Vožnja danju bez uključenih svjetala može stajati 300 kuna

6 years,5 months ago - 2 studenoga 2017, Vecernji list
Vožnja danju bez uključenih svjetala može stajati 300 kuna
Iako zakonom nije tako propisano, radi sigurnosti preporučuje se uvijek paliti svjetla i danju, jer ste tako uočljiviji na cesti

Zimsko računanje vremena proteklog je vikenda smijenilo ljetno, a s ovom je promjenom ponovno aktualna i obveza vozača automobila da pri svakom sudjelovanju u prometu na vozilu imaju upaljena svjetla.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, naime, propisano je da tijekom zimskog računanja vremena na motornim vozilima za vrijeme vožnje i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Svjetla na motociklima tijekom vožnje moraju i danju biti upaljena cijele godine.

Iako zakon to ne propisuje, mišljenja smo da bi tijekom čitave godine trebalo paliti svjetla na automobilima. Automobili, pogotovo oni sivih nijansi boja, s upaljenim su svjetlima danju uočljiviji, a utjecaj na ekologiju i potrošnju pritom je zanemariv.

Kazna za vožnju bez uključenih svjetala danju iznosi 300 kuna. Noviji automobili većinom imaju dnevna svjetla, koja se automatski aktiviraju. Vozila starijih godišta nemaju dnevna svjetla, pa vozač mora voditi računa o uključivanju kratkih svjetala prilikom svake vožnje. Kratka su svjetla standardna oborena svjetla koja inače koristimo noću. Pojednostavljeno, pozicijska svjetla po danu nisu dovoljna, treba koristiti dnevna ili kratka svjetla.

Podrazumijeva se da svjetla moraju biti upaljena i noću te u slučaju smanjene vidljivosti. Novčana kazna za vožnju bez svjetala noću iznosi 500 kuna.

Maglenke, pak, ne palite dok za to nema potrebe odnosno dok se na ceste ne spusti magla. Sudeći po stanju na prometnicama, mnogi vozači u automobilu postiskaju sve prekidače ispred sebe, no - kad je o maglenkama riječ - od viška glava ipak boli. Nepotrebne (stražnje) maglenke jako smetaju drugim vozačima, jednako kao i duga svjetla na gradskim cestama ili uz promet iz suprotnog smjera. Iako su ovo pravila koja bi svaki vozač, pa i početnik, morao znati, svakodnevno nam primjeri s prometnica pokazuju da je prometna kultura u Hrvatskoj na niskoj razini. Jesenje vrijeme - uz maglu, kišu i slabiju vidljivost, donosi i kliske prometnice. Prilagodite brzinu vožnje i vodite računa o ostalim sudionicima u prometu, posebno o pješacima.

Support Ukraine