Volvo najavio budući električni crossover XC90 konceptom Recharge na platformi nove generacije

2 years,9 months ago - 3 srpnja 2021, JutarnjiList
Volvo najavio budući električni crossover XC90 konceptom Recharge na platformi nove generacije
Specifikacije ostaju misterij, ali poznato je kako koncept koristi novu platformu dizajniranu posebno za EV-ove

Kao i mnogi proizvođači, i Volvo će u bliskoj budućnosti uzeti pravac potpuno električnih automobila, a nedavno je predstavio koncept Recharge čiji je zadatak najaviti sljedeću generaciju potpuno električnih automobila.

Usvajajući novu filozofiju dizajna 'manje, ali bolje', Recharge koncept izgleda mnogo radikalnije od prethodnih XC60 i XC90, a kompanija navodi kako je cilj bio 'eliminirati nepotrebne elemente i omogućiti visoko precizne performanse'.

Prednja maska, na kojoj se nalazi osvijetljena Volvova značka, nalikuje na štit, dok se s bočnih strana nalazi nova interpretacija Thor's Hammer farova – vitkih, s mnoštvo različitih animacija. Pojednostavljenje karoserije vidljivo je sa svih strana.

Na bočnim stranama novitet su krupniji pragovi, ručke vrata montirane su na istoj razini, a stražnja vrata otvaraju se u suprotnom smjeru. Ostali značajniji elementi uključuju panoramski stakleni krov, tanke stupove vrata i LiDAR senzor postavljen na krov.

Stražnji dio dizajniran je također s uzorom na minimalistički stil. Vertikalna stražnja svjetla postavljena su vertikalno, a koncept također sadrži minimalistički stražnji branik, konkavni poklopac prtljažnika i mali spojler.

Unutrašnjost je ekstenzija vanjštine, također jednostavna. Na minimalnoj nadzornoj ploči smješten je samo 15-inčni infotainment sustav i futuristički upravljač iza kojeg je ugrađena samostojeća digitalna instrument tabla. Četiri pojedinačna sjedala odvojena su 'plutajućim' središnjim konzolama, a sve je izrađeno korištenjem ekoloških materijala – pretinac za odlaganje nalikuje vrećici.

'Interijer integrira našu najnoviju tehnologiju korisničkog iskustva s lijepim, održivim i prirodnim materijalima. Svaki je dio interijera poput umjetničkog djela i mogao bi samostalno stajati kao zaseban namještaj u sobi', kaže voditelj dizajna Robin Page.

Specifikacije ostaju misterij, ali poznato je kako koncept koristi novu platformu dizajniranu posebno za EV-ove. Time je omogućen potpuno ravan pod odnosno više prostora u kabini. Iako je Recharge tehnički samo koncept, očekuje se nešto slično kod novog XC90. Volvo je ranije najavio crossovera za početak 2022. godine, pa bismo više informacija mogli dobiti već ove godine.

Support Ukraine