U Portugalu Smo Vozili Novi Jaguar I-Pace! Sofisticirani plemeniti elekrični automobil već nazivaju ubojicom Tesle X!

5 years,9 months ago - 21 lipnja 2018, JutarnjiList
U Portugalu Smo Vozili Novi Jaguar I-Pace! Sofisticirani plemeniti elekrični automobil već nazivaju ubojicom Tesle X!
Konačno! Godinu i pol nakon što je na salonu u Los Angelesu prikazao studiju i tri mjeseca nakon svjetske premijere gotovog automobila u Ženevi, napokon smo sjeli za upravljač trećeg Jaguarovog modela iz obitelji Pace i, što je neusporedivo važnije, prvog potpuno električnog serijskog Jaguara - i-Pace, koji se već prodaje u Velikoj Britaniji, ali će k nama stići tek dogodine, po cijeni oko 600.000 kuna.

S obzirom da to da ga umjesto teških i nezgrapnih benzinskih i dizelskih pokreću dva elektromotora teška svega 78 kilograma (jedan na prednjoj, drugi na stražnjoj osovini), dizajn je potpuno drukčiji od svih dosadašnjih Jaguara. Ni dugog poklopca motora, ni odrezanog stražnjeg kraja kao na f-Paceu ili e-Paceu. Umjesto toga, kratak prednji kraj, položeni vjetrobran i gotovo coupeovski stražnji dio. Samo još maska hladnjaka otkriva da je riječ o Jaguaru. I uživo je više crossover nego SUV. Kao Alfa Romeo Stelvio. I premda je 4,68 metara dug, 2,01 širok i 1,57 visok, prostora u unutrašnjosti ima na pretek, kao da sjedite u petmetarskoj limuzini XJ. Razlog? Da bi u pod stalo dovoljno baterija za pristojan doseg, osovine su morale biti razmaknute na raskošnih 2,99 metara.

A s jednim punjenjem 210 kilograma teškog paketa baterija kapaciteta 90 kWh, Jaguarov električni SUV prema tvorničkim podacima prevali lijepih 480 kilometara. I to nije daleko od istine. S aerodroma u portugalskom  gradiću Faro, gdje je održana međunarodna novinarska prezentacija, jučer smo krenuli s 395 kilometra dosega (82% kapaciteta baterije), a dva sata kasnije pred hotel u 132 kilometra udaljenom Lagosu stigli smo s dosegom od 182 kilometra (38%).

I pritom ga, unatoč prilično revnim portugalskim policajcima, nismo mazili. Jer, nije lako odoljeti jurnjavi kad pod papučicom gasa u svakom trenutku imate čak 400 KS i 696 Nm, koji se doslovce poigravaju svega 2,1 tonu teškim aluminijskim SUV. Do stotke stiže za munjevitih 4,8 sekundi, a na autocesti bez pretjeranog nagovaranja i buke dohvati krajnjih 200 km/h. Posebno je, međutim, uvjerljiv na otvorenoj cesti, gdje uz tihe i moćne elektromotore do izražaja dolaze i nisko težište (13 cm niže nego u f-Paceu), idealan raspored težine (50:50), precizac upravljač s dovoljno osjećaja i pogon na sva četiri kotača.

Uglavnom, nakon dvije i pol godine Teslin poluproizvod Model X dobio je ozbiljnog suparnika u novom i-Paceu. Istini za volju, s manjim prtljažnikom, ali zato neusporedivo luksuznijeg, zabavnijeg za upravljačem, besprijekorno izrađenog i bez idiotskih krilnih vrata. Konačno!

Support Ukraine