Ford ponudio filtar zraka koji štiti od koronavirusa

3 years,9 months ago - 11 lipnja 2020, Vecernji list
Ford ponudio filtar zraka koji štiti od koronavirusa
Testiranja su pokazala da je Ford micronAir proTect filtar 99,9 posto učinkovit u deaktiviranju virusa, nakon što on dođe u kontakt s aktivnim slojem filtra.

To uključuje svinjsku gripu i koronavirus HCov-229E. Filtar još nije testiran na SARS-CoV-2, ali proizvođač i tu očekuje 99,9-postotnu učinkovitost.

Ford je tržištu ponudio filtar zraka koji će putnike u automobilu zaštititi od alergena, ali i od raznih virusa. Među virusima koje bi ovaj filtar trebao ostaviti izvan vozila našli su se uzročnici svinjske gripe, ali i koronavirus. Novi filtar na raspolaganju je za sve modele iz Fordove game vozila.

Ford micronAir proTect filtar razvili su stručnjaci za filtraciju iz tvrtke Freudenberg, a vrlo je učinkovit u hvatanju širokog spektra štetnih mikroba, alergena, pa čak i virusa. Poboljšani sustav koristi ugljik i poseban aktivni sloj proizveden po tajnom receptu, uključujući limunsku kiselinu. Pruža zaštitu od bakterija i gljivica, a ima i antivirusna svojstva. Proizvođač izrijekom navodi da novi filtar štiti i od koronavirusa, konkretno od HCoV 229E.

Ford micronAir proTect filtar u stanju je 'uhvatiti' čestice veličine 0,05 mikrona – manje od tisućinke debljine ljudske kose. Ugrađen u ventilacijski sustav vozila, može razrijediti koncentraciju štetnih čestica koje ulaze u kabinu i ukloniti kapljice koje sadrže viruse. Filtar sadrži element s aktivnim ugljenom, kao i višeslojnu barijeru od mikrovlakana. Testiranja su pokazala da je 99,9 posto učinkovit u deaktiviranju virusa, nakon što on dođe u kontakt s aktivnim slojem filtra. To uključuje svinjsku gripu (H1N1) i već spomenuti HCov-229E. U sadašnjim uvjetima preopasno je testirati ovaj filtar na SARS-CoV-2, koronavirus koji uzrokuje COVID-19, ali Freudenberg očekuje da će se postići isti učinak od 99,9 posto.

Support Ukraine