Isprobavaju brzinski maksimum na cestama polupraznim zbog korone

4 years ago - 15 travnja 2020, Vecernji list
Isprobavaju brzinski maksimum na cestama polupraznim zbog korone
Vozač Audija snimljen je kako vozi 169 km/h, ne mareći što je na toj dionici brzina ograničena na 100 km/h. Policijski presretač snimio je Mercedes pri brzini od 243 km/h

Britanska udruga za sigurnost cestovnog prometa upozorava na opasan trend zabilježen na tamošnjim prometnicama, a uvjereni smo da na njega nisu imune ni druge države, pa ni Hrvatska. Naime, što preporukom, što državnom uredbom, građani su diljem Europe upućeni da ostanu kod kuće, pa se osjetno smanjio i broj automobila na cestama. U takvim uvjetima rjeđeg prometa pojedinci su se na cesti opustili te voze osjetno brže, ugrožavajući time svoju sigurnost, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Ograničenja brzine u svim su gradovima, u svim državama, i dalje na snazi – bez obzira na izvanredne režime kretanja i manji broj vozila na cestama. Ignoriranje ograničenja brzina značajno povećava rizik od prometnih nezgoda s ozbiljnim posljedicama. Primjerice, samo u Londonu zadnjih je dana osam osoba poginulo, a više je osoba teže ozlijeđeno u nesrećama kojima je policija kao glavni uzrok navela prebrzu vožnju.

Dodatan pritisak na medicinsko osoblje možemo smanjiti odgovornim ponašanjem u prometu i to tako da krećemo samo na nužna putovanja, vodeći pri tome računa da od kuće krenemo dovoljno rano da ne bismo morali žuriti i riskirati nezgodu. Gledajte brzinomjer i u svakom trenutku budite svjesni brzine kojom se krećete, kao i brzine koja je na toj prometnici dopuštena. Treba poštivati ograničenja brzine čak i ako smo na praznoj cesti, a svako prekoračenje brzine treba tretirati kao društveno neprihvatljivo. Također, dopuštena brzina je upravo to – dopuštena. Ne morate uvijek voziti na gornjoj granici. Vozite sigurnom brzinom.

Support Ukraine