Autoklub u Hamburgu: Ovo je potpuno nova Toyota C-HR koja izgleda gotovo kao studija Prologue

10 months ago - 26 lipnja 2023, JutarnjiList
Autoklub u Hamburgu: Ovo je potpuno nova Toyota C-HR koja izgleda gotovo kao studija Prologue
Otkačeni izgled bio je glavni adut i 2016. predstavljene prve generacije Coupe High Ridea ili, skraćeno, C-HR

Tjedan dana uoči svjetske premijere 26. lipnja novu, drugu generaciju 2016. predstavljenog Toyotinog coupe SUV s oznakom C-HR, skraćeno od Coupe High Rider, uživo smo vidjeli u specijalno za tu prigodu unajmljenom filmskom studiju u istočnom hamburškom predgrađu Barsbuttel.

Japancima je, očito, jako stalo do uspjeha novog C-HR. Ništa čudno. Jer, prethodnik je već 2017., prve godine od dolaska na tržište, privukao čak 120.000 kupaca samo u Europi, gdje ih je do danas prodano čak 700.000. I to uglavnom mladima. Nijedan drugi model najvećeg proizvođača na svijetu nije privukao više novih kupaca od C-HR niti je više pridonio rastu Toyotinog udjela na europskom tržištu sa 4 posto u 2016. na današnjih 7 posto!

Polovicu kupaca privukao je vanjski izgled, posve netipičan za Toyotu. Japanci bi taj uspjeh željeli ponoviti i s drugom generacijom, pa su dizajnerima ponovo dali slobodne ruke. I, sudeći prema viđenome u Hamburgu, nisu pogriješili. Novo izdanje japanskog coupe SUV izgleda, naime, vraški privlačno.

Pogotovo u srebrnoj boji, jer u oči upadaju oštre linije na vratima, ali i sad u karoseriji skrivene u kvake kao na električnim automobilima, a zatim i crno obojeni krov, stražnji blatobrani i odbojnikom te kotači od 20 cola. Proporcijama, ali i prednjom maskom najviše podsjeća na novi elektroauto bZ4X.

Linije su čiste, a dizajneri su vodili računa i o sitnicama, pa su senzori za parkiranje, mlaznice za pranje svjetala i radar savršeno uklopljeni u prednju rešetku hladnjaka. Ništa nije bilo prepušteno slučaju. C-HR izgleda vraški privlačno, kao i minijaturni Aygo X.

Isto vrijedi i za unutrašnjost s digitalnom instrumentnom pločom, središnjim zaslonom od 31,2 centimetra, joystickom umjesto ručice mjenjača i ambijentalnom rasvjetom u čak 64 boje. Bez suvišnih detalja. Sjedi se taman, ni previsoko ni prenisko, mjesta je kao što se očekuje od 4,4 metra dugog coupe SUV.

Straga sad zahvaljujući panoramskom krovu bez rolete ima više prostora za glave, ali je i dalje pomalo klaustrofobično zbog još uvijek (pre)malog stražnjeg prozora. Materijali su, međutim, osjetno bolji nego kod prethodnika. Poklopci prednjih twittera, primjerice, nisu više plastični, već metalni, što je novost kod Toyote.

Japanci, dakako, slučaju nisu prepustili ni mehaniku. Coupe SUV se očekivano kotrlja na platformi GA-C, a proizvodi u Turskoj, kao i Corolla. Pokreću ga isključivo hibridi – dva obična (1.8 sa 140 umjesto prijašnjih 122 KS i 2.0 sa 198 umjesto 184 KS) i jedan plug-in (2.0 sa 223 KS) s litij-ionskom baterijom od 13,8 kWh, koji samo na struju može prevaliti 66 kilometara.

Mjenjači su, dakako, bestupanjski (CVT), a pogon na sva četiri kotača dolazi isključivo uz 2.0 Hybrid sa 198 KS. Cijene, dakako, još nisu poznate, ali prethodnik je kao C-HR 1.8 Hybrid sa 122 KS i prednjim pogonom kretao na 31.827 eura. Novi teško da će biti jeftiniji od 33.000 eura.

Deset stvari koje morate znati o novoj generaciji Toyote C-HR

1. Prva generacija Toyote C-HR pod tvorničkom oznakom AX10/AX50 predstavljena je potkraj 2016., a proizvodila se i sklapala u četiri zemlje svijeta – Japanu, Kini, Turskoj i Tajlandu

2. Druga generacija Toyotinog coupe SUV najviše podsjeća na električni bZ4X i Prius. Karoserija je dvobojna s crnim krovom i stražnjim odbojnikom, kvake su skrivene u karoseriji, a kotači su do 20 cola

3. Druga generacija C-HR tri je centimetra kraća (4,36 m), tri šira (1,83 m) i u dlaku iste visine (1,56 m) kao i prethodna iz 2016., a isti je ostao i razmak među osovinama – 2,64 metra

4. Sa svojih 4,36 metara, Coupe High Rider (skraćeno C-HR) priličnih je 18 centimetara duži od Yaris Crossa (4,18 metara) i deset kraći od nove Corolle Cross (4,46 metara)

5. Novi C-HR kotrlja se na Toyotinoj platformi GA-C, kao i obična Corolla, a proizvodi se u turskoj Sakariji, gdje s proizvodnih traka godišnje siđe oko 230.000 automobila, u prvom redu za tržišta EU

6. Japanski coupe SUV koristit će novu, petu generaciju hibridnog pogona s manjom i lakšom litij-ionskom baterijom umjesto prijašnje nikal-metal-hidridne, ali i tišom kontrolnom jedinicom (PCU)

7. U ponudi će biti tri hibridna pogona – 1,8-litreni s prednjim pogonom i 140 KS preuzet iz Corolle, 2,0-litreni s prednjim ili pogonom na sva četiri kotača i 198 KS te 2,0-litreni plug-in hibrid s prednjim pogonom i 223 KS

8. Jedino izdanje s pogonom na sva četiri kotača – 2.0 Hybrid AWD-i – pokreću 2,0-litreni benzinac od 152 KS i dva elektromotora od 111 KS (ugrađen sprijeda) i 41 KS (straga)

9. Do stotke novi C-HR ovisno o pogonu stiže za 7,4 (2.0 PHEV) do još uvijek pristojnih 9,9 sekundi (1.8 Hybrid), jedino je na autocesti ograničen na krajnjih 170 km/h (plug-in hibrid na 180 km/h)

10. S novom litij-ionskom baterijom od 13,8 kWh, koja podržava punjenje snagom do 7 kW, plug-ih hibrid samo na struju prevali 66 kilometara. Nakon toga radi kao klasični hibrid

Support Ukraine