Vozači, oprez! Stižu nova pravila za električne romobile

2 years ago - 1 travnja 2022, Vecernji list
Vozači, oprez! Stižu nova pravila za električne romobile
Iz MUP-a se nadaju da će izmjene Zakona ubrzo stupiti na snagu, a onda će odzvoniti električnim romobilima bržim od 25 km/h, kao i njihovim vozačima bez kacige te sa slušalicama u ušima

Prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji bi propisao i na koji se način u prometu moraju ponašati vozači električnih romobila, u javni se prostor zakotrljao još lani, no još nije stupio na snagu. Ipak, kako s toplijim danima na prometnice i nogostupe izlazi i sve više vozača električnih romobila, uz sve više vozača klasičnih i električnih bicikala te motocikala i skutera, valja ponoviti čemu se uskoro možemo nadati.

Izmjene Zakona predložilo je Ministarstvo unutarnjih poslova, a njima bi se definirale i nove kategorije vozila – "pomoćno pješačko sredstvo" i "osobno prijevozno sredstvo". Tim izmjenama i dopunama zakona definira se da u "pomoćna pješačka sredstva" spadaju romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role i sl., a u "osobna prijevozna sredstva" spadaju vozila koja nisu razvrstana ni u jednu kategoriju vozila – monocikli s motornim ili električnim pogonom, segwayi, hoverboardi, romobili s motornim ili električnim pogonom i slično.

Kad te izmjene stupe na snagu – a iz MUP-a se nadaju da će to biti ubrzo - vozači "osobnih prijevoznih sredstava" bit će dužni kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkim trakom u smjeru kretanja.

U slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, vozači vozila poput električnih romobila moći će se kretati po nogostupu te u zonama smirenog prometa pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Kaciga će biti obavezna, a za električne romobile i dalje neće biti potrebna vozačka dozvola. Više se neće smjeti voziti električni romobil sa slušalicama u ušima, jer vozač koji tijekom vožnje tako sluša glazbu ne čuje što se događa oko njega.

Kad se predložene izmjene usvoje, električni romobili neće smjeti biti jači od 0.6 kW i neće smjeti biti brži od 25 km/h. Naravno, proizvođači nude i brže električne romobile, koji mogu povući čak i do 70 km/h, ali takvi će morati proći homologaciju te biti registrirani. Izmjene podrazumijevaju i da na romobilima, motociklima i mopedima više neće biti dozvoljeno prevoženje drugih osoba, pogotovo djece, jer je to prilično opasna praksa.

Support Ukraine