Vozili smo Kia Sportage 1.6 T-GDi EX Style: Dizajnerski privlačan, kvalitetan i moderan obiteljski SUV

1 year,7 months ago - 8 kolovoza 2022, tportal
Kia Sportage 1.6 T-GDi EX Style
Kia Sportage 1.6 T-GDi EX Style
U vožnji testni Sportage odlikuje vrlo tih benzinski motor, kojem nimalo ne nedostaje snage, pa iako samo ubrzanje prema brojkama prelazi 10 sekundi, uz krajnju brzinu od 189 km/h, ono se u vožnji čini puno kraćim. Vozilo je stabilno i lijepo leži, a ovjes je primjeren

Kia Sportage je nedvojbeno model od kojeg korejski proizvođač najviše očekuje kada je riječ o prodajnim rezultatima, a brojke to i potkrijepljuju, jer je od prve generacije 1994. godine ovaj model prodan u više od 2,5 milijuna primjeraka u svijetu, više od 730.000 u Europi, a u Hrvatskoj više od 5500, od čega više od 2300 primjeraka prethodne 4. generacije.

Stoga se nestrpljivo očekivala i nova, 5. generacija ovog omiljenog urbanog SUV-a, a njegova svjetska premijera je na globalnoj razini održana u srpnju prošle godine. Zanimljivo je da je novi Sportage dobio i svoju europsku verziju koja je javnosti predstavljena početkom rujna 2021., a mi smo bili na hrvatskoj premijeri europske izvedbe i isprobali ga po prvi put u vožnji u veljači ove godine. Kia Europe je izjavila kako je novi Sportage izrađen za uspostavljanje novih mjerila u cijelom segmentu SUV-ova u Europi. Proizvodnja potpuno novog Kia Sportage službeno je započela početkom studenog prošle godine u najsuvremenijoj tvornici tvrtke u Žilini, Slovačka.

Nekoliko mjeseci kasnije došao je red i na naš jednotjedni test, a model koji smo imali na raspolaganju je vjerojatno i najbolja bazična kombinacija s najvišom razinom opreme. Naš model je imao oznaku Kia Sportage 1.6 T-GDi 150 KS EX Style 6 M/T. Radi se o 1,6 litrenom turbo benzinskom modelu snage 150 KS (110 kW) s ručnim 6-brzinskim mjenjačem i pogonom na prednja dva kotača. Treba reći i da naš model nema blago hibridnu verziju pogona (MHEV), koja je recimo to tako, nadogradnja baznog motora.

Vanjski izgled, struktura i dimenzije
Novi Sportage pažljivo je izgrađen od temelja kako bi bio, prema proizvođaču, vrhunski urbani SUV. Naša europska verzija, razvijena na novoj arhitekturi, ima koristi od visokotehnološkog programa usmjerenog na Europu ostvarivši tako optimalni međuosovinski razmak i idealne dimenzije, ali i proporcije krojene za europske ceste.

S druge strane, međunarodni model raste u veličini i ima različite pogonske sklopove, tehnologije i druge značajke od europske verzije. Rezultat su dva automobila koji bolje zadovoljavaju potrebe različitih regija, izbjegavajući pristup koji odgovara svima, pa tako imamo dvije različite verzije Sportagea.

Što se vanjskog izgleda tiče, novi Sportage doista ima uglađen, ujedno i mišićav te moderan vanjski dizajn. Napete i oštre linije protežu se po profinjenom tijelu cijelog vozila. Čiste, ali mišićave površine udružuju snage sa zamršenom grafikom kako bi SUV-u dale dinamičnu i odlučnu prisutnost na cesti. Otkriven početkom ove godine, Kijin novi jezik dizajna nazvan 'Opposites United' (Ujedinjene različitosti) srž je novog Sportagea, utječući na svaki aspekt njegova izgleda i karaktera.

S prednje strane novi Sportage prikazuje precizan i zamršen oblik dizajna sa detaljno orijentiranom crnom grafikom rešetke koja se proteže po širini prednje fronte. Tehnička grafika spaja glavne prednje značajke novog Sportagea, predstavljajući doista upečatljiv izgled. Rešetka povezuje Kijinu modernu potpisanu rešetku Tiger Nose (tigrov nos) s karakterističnim LED dnevnim svjetlima u obliku bumeranga, koja zauzvrat stvaraju čvrste granične linije za upečatljiva Matrix LED svjetla poznata i kao inteligentni sustav prednjeg osvjetljenja.

Predstavljajući još jedan 'prvi' za novi Sportage asortiman u Europi, crni krov sada je dostupan s novim modelom, pomažući naglasiti sportski profil i istaknuti arhitektonski dinamičan C-stup. Naš testni model je bio jednobojan, pa je i krov bio u plavoj Blue flame boji koja krasi cijelu karoseriju.

Dodavanje kromiranog remena pojačava se na stražnjoj strani novog Sportagea, stvarajući skladne linije sa stražnjim spojlerom koji dodatno doprinosi sportskom dojmu automobila.

Europski Sportage održava svoju snažnu prisutnost na cesti straga s mišićavim nagnutim dizajnom brze vožnje koji se slijeva u stražnja svjetla, izrađena tako da ostavljaju dojam da su urezani u karoseriju finom preciznošću. Stražnja 'britva' svjetla povezana su tankim vodoravnim dizajnom, dajući novom Sportageu impresivno širok dojam sa stražnje strane.

Na temelju nove 'N3' arhitekture tvrtke, svaki element novog Sportagea dizajniran je i razvijen kako bi poboljšao status jednog premium SUV-a. Nova platforma 'N3' također je s nižim težištem i većom čvrstoćom snažno utjecala na karakteristike vožnje, pridonoseći profinjenoj, stabilnoj i udobnoj vožnji te sigurnom i dinamičnom upravljanju automobila. Napredni sustav upravljanja i ovjesa pomno je podešen kako bi spojio ove kvalitete. Razvojni program je pokazao kako se automobil nosi sa širokim rasponom vrsta cesta, od vijugavih alpskih ruta do autocesta bez ograničenja, i užurbanih gradskih središta do vijugavih regionalnih prometnica. Doista, novio Sportage je po tom pitanju prilično svestran, a to smo i osobno isprobali i bili jako zadovoljni.

Što se dimenzija tiče, novi Sportage nudi kompaktan međuosovinski razmak od 2680 mm (+ 10 mm), širinu bez retrovizora od 1865 mm (+ 10 mm u odnosu na prošlu generaciju), dužinu od 4515 mm (+ 30 mm) i visinu od 1645 mm (+ 10 mm). Prednji prevjes mjeri 905 mm, a stražnji 930 mm (+30 mm).

Kapacitet prtljažnika iznosi od 526 do 591 litara (VDA), koji raste od 1715 do 1780 litara s preklopljenim stražnjim sjedalima u omjeru 40:20:40 u ovisnosti o pogonskom sklopu (prije: 1492 l (benzin) / 1428 l (dizel)). Težina vozila s vozačem od 75 kg kreće se od 1451 do 1736 kg ovisno o motoru i pogonu.

Naš testni model je težak (s vozačem od 75 kg) i u ovisnosti od opreme između 1451 – 1595 kg, dok za usporedbu 1.6 CRDi Mild Hibrid (HP) sa 6-stupanjskim ručnim ili automatskim 7 – DCT mjenjačem teži i pogonom na prednja dva kotača teži između 1505 i 1653 kg, a onaj s pogonom na sva četiri kotača od 1573 do 1722 kg. Spomenimo i to da je u slučaju našeg testnog modela najveća dozvoljena masa vuče prikolice s kočnicom 1650 kg, a bez kočnice 750 kg.

Što se kotača tiče, naš je testni model imao dojmljive 18-colne aluminijske naplatke (7.5J×18×51 mm), s gumama Continental EcoContact 6 dimenzija 235/55R18. Uzmemo li u obzir da je riječ o srednjoj dimenziji kotača i guma koje Sportage ima na raspolaganju(17, 18 i 19 cola), dojma smo da nude primjerenu udobnost, no ne i sportske karakteristike koje bismo dobili s gumama dimenzija 235/50R19. Ipak, za vožnju gradom, pa čak i brzim autocestama i naša 18-colna dimenzija je sasvim dovoljna.

Unutrašnjost
Unutrašnjost novog Sportagea je u potpunosti novodizajnirana i izgleda dojmljivo. Kabina je pažljivo izrađena kako bi spojila revolucionarnu tehnologiju s luksuznim značajkama, vrhunskim materijalima i modernim stilom. U cijeloj kabini korišteni su kvalitetni materijali koji su raskošni na dodir, dok dinamičke opcije boja dodaju živost i energiju. Sjedala vozača i suvozača kombiniraju inovaciju i udobnost u sportskom tankom dizajnu.

Ovaj SUV idealno odgovara europskim zahtjevima, naglašavajući njegovu svakodnevnu praktičnost i upotrebljivost. Takav progresivan i prilagođen paket također je rezultirao time da su kapacitet prtljage, prostor za glavu i prostor za noge značajno povećani u odnosu na odlazeći model Sportage, s najboljim prostorom za noge u klasi za putnike u drugom redu. Tako Sportage pruža putnicima na prednjim sjedalima prostrano okruženje za istinski udoban osjećaj, dok putnici u drugom redu imaju 996 mm prostora za noge zahvaljujući novim tankim prednjim sjedalima (955 mm za PHEV verziju).

U središtu kabine našeg testnog Sportagea nalazi se lijepo oblikovan integrirani zakrivljeni zaslon s podlogom na zaslonu osjetljivom na dodir i finim detaljima sportskih ventilacijskih otvora. Zakrivljeni zaslon prelazi preko prednjeg dijela unutrašnjosti, dajući kokpitu zavidnu širinu i dubinu.

Visokotehnološki 12,3-inčni zaslon osjetljiv na dodir i napredni integrirani kontroler djeluju kao centar za povezivanje, funkcionalnost i potrebe korisnika za povezivanje vozača i suvozača. Oba su sustava stvorena da budu jednostavna za upotrebu, vrlo intuitivna i mekana na dodir.

Instrument TFT LCD Supervision ploča od 12,3 inča opremljena je najnovijom generacijom cijelog tankoslojno-tranzistorskog zaslona s tekućim kristalima za nevjerojatno preciznu i jasnu grafiku. S takvim naprednim i sigurnim povezivanjem visoke tehnologije, novi Sportage ima koristi od najnovijeg bežičnog softvera i ažuriranja karata. Tu je i 12,3-inčni multimedijski zaslon sa satelitskom navigacijom s kartografijom EU i TomTom® Kia Connected aplikacijama (prometne informacije, kamere za brzinu, lokalno pretraživanje i vrijeme), 7-godišnje ažuriranje karata te Bluetooth sustav za prepoznavanje glasa.

Povezivost
Napredni softver za povezivanje u novom europskom Sportageu korisnicima omogućuje daljinsko povezivanje s njihovim vozilom putem aplikacije za pametne telefone Kia Connect. Interaktivna tehnologija, jednostavna za korištenje, korisnicima također omogućuje pristup ključnim ugrađenim značajkama kao što su Kia Live Services, internetska navigacija, mrežno prepoznavanje glasa i integracija kalendara sa pametnog telefona. Aplikacija Kia Connect korisnicima pruža potpuni mir jednostavnim dodirom kako bi provjerili je li njihov Sportage zaključan i prozori zatvoreni te pružala potpunu udobnost obavještavajući korisnike točno gdje su zadnji put parkirali svoj automobil.

Ergonomska središnja konzola optimalno je postavljena za vozača i suvozača, pružajući spremište, konfiguraciju operacijskog sustava, držače za čaše i prekidače na dodir, a potonji sjede na podignutom profilu uz ručicu mjenjača po žici. Utor za punjenje pametnog telefona nudi bežično punjenje velike brzine od 15 W.

DriveWise sustav sigurnosti
S obzirom da je sigurnost glavni prioritet tijekom razvoja, Sportage pete generacije jedno je od najsigurnijih vozila u svojoj klasi. To potvrđuju i u srpnju objavljeni rezultati Euro NCAP testiranja. Potpuno obnovljen Kia Sportage dijeli platformu s 'bratskim' Hyundai Tucsonom, koji je također osvojio 5 zvjezdica prošle godine. Sportage je jednako je dobro opremljen i dobio je vrlo slične ocjene u sigurnosnim testovima, također zaradivši 5 zvjezdica.

Ispod elegantnog vanjskog dizajna novog Sportagea nalazi se ojačana i lagana struktura karoserije koja ima veliku torzijsku krutost. Novi Sportage ima različite sigurnosne sustave i primjene u sustavu strukture, uključujući zračne jastuke za vozača, suvozačeve zračne jastuke, bočne zračne zavjese, središnje zračne jastuke na prednjim sjedalima i niske bočne zračne jastuke.

Kijina priznata interno razvijena tehnologija ADAS (Advanced Assistance System - ADAS), također poznata kao DriveWise, pomaže novom Sportageu da izbjegne potencijalne opasnosti, u potpunosti štiteći putnike i druge sudionike u prometu na svakom putovanju. Kao dio svog DriveWise ADAS paketa, novi Sportage sadrži Kijin vodeći u industriji sustav pomoći pri izbjegavanju sudara naprijed s funkcijom skretanja, koji pomaže u izbjegavanju sudara s nadolazećim automobilima pri skretanju lijevo na čvorištima.

Pomoć pri vožnji na autocesti (HDA) održava zadanu udaljenost i brzinu od vozila ispred vas tijekom vožnje po autocesti te pomaže pri centriranju novog Sportagea u njegovu traku. HDA također može prilagoditi brzinu vozila prema ograničenju brzine.

Pametni tempomat temeljen na navigaciji (NSCC) pomaže voziti novi Sportage sigurnom brzinom na autocesti koristeći navigacijske podatke u stvarnom vremenu. Dodatno proširujući opseg NSCC-a, za dijelove autoceste gdje ima zavoja i zavoja, tehnologija automatski smanjuje brzinu putovanja prije nailaska na zavoj ili zavoj. Po povratku na 'ravno' na autocesti, NSCC vraća ograničenje brzine na izvornu razinu.

1.6 T-GDI 150 KS 6 M/T pogonski sklop
Novi Sportage dolazi s opsežnom paletom snažnih, osjetljivih i učinkovitih pogonskih sklopova, uključujući najsuvremenije hibridne električne tehnologije, kao i najnoviju generaciju čistih benzinskih i dizelskih motora s unutarnjim izgaranjem. Dobra je to vijest, jer mnogi proizvođači danas više i nemaju dizelske verzije klasičnih motora s unutarnjim izgaranjem, što je šteta.

Od samog početka razvoja, novi Sportage trebao je prihvatiti najnovije tehnologije elektrificiranih pogonskih sklopova, što ga čini jednim od najučinkovitijih dostupnih SUV-a. Razvijeni na naprednoj arhitekturi koja uključuje inovacije u elektrifikaciji pogonskih sklopova, i hibridni (HEV) i plug-in hibridni (PHEV) modeli novog europskog Sportagea isporučuju beskompromisni ekološki paket SUV-a.

Naša testna verzija je ona s četverocilindričnim 1.6 T-GDI turbo motorom snage 150 KS (110 kW), te 250 Nm najvećeg okretnog momenta pri 1500 do 4000 okr./min. Pogon je na prednjim kotačima, a uparen je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Ta kombinacija omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h od 10,3 s i krajnju brzinu od 189 km/h.

Svi europski modeli Sportage opremljeni su Kijinom Idle Stop-and-Go tehnologijom koja gasi motor dok je automobil u mirovanju, donoseći daljnju uštedu goriva u stvarnom svijetu i smanjenje emisija. Moguće je upravljati funkcijom ISG pomoću Kijine vodeće ADAS tehnologije u industriji, koja gleda unaprijed kako bi utvrdila treba li i kada ISG treba aktivirati, primjerice kada se vozilo približava znaku zaustavljanja ili raskrižju. Ova kombinacija izbjegava nepotrebne operacije zaustavljanja i pokretanja motora, a vozača cijelo vrijeme informira o trenutnom statusu ISG-a.

Proizvođač navodi sljedeće podatke o emisiji CO2 i potrošnji goriva (Emisijski razred: Euro 6d-ISC-FCM) u kombiniranim uvjetima vožnje prema WLTP ispitnom ciklusu: 150-159 g/km CO2 i 6,6-7,0 l/100 km goriva. Tu treba svakako reći da ovi podaci u realnim uvjetima odstupaju od deklariranih, ali to prije svega ovisi o uvjetima na cesti i vašem osobnom stilu vožnje.

Pogon na prednja dva ili sva četiri kotača
Novi Sportage prvi puta predstavlja stvaranje potpuno novog Terrain Mode-a koji ima svoju premijeru upravo u ovom modelu pete generacije. Razvijeno za vlasnike Sportagea koji se žele baviti avanturama i slobodnim aktivnostima na otvorenom, visoko napredni način terena automatski prilagođava postavke Sportagea tako da vozilo ostvaruje optimalnu dinamiku vožnje za bilo koje stanje ceste i okruženje, uključujući snijeg, blato i pijesak.

Izvan načina rada na terenu, Sportage prema zadanim postavkama postavlja način vožnje, a vozač bira između podpostavki Udobnost, Eko ili Sport. Radi praktičnosti i dodatne sigurnosti, svi se pogonski načini prikazuju unutar digitalnog zaslona visoke razlučivosti.

Nova platforma također je uvelike utjecala na vozne karakteristike novog Sportagea, kombinirajući profinjenu, stabilnu i udobnu vožnju s agilnim i dinamičnim upravljanjem. Napredni sustav upravljanja i ovjesa koji je pomno podešen pomaže u spajanju ovih kvaliteta.

Novi elektronički upravljani ovjes (ECS) pruža optimalnu udobnost i vrhunsku razinu sigurnosti u svakom trenutku zahvaljujući kontinuiranoj kontroli prigušenja u stvarnom vremenu. Elektronički upravljani sustav pogona na četiri kotača osigurava optimalnu raspodjelu snage između prednjih i stražnjih kotača ovisno o uvjetima na cesti i situacijama u vožnji, ne samo dodatno poboljšavajući performanse vožnje, već i sigurnost i učinkovitost. Tako naš Sportage ima sprijeda MacPherson, a straga Multi-link ovjes.

Što reći o Kia Sportageu?
Novi Sportage dizajnerski izgleda sjajno, jer njegove moderne linije nude nešto novo i vrlo dinamično. U vožnji testni Sportage odlikuje vrlo tih benzinski motor, kojem nimalo ne nedostaje snage, pa iako samo ubrzanje prema brojkama prelazi 10 sekundi, ono se u vožnji čini puno kraćim. Vozilo je stabilno, i lijepo leži, a ovjes je primjeren.Uređenje kabine je moderno, kvalitetno i svježe, a digitalni instrumenti su vrlo zanimljivi s funkcijama koje smo imali prilike vidjeti i u hvaljenom novom potpuno električnom EV6. Mjesta straga ima dosta, pa se i više osobe mogu udobno smjestiti.

Dojma smo da je Kia napravila prilično privlačan, kvalitetan i moderan obiteljski SUV, koji će privući priličan broj kupaca na našem tržištu.

Što se cijena tiče, ulazna verzija Sportage 1.6 T-GDi 150 KS sa 6-brzinskim ISG ručnim mjenjačem razine opreme Start kreće od 211.999 kn (PDV i PPMV uključeni). Ulazna dizelska verzija Sportagea s motorom 1.6 CRDi 115 KS sa 6-brzinskim ISG ručnim mjenjačem i pogonom na prednjim kotačima razine Edition kreće od 235.999 kn. Naša testna verzija 1.6 T-GDi 150 KS sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem razine opreme EX Style kreće od 264.999 kn.

Tradicionalno Kia nudi dobro poznato i u Europi jedinstveno tvorničko jamstvo od 7 godina ili do 150.000 prijeđenih km, bez ograničenja kilometara u prve tri godine.

Support Ukraine