Zbog ledene kiše zatvorene ceste u Lici, naselja ostala bez struje

4 godina,6 mjeseci ago - 5 ožujka 2018, Vecernji list
Zbog ledene kiše zatvorene ceste u Lici, naselja ostala bez struje
Zbog zimskih uvjeta trenutačno nema prohodne ceste za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obrnuto.

Vremenski uvjeti i danas izazivaju probleme u prometu. Zbog kiše koja se ledi u dodiru s tlom, na nekim dijelovima autocesta brzina je ograničena, izvijestio je HAK.

U nastavku pratite tijek događaja:

14.10 - Zbog prometne nezgode zatvorena je dionica državne ceste DC34 Gezinci-Podravska Moslavina. Obilazak je: Čađavica-Miljevci-Crnac-Krčenik-Podravska Moslavina.

11.25 - Uz obilan snijeg koji je okovao Liku, protekle je noći na širem području Gospića, Lovinca i Sv Roka padala ledena kiša koja je ponovna uzrokovala teškoće u prometu a i kvarove na dalekovodima.

Kako doznajemo u Dispečerskom centru gospićke "Elektrolike" bez struje su naselja Rizvanuša i Brušane koja se strujom opskrbljuju sa karlobaškog dalekovoda. Povremeno su bez struje i potrošači na području Svetog Roka.

Kasnili su autobusi u međumjesnom prometu, pa su kasnili na nastavu i đaci-putnici.

10.40 - Zbog prometne nesreće zatvorena je dionica Istarskog ipsilona (B8) Lupoglav-Cerovlje.

10.05 – Od 9.15 prestaju zimski uvjeti na dionici autoceste A1 između čvorova Bosiljevo II i Maslenica, a od 9.30 i na autocesti A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo. Promet je dopušten kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom, uz zimsku opremu, ograničenje brzine i zabranu pretjecanja.

Sve pruge su prohodne, a zbog ekstremnih vremenskih uvjeta na pojedinim dionicima promet je otežan i zbog niskih temperatura i eventualnih tehničkih problema i kvarova na mreži i vlakovima moguća su kašnjenja, izvijestio je HŽ. Trenutačno se u gradsko-prigradskome prometu Zagreba bilježe kašnjenja do 10 minuta, a u lokalnome i međugradskome prometu od 15 do 30 minuta. Na nekim relacijama putnike će umjesto vlakova prevoziti autobusi.

Na čišćenju i održavanju pruga te uklanjanju kvarova na mreži stalno su angažirane sve dežurne i dodatne ekipe HŽ Infrastrukture. Za ispravnost vlakova za prijevoz putnika i tereta te uklanjanje tehničkih problema na njima odgovorni su prijevoznici. U nadležnosti je prijevoznika i održavanje sustava grijanja u vlakovima za prijevoz putnika.

Informacije o organizaciji prijevoza mogu se naći na internetskoj stranici HŽ Putničkog prijevoza i internetskoj stranici HŽ Infrastrukture – Radovi na mreži. Putnici informacije mogu dobiti i na telefonskim brojevima 060 333 444 (cijena poziva iz fiksne mreže je 1,74 kn/min, a iz mobilne 2,96 kn/min, HT d.d., 01 3782 583) / *8525 *VLAK (*8525 cijena poziva iz mobilne mreže jednaka je cijeni poziva prema fiksnoj mreži operatera), stoji u priopćenju Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture d.o.o.

9.50 – Zbog ledene kiše vozi se uz ograničenje brzine na 40 ili 60 km/h na autocestama: A1 Bosiljevo – čvor Otočac, A2 Zagreb –Macelj, A3 Bregana – Lipovac, A4 Goričan – Zagreb, A6 Rijeka – Zagreb, A11 Jakuševec – Lekenik.

bog prometne nezgode na autocesti A3 Bregana – Lipovac, kod čvora Kosnica, u smjeru Lipovca vozi se usporeno.

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog kiše koja se ledi u dodiru s tlom ili snježnih nanosa) DC1 Vaganac – Korenica – Udbina –Gračac, DC218 Dobroselo (g.ž.LS) – Mazin – Bruvno (DC1), DC522 čvor Udbina (DC1) – čvor Gornja Ploča (A1), ŽC3275 Stankovac – Jame, ŽC5169 Bjelopolje – Donji Lapac, ŽC5128 Bogić Brdo – Lička Jesenica, ŽC5110 Krmpote – Alan, ŽC5094 Jasenak – Stalak, ŽC5203 Brotnja – Srb – Sučević.

Zatvorene su i lokalne ceste Zalesina – Stari Laz, Senj – Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje.

Zbog zimskih uvjeta trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom između unutrašnjosti i Dalmacije, Rijeke i Istre. HAK upozorava da su popunjena parkirališta na odmorištima i preporučuje vozačima da ne kreću na put. Također, podsjeća vozače ostalih teretnih vozila da ih na području pojedinih policijskih uprava prometna policija može isključivati iz prometa, ovisno o meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni.

Snijeg pada u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, Baranji, dijelu Istre, Hrvatskog primorja, središnje i sjeverozapadne Hrvatske. U Dalmaciji pada kiša, a mjestimice ima i magle. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatskog primorja.

Oborine ujutro i pred kraj dana

Oblačno i manje hladno, na Jadranu kiša, u unutrašnjosti oborina na granici kiše i snijega, moguće smrzavanje kiše na tlu; najviša dnevna temperatura od -6 do -1, a Jadranu od 5 do 12 Celzijevih stupnjeva.

Na Jadranu kiša povremeno, na jugu Dalmacije moguće obilna uz pokoji grmljavinski pljusak. U unutrašnjosti će oborina na granici kiše i snijega biti češća ujutro pa opet krajem dana. Oborina se mjestimice može smrzavati na drveću, predmetima i tlu, osobito u Lici i Slavoniji, a ponegdje će nastajati i novi tanji snježni pokrivač.

Vjetar uglavnom slab, još ujutro na sjevernom Jadranu umjerena bura, u Dalmaciji će puhati jugo, jako na dubrovačkom području, stoji u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas, 2. ožujka.

Support Ukraine