Hrvati se ni u krizi ne odriču polovnih dizelaša: Evo koji se modeli najviše uvoze iz Njemačke

5 mjeseci,3 tjedna ago - 14 kolovoza 2022, JutarnjiList
Hrvati se ni u krizi ne odriču polovnih dizelaša: Evo koji se modeli najviše uvoze iz Njemačke
Premda je uvoz pao, i dalje je omiljen VW Golf VII TDI, a od premiuma BMW serije 3 u dizelskim verzijama

Prvo polugodište ove godine neće po dobrom pamtiti ne samo prodavači novih automobila (pad prodaje 9,8 posto), već donekle i trgovci rabljenima iz uvoza.

Naime, prvih šest mjeseci završili su sa 30.441 prodanim automobilom, što je 4,9 posto ili 1564 primjerka slabije u odnosu na prvo lanjsko polugodište (32.005 auta). Utjeha je donekle da im je pad prodaje upola manji nego u slučaju novih, uz činjenicu da su rabljeni za 4906 primjeraka i dalje prodavaniji od novih.

Ipak, ne mogu biti zadovoljni kao prijašnjih godina, kada su uvozni rabljeni bili debelo ispred od novih, nerijetko i za više od 30 posto. Što je dovelo do usporavanja rasta? Svakako je to oprez dijela potencijalnih kupaca, koji su padom standarda posljednjih mjeseci i zastrašeni političarskim najavama “teške jeseni” malo povukli ručnu.

Međutim, faktor je i rast cijena rabljenih automobila na zapadnim tržištima. U nedostatku dovoljnog broja novih auta (zbog smanjenih isporuka uslijed nedostatka dijelova) interes za rabljenima na zapadu Europe raste, razmjerno većoj potražnji raste im i cijena, a time se sužava izbor auta zanimljivih za uvoz u Hrvatsku.

Support Ukraine