimatizacijskim uređajem integrirani su u dodirni zaslon. Zanimljivo rješenje. Lexus RX 500h F Sport košta 122.452 eura, odnosno 116.452 eura po posebnoj ponudi uz Lexus financiranje. Model RX stoji od 92.504 eura.

Support Ukraine