Vozači kamiona: 'Počeli smo odbijati vožnje izvan države'

2 godina,11 mjeseci ago - 27 veljače 2020, 24sata
Vozači kamiona: 'Počeli smo odbijati vožnje izvan države'
Vozači kamiona u strahu su radi korona virusa, naročito oni koji često imaju ture prema sjeveru Italije, gdje kako kažu, po trgovinama vlada pustoš kao da je smak svijeta

Na odmorištu Plitvice na zagrebačkoj obilaznici naišli smo na nekoliko vozača kamiona koji su se zbog korona virusa našli u pomalo nezgodnoj situaciji. Pojavile su se informacije sindikata vozača u međunarodnom prijevozu da vozači strahuju i nije im svejedno kad putuju na sjever Italije, ali i Njemačke i Austrije.

Razgovarali smo s jednim vozačem, koji nam je priznao da je malo nervozan zbog novonastale situacije i nije mu ugodno.

- Među većinom kolega se stvorila neka nervoza oko korona virusa i onoga što se događa u drugim zemljama. Trudimo se što više izbjegavati te zemlje, neki i odbijaju ići van države, naročito za sjever Italije. Po pričama nekih kolega na granicama između Slovenije i Italije počele su liječničke kontrole za sve vozače koji ulaze i izlaze iz Italije zbog mogućnosti širenja virusa - rekao nam je vozač kojeg smo zatekli na odmorištu Plitvice.

Navodi da nije čuo da su imali kontrole tereta i kabina, ali ističe da su mu kolege ispričale da su trgovine na sjeveru Italije prazne.

- Kad uđu u trgovinu je živa pustoš, kao da je smak svijeta - kaže nam.

Dodaje da mu ne bi bilo svejedno da sad od njega netko traži da ide u Italiju, te tvrdi da bi odbio odlazak u Italiju.

Što se tiče drugih zemalja, poput Austrije, Njemačke ili Belgije, kaže da je tamo malo drukčije jer tamo nemaju previše kontakata s naseljenim mjestima, pa tako ni s ljudima.

- Devedest posto svog vremena provedemo u kabini. Doticaj s ljudima imamo na utovaru i istovaru ili u trgovini - kaže i dodaje da ima kolegu koji je krenuo u Italiju, ali su ga vratili zbog korona virusa s tranzita.

Kao poseban problem navodi odmorišta jer nikad ne znaju otkud su došli vozači koji tamo dolaze i koriste toalete, tuševe i ostalo. Kaže i kako je čuo da su neke prijevozničke tvrtke od svojih radnika tražili da se opskrbe zaštitnim maskama i odijelima.

Support Ukraine