Dacia ima tajno oružje protiv ogrebotina: Alternativna metoda izrade zaštite podvozja

2 years,8 months ago - 29 srpnja 2021, tportal
Dacia ima tajno oružje protiv ogrebotina: Alternativna metoda izrade zaštite podvozja
Novi Dacia Sandero Stepway i novi Dacia Duster sada se mogu pohvaliti zaštitom podvozja koja je prethodno obojena u masi! To znači da je plastični materijal od kojeg se izrađuje zaštita podvozja obojen prije oblikovanja

Najjednostavnije zamisli često su i najbolje. Kako bi lakše odolijevali ogrebotinama u svakodnevnoj vožnji, novi Dacia Sandero Stepway i novi Dacia Duster sada su opremljeni posebnom zaštitom podvozja za čiju je dugotrajnost zaslužna tehnika bojenja u masi. Sanam, direktorica Dacijina odjela za dizajn boja i ukrasnih elemenata, otkrila nam je malo više o privlačnosti, ekonomičnosti i ekološkoj isplativosti ove proizvodne tehnike.

Za početak – nekoliko riječi o zaštiti podvozja! Zaštita podvozja zapravo je komad plastike koji se ugrađuje ispod prednjeg i stražnjeg odbojnika kako bi se podvozje zaštitilo od svakodnevnog trošenja. No, ovaj element ima i estetsku funkciju. Zahvaljujući njemu, odbojnik djeluje privlačnije. Kreativna i predana neprestanom istraživanju svega onog što vozilo čini esencijalnim, Dacia je osmislila nov način izrade zaštite podvozja od plastike obojene u masi.

Sanam objašnjava sve što trebamo znati o Dacijinoj zaštiti podvozja: 'Posebnim dizajnom zaštite podvozja na novom Sanderu Stepwayu i novom Dusteru željeli smo ponuditi pametna i jednostavna rješenja s najboljim omjerom cijene i kvalitete, ali i zadržati privlačan izgled! Da bismo to postigli, razvili smo učinkovite i ekološki osviještene proizvodne postupke.'

'Obojena zaštita podvozja s vremenom mijenja svoj izgled, a tehnikom bojenja u masi osiguravamo joj dugotrajnost.'

Tradicionalni postupak izrade zaštite podvozja sastoji se od dva koraka. Plastični materijal odnosno polipropilen ubrizgava se u kalup kako bi se oblikovao. Nakon toga se boji ili oblaže komadom slobodno oblikovane kovine (primjerice kromom) kako bi poprimio konačan izgled. 


Boja koja ne blijedi
Međutim, Dacia se odlučila za alternativnu metodu izrade. Novi Dacia Sandero Stepway i novi Dacia Duster sada se mogu pohvaliti zaštitom podvozja koja je prethodno obojena u masi! To znači da je plastični materijal od kojeg se izrađuje zaštita podvozja obojen prije oblikovanja! Za razliku od tradicionalno obojenih zaštita podvozja, njegova se boja nikada ne mijenja.

Support Ukraine