Vozači, oprez! Počela je nova ljetna sezona

4 godina,6 mjeseci ago - 20 svibnja 2018, Vecernji list
Vozači, oprez! Počela je nova ljetna sezona
Tisuću kuna kazne čeka vozača koji motocikl vozi bez kacige na glavi

Da je nova sezona vožnje na dva kotača već debelo započela, nije nas podsjetilo samo pravo ljetno vrijeme koje nam se ukazalo već u travnju, nego nažalost, i prve vijesti o prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali motociklisti i biciklisti. Neki od njih pritom su i smrtno stradali.

Kako bi se takve situacije na našim prometnicama događale što je moguće rjeđe, a jednoga se dana i potpuno iskorijenile, i mi vozači automobila i drugih, većih i snažnijih vozila, moramo dati sve od sebe. Prvenstveno to znači širom otvoriti oči i misliti na slabije zaštićene sudionike u prometu, kako pješake tako i bicikliste i motocikliste. Osim ispred sebe, posebnu pažnju potrebno je posvetiti češćem provjeravanju mrtvog kuta i pravodobnom signaliziranju svojeg kretanja, jer se upravo u mrtvom kutu od pogleda vozača u osobnom automobilu znaju sakriti i motociklisti i biciklisti, a to onda može rezultirati tragičnim posljedicama.

Isto vrijedi i za zaustavljanje i otvaranje vrata, posebno s one strane vozila koja gleda na prometnicu, ali i one okrenute prema nogostupu. Jer, nikad ne znate s koje vam se strane može pokušati provući neki neoprezni vozač na dva kotača.

I naravno, kad smo već kod toga, osim što apeliramo na vozače automobila da pripaze na svoje slabije kolege u prometu, ovom prilikom podsjećamo i motocikliste i bicikliste da pripaze na svoje ponašanje na cesti i da poštuju prometna pravila. Motociklisti se moraju potruditi da voze tako da budu uvijek na vrijeme primijećeni, da se ne provlače među automobilima koji voze u kolonama jer su tada posebno izloženi mogućim nezgodama prilikom prestrojavanja vozila.

Support Ukraine