Kako postupiti kad vozač iza vas ne drži dovoljan razmak?

7 years ago - 2 ožujka 2017, Automobili.hr
Kako postupiti kad vozač iza vas ne drži dovoljan razmak?
Tailgating ilitiga po naški nedovoljno držanje razmaka je situacija s kojom se svaki vozač susretne prije ili kasnije. Međutim, kako reagirati? Kočiti i otjerati agresivca ili ga trpjeti za vratom?

Svima se prije ili poslije dogodi da se susretnu s pokojim „genijalcem" koji ne drži dovoljan razmak i uporno se gura tamo gdje mu nije mjesto, preblizu stražnjem kraju vozila. Međutim, često se ne radi samo o tome već i o upućivanju raznoraznih gestikulacija, psovanju, blicanju pa čak i u nekim slučajevima trubljenju. Postavlja se pitanje kako reagirati na ovakvo agresivno ponašanje?

Neki od vozača u tom slučaju koriste tzv. „brake check" što bi moglo otjerati agresivca ali i ugroziti kako njega tako i druge sudionike u prometu. Jedan od videa koji kruže bespućima interneta prikazuje baš ovakav slučaj koji je rezultirao prometnom nezgodom. Međutim, koliko je to zapravo ispravno?

Pitanja se nižu ali ono glavno je kako se ponašati u ovakvim situacijama? Vrlo jednostavno. Ako je to moguće promijeniti traku u kojoj se vozi, a ako nije jednostavno ignorirati agresivca jer će prije ili poslije naletjeti na koju policijsku patrolu. Doduše, pošto vozači, dokazano, svoj automobil doživljavaju kao produžetak sebe i svaki agresivni ispad na cesti tumače kao agresiju na nje same, nekima je vrlo teško ostati staložen u ovakvim situacijama.

Ovaj problem nije novi, a statistika i kako se gotovo 9% prometnih nesreća dogodi zbog nedovoljnog držanja razmaka između vozila. Neke zemlje s uređenijim pravilima na cestama s većim brojem vozila postavljaju uređaje koji mjere razmak i kažnjavaju prekršitelje.

Inače, pozitivnim zakonskim propisima koji reguliraju sigurnost prometa za nepridržavanje razmaka između vozila zapriječena je kazna od 500,00 kn. Uz to, ako drugo vozilo svojim svjetlima zasljepljuje vozača zbog nedovoljnog držanja razmaka vozač se kažnjava s 300,00 kn. Ista kazna vrijedi i za tegljače, odnosno sve vrste teretnih vozila. Međutim, ako se usporede kazne u drugim zemljama, gotovo ni jednom vozaču neće pasti na pamet ne držati dovoljan razmak. Tako se na primjer u jednoj od zemalja EU, a koja je u posljednje vrijeme posebno popularna u našim krajevima, vozači koji ne drže dovoljan razmak kažnjavaju s 400 eura i mogućnosti oduzimanja vozačke dozvole na tri mjeseca. Tko voli nek izvoli ...

Iako će se neki od vozača tvrditi kako voze tik do zadnjeg dijela kakvog tegljača ili nekog drugog vozila kako bi uštedjeli gorivo zbog navodne aerodinamike, ušteda od nekoliko desetaka kuna je zanemariva u usporedbi s ljudskim životima. Sve dok se stanje svijesti nekih vozača ne promijeni i ne shvate kako nisu „frajeri" samo zato što se guraju tamo gdje im nije mjesto ovaj problem će i dalje biti izražen. Logično i zdravo razumsko opravdanje za kršenje i ne držanje dovoljnog razmaka između vozila gotovo da i ne postoji, a kroz veću prevenciju i strože propise, ovaj problem bi se uvelike umanjio.

Support Ukraine