Vozili smo Toyotu C-HR GR SPORT, hibridni sportski crossover izvanrednog dizajna i sportskih detalja

2 years,6 months ago - 5 listopada 2021, tportal
Vozili smo Toyotu C-HR GR SPORT, hibridni sportski crossover izvanrednog dizajna i sportskih detalja
Pogon u C-HR GR SPORT 2.0 Hybridu dodatno je poboljšani dvolitreni četverocilindrični benzinski VVT-i motor s unutarnjim sagorijevanjem, koji radi u učinkovitom Atkinsonovom ciklusu s promijenjenim vremenima ciklusa, a ukupna izlazna snaga sustava je 184 KS

Toyota C-HR je uvijek bio pojam avangardnog, sjajno dizajniranog kompaktnog crossovera, koji su prigrlile mlađe generacije vozača još od njegovog pojavljivanja na tržištu 2016. godine. Mi smo vozili osvježenu verziju prve generacije Toyote C-HR Launch Edition 2.0 Hybrid još u travnju prošle godine, no prava poslastica tek je stigla u obliku najsportskije verzije pod nazivom C-HR GR SPORT. I ne samo to, naš ovotjedni testni model je bila najjača verzija razine GR Sport s motorom 2.0 Hybrid Dynamic Force ukupne izlazne snage sustava od 184 KS.

Ovaj, rekli bismo dizajnerski i tehnološki biser, prvi puta je globalnoj javnosti bio predstavljen u proizvodnoj verziji na sajmu automobila u Ženevi u ožujku 2016. godine, a na tržište je stigao početkom 2017. godine. Ako ste se pitali kojim slučajem o značenju njegove oznake C-HR, treba reći da ova dvoslovna oznaka HR nažalost, premda to zvuči prilično simpatično, ipak ne dolazi od 'Hrvatska', već da svoje porijeklo vuče od tri moguće verzije: Compact High Rider, Cross Hatch Run-about ili Coupé High-Rider.

Kada kažemo da je riječ o osvježenoj verziji C-HR, radi se o faceliftu prve generacije koji je predstavljen u listopadu 2019. europskom tržištu u Briselu u Belgiji. Najznačajnija promjena na ovoj osvježenoj verziji modela C-HR u dnosu na izvornu prvu generaciju je ta da je od kraja 2019. dostupan s dva hibridna pogonska sustava; slabijim s 1,8-litrenim benzinskim motorom ukupne snage hibridnog pogona od 122 KS, koji poznajemo iz Corolle, ali i jačim s 2,0-litrenim benzinskim motorom ukupne snage hibridnog pogona od 184 KS koji dolazi iz SUV modela Lexus UX.

Također je uveden i novi multimedijski sustav, dok u kombinaciji s revidiranim ovjesom, koji povećava udobnost vožnje bez narušavanja karakteristika upravljanja, Toyota C-HR nudi sofisticirano i pouzdano rukovanje. Osim toga, snižena je razina buke i vibracija. Treba reći i da je Toyotin europski odjel istraživanja i razvoja vodio razvoj osvježenog C-HR modela i ovaj je crossover kreiran posebno za europsko tržište, a proizvodi se u Toyotinoj tvornici u Turskoj.

Kako je naš testni model razine opreme GR SPORT treba reći nešto i ovoj osebujnoj verziji C-HR-a. Možda je najbolje reći kako je je u studenom 2020. nakon Corolle, paket GR Sport primjenjen i na modelu C-HR. Ako ste se pitali odakle dolazi naziv GR, onda treba reći da ova dvoslovna oznaka dolazi od trkaćeg dijela Toyote, odnosno Gazoo Racing. Naravno, GR SPORT je rekli bismo 'civilna' verzija modela Toyote nadahnuta njihovim sportskim modelima GR koja donosi veću profinjenost i sportsku ekskluzivnost, ali i još oštriji vanjski izgled.

Vanjski izgled, struktura i dimenzije
Vratimo li se na trenutak na osvježenu prvu generaciju modela C-HR generalno možemo reći da je s vanjske strane ovaj crossover model zadržao svoj karakteristični oblik i coupé linije. Suptilni dizajnerski zahvati sprijeda i straga poboljšavaju njegov izgled, dok obojani donji spojni dio ispod prednje maske daje Toyoti C-HR dodatnu širinu i dinamiku.

Na našem testnom modelu GR SPORT posebna pažnja je posvećena prednjem dijelu automobila, pa ova sportska verzija sada ima crnu pozadinu značke Toyota i kućište glavnih svjetala, sjajni, crni središnji dio branika i okvire svjetala za maglu, tamno kromiranu masku i novi, agresivnije oblikovani prednji spojler.

Gledano s boka, sjajne crne letvice vrata nadopunjavaju jedinstvenim dizajnom aluminijskih naplataka od 19 cola. A, straga je tu crna pozadina značke, sjajni crni okviri katadioptera, jedinstveni dodatak ispod branika i logo GR SPORT.

Projektorska Bi-LED prednja svjetla s ručnim podešavanjem visine snopa svakako su izvrstan dodatak našoj testnoj verziji, s LED prednjim svjetlima za maglu. Straga su LED kombinirana stražnja svjetla (zadnja, kočenje i svjetlo za vožnju unatrag), kao i LED stražnji žmigavci s pokazivači s dinamičnim smjerom skretanja. Prednja dnevna svjetla i pokazivači smjera u uobičajenoj su tankoj svjetlosnoj jedinici iznad farova, dok su stražnja kombinirana svjetla povezana crnim spojlerom.

Inače, Toyota C-HR je izgrađena na platformi GA-C u kombinaciji s čvrstom konstrukcijom karoserije čime se bez dvojbe osigurava izvrsna reakcija na vozačeve zahtjeve. Toyota C-HR GR SPORT s 2,0-litrenim hibridnim sustavom Hybrid Dynamic Force ima koristi od novih komponenti ovjesa, uključujući amortizere, kako bi pružili još čvrsti i ugodniji osjećaj prilikom složenih uvjeta na cesti, održavajući stabilnost u svakom trenutku. Ovjes je prednji McPherson, a straga dvostruka poprečna ramena, dok je pogon samo na prednja dva kotača.

Pažljivim proučavanjem i postupanjem sa svim elementima osvježenog crossovera C-HR suzbijanje buke, vibracija i gruboće rezultiralo je poboljšanjem u 11 različitih točaka, omogućujući smanjenje buke u kabini. Pažljivo postavljene brtve, zvučna izolacija i apsorpcijski jastučići dodatno smanjuju uznemirujuće zvukove koji ulaze u kabinu. Ugradnja Hybrid Dynamic Force motora aktivno suzbija valovite naprijed-nazad pokrete motora, dok izolacija ležišta motora suspreže preostale zvukove. Ista pažnja detaljima je primijenjena pri suzbijanju buke kotrljanja guma. Sveukupno, novi C-HR pruža mirniju kabinu čak i pri većim brzinama. Osnovni dizajn platforme GA-C omogućuje nisko težište, a nizak položaj sjedenja još je jedna izravna prednost ove platforme.

Posebne gume za ovaj model, te prilagodbe ovjesa i upravljača su zamjetno unaprijedili dinamička svojstva modela GR SPORT, zadržavajući pri tome razinu udobnosti u vožnji kakvu pružaju i drugi modeli iz obitelji C-HR. Ovo se posebno postiglo s 19-colnim strojno obrađenim aluminijskim naplatcima crne boje sa izrazito sportskim gumama Continental PremiumContact 6 dimenzija 225/45R19, koje na ovoj izvedbi vizualno izgledaju savršeno. Isto tako treba reći i da ove vrhunske gume povećavaju razinu prianjanja na tlo prednje osovine i krutost u zavoju, pa je smanjeno zanošenje, kao i podupravljivost uz jednaku silu G. Nova guma je lakša od one od 18 cola (225/50R18), a ipak ima isti otpor kotrljanja i omogućava sličnu emisiju CO₂ vozila.

Vanjske dimenzije C-HR GR SPORT su: duljina 4395 mm, širina je 1795 mm, visina 1555 mm (za hibrdne verzije), dok mu je međuosovinski razmak 2640 mm. Što se prtljažnika tiče, njegov volumen s podignutim naslonima stražnjeg reda sjedala je 358 (377 l za model s 1.8 benzinskim hibridom) litara (VDA), a kada se spuste nasloni stražnjeg reda onda do razine pojaseva volumen raste do 1102 litara (1164 l za model s 1.8 benzinskim hibridom). Težina vozila je 1560 do 1600 kg, može vuči i prikolicu težine 725 kg, bez obzira je li ona kočena ili nije.

Unutrašnjost kabine
Osvježenjem prve generacije modela C-HR Toyota je po pitanju kabine poboljšala vizualnu i taktilnu kvalitetu svih površina i prekidača kako bi se stvorilo profinjenije i udobnije okruženje kabine. Obloge vrata sada su od mekanijeg materijala na svim mjestima s kojima ste u kontaktu, a tu je i ambijentalna rasvjeta plave boje.

Mala zamjerka ide prema nekim plastičnim površinama na kojima ostaju vidljivi tragovi. Dizajn prednjih sjedala ima vitak, sportski gornji dio i jače potpomognuto i potporno donje područje. Na našem su testnom GR SPORT modelu bila sjedala od izvrsne alkantara kože, a postoji i izvedba u cijelosti od tkanine, pri čemu su obje izvedbe dodatno ukrašene crnim i sivim šavovima, kao što i priliči jednom GR modelu. Kako je ipak riječ o kompaktnom crossoveru, mjesta straga za koljena baš i nema previše, ali rekli bismo dovoljno za automobil ove coupé forme i dimenzija.

Cockpit orijentiran na vozača uključuje inovativne detalje i intuitivnu, pristupačnu visoku tehnologiju. Prekidači i 8-inčni (20,32 cm) Toyota Touch 2 zaslon s dodirnim zaslonom blago su zaokrenuti prema vozaču. Budući da dodirni zaslon malo odmaknut od instrumentne ploče, gornja nadzorna ploča je znatno niža po dubini, što dodatno pomaže vozačevoj preglednosti. Instrumentna ploča i dalje se sastoji od dva okrugla analogna instrumenta, dok je u sredini digitalni zaslon dijagonale 4,2 inča (10,7 cm), koji pruža korisne informacije vozaču. U redu, riječ je o faceliftu, a ne o novoj generaciji C-HR, no vjerojatno će u sljedećoj generaciji stići i modernija digitalna instrumentna ploča.

Nova Toyota C-HR sadrži redizajnirani i poboljšani HMI (Human Machine Interface) s Toyotinom multimedijskom navigacijskom platformom za 2019. godinu i poboljšanim povezanim uslugama. Ovaj sustav sada omogućuje potpunu integraciju pametnog telefona, a podržava čak i zadnje verzije Apple Carplay™ i Android Auto™. Podržava i osvježavanje karata 'putem zraka', pa ste uvijek opskrbljeni posljednjim verzijama europskih auto karata. Zaslon osjetljiv na dodir sada je dopunjen setom fizičkih tipki i dva okretna gumba, poput onog za podešavanje glasnoće, što uvelike poboljšava kontrolu podešavanja i intuitivnu upotrebu tijekom vožnje. Digitalni sat integriran je u zaslon kako bi cijeloj ploči pružio još čistiji izgled. Vrhunsko ozvučenje JBL s 9 zvučnika zadovoljiti će i one koji žele nešto više od običnog ozvučenja u ovakvom modernom lifestyle crossoveru.

Ostali posebno krojeni detalji za verziju GR Sport uključuju izvrstan obruč upravljača presvučen perforiranom kožom, s šavovima od crvenog konca na obruču upravljača i ručici mjenjača, jedinstvene letvice praga, logo GR SPORT, tipka GR stop/start i posebna animacija prikaza s temom GR na TFT zaslonu unutar ploče s instrumentima. Tu su i zatamnjena stakla, pametni sustav ulaska, vanjski retrovizori s automatskim preklapanjem, dok popis glavnih opcija uključuje električno namještanje i grijanje prednjih sjedala, kao i spomenuti izvanredni audio sustav JBL te yutomatski klima uređaj - ionizator zraka sa nanoe™ tehnologijom.

Unaprijeđeni sustavi Toyota Safety Sense 2®
Model C-HR je za 2021. opremljen najnovijom izvedbom sustava Toyota Safety Sense 2® - nizom tehnologija aktivne sigurnosti usmjerene na sprečavanje ili ublažavanje sudara u velikom broju prometnih situacija.

Sustavu predsudarne zaštite (Pre-Collision System - PCS) je pridodano nekoliko novih funkcija. One uključuju pomoć u zakretanju upravljača u nuždi (Emergency Steering Assist - ESA) povezanu s otkrivanjem pješaka danju i sustavom pomoći pri skretanju u križanju (Intersection Turn Assistance).

Sustav pomoći pri skretanju u križanju (Intersection Turn Assistance) pruža upozorenje i automatsko kočenje ako vozač skrene ulijevo ili udesno ispred nadolazećeg vozila u suprotnom kolničkom traku, ili ako neki pješak prelazi cestu iz suprotnog smjera nakon skretanja.

Dodatno, C-HR za 2021. pruža i pogodnosti praćenja kolničkih crta (Lane Trace Assist - LTA), što je sustav koji vam pomaže u održavanju vozila u središtu prometnog traka, a ako procijeni da postoji opasnost od izlaska vozila iz prometnog traka, zakrenut će upravljač i tako pomoći vozaču u sprečavanja nehotičnog prestrojavanja.

Dodatni novi sustavi koji unapređuju pomoć vozaču i sigurnost, uključuju prilagodljivi tempomat punog raspona (Full Range Adaptive Cruise Control - ACC), kombinaciju čitanja prometnih znakova (Road Sign Assist) s inteligentnim, prilagodljivim tempomatom (Intelligent Adaptive Cruise Control) koji omogućava jednostavnu prilagodbu brzine vožnje ograničenju brzine koju traže prometni znakovi.

Hibridni pogonski sklop 2.0 Hybrid Dynamic Force
Hibridni pogon Toyote, prema proizvođaču, omogućuje da više od 50 posto gradske vožnje bude na struju (bez emisija, bez buke I bez potrošnje) i to na struju koje je vozilo samo proizvelo (bez potrebe za punjenjem iz utičnice). Pogon u C-HR GR SPORT 2.0 Hybridu dodatno je poboljšani dvolitreni četverocilindrični benzinski VVT-i motor s unutarnjim sagorijevanjem, koji radi u učinkovitom Atkinsonovom ciklusu s promijenjenim vremenima ciklusa. Kao rezultat, prema Toyoti, gorivo se pretvara u snagu s toplinskom učinkovitošću do 41 posto.

Njegova snaga je 152 KS (112 kW) i podržava dva električna motora za vrijeme pogona. Manji primarno služi kao generator koji višak snage iz motora s unutarnjim sagorijevanjem pretvara u električnu energiju koja se sprema u nikl-metal-hidridnu bateriju smještenu ispod stražnjeg sjedala. Njezin nominalni napon je 216 Volti, najveći napon 650 V, a kapacitet baterije (3 hr) 6,5 Ah. Drugi elektromotor isporučuje 80 kW (109 KS) i pokreće C-HR GR pri pokretanju, pri maloj brzini i pri vožnji unazad. Do 120 km/h SUV može voziti čisto električno nekoliko kilometara.

Uzgred, novi C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force sada je puno živahniji od modela sa 122 KS koji su isto tako u ponudi i za verziju GR SPORT i čak nešto bolji od 2.0 hibridnog pogona kakav smo imali u Corolli hatchback Sport. Kada ubrzate snažno, efekt odgođenog prijenosa snage koji je bio tipičan za hibridne automobile s odgođenom isporukom snage i velikom brzinom vrtnje motora, sada se jedva primjećuje. Za to poboljšanje je odgovorna novorazvijena elektronika za kontrolu snage četvrte generacije, koja je ujedno i kompaktnija i učinkovitije koristi energiju.

To se može vidjeti i po kombiniranoj potrošnji od 4,0 litre benzina na 100 kilometara (WLTP), a emisija CO₂ u kombiniranim uvjetima 92 g/km (WLTP). Još jedna zasluga nove upravljačke elektronike očituje se u prebacivanju između električnog EV načina rada i benzinskog motora koje je sada gotovo neprimjetno.

Budući da je benzinski motor također zvučno vrlo tih pri malim brzinama motora, primijetite da je trenutno aktivan samo kada pogledate pokazivač distribucije pogona na zaslonu. Pogotovo što e-CVT bezstupansjki mjenač kod ovog motora radi prilično glatko, a i sama ručica mjenjača je izvedena u GR SPORT stilu te se pomakom ručice ulijevo mogu mijenjati i ručno stupnjevi prijenosa.

Ukupna snaga ovog hibridnog pogona je 184 KS (135 kW), a najveći okretni moment je 190 Nm pri 4400 - 5200 okr./min. Ubrzanje od 0 do 100 km/h zavidno je brzo - samo 8,2 sekundi - a krajnja brzina je i u ovom slučaju hibridnim sustavom elektronički ograničena na 180 km/h.

Za kraj, C-HR Hibrid sa osnovnim paketom dostupan je od 186.100 kn, a ovaj paket GR SPORT je u akcijskoj ponudi za 231.800 kn (Toyota daje eko poticaj na kupnju C-HR modela u iznosu od 25.000 kn, jer nažalost, nema državnih poticaja na ovaj tip hibrida već samo plug-in hibrida).

Treba istaknuti i to da u suradnji sa financijskim partnerom Toyota u Hrvatskoj pruža posebno financiranje sa akcijskim kamatama na hibride 3,45 posto. Tako benzinac podrazumijeva rate od 2507 kn mjesečno, a hybridni električni C-HR 2810 kn mjesečno. Osim toga, Toyota daje 10 godina jamstva na hibridnu bateriju te do 10 godina TOYOTA RELAX jamstva (novo u ponudi). 

Support Ukraine