Koliko su stari auti u Europi? Litva, Rumunjska i Poljska na dnu, evo kako stoji Hrvatska

1 year,7 months ago - 23 kolovoza 2022, JutarnjiList
Koliko su stari auti u Europi? Litva, Rumunjska i Poljska na dnu, evo kako stoji Hrvatska
Najveći udio najnovijih osobnih automobila (do dvije godine starosti) među državama članicama EU bio je registriran u Luksemburgu

Ipak, u usporedbi s ostalim članicama Europske Unije, Hrvatska se nalazi u sredini.

Prema najnovijim podacima Eurostata, krajem 2020. najveći udio najnovijih osobnih automobila (do dvije godine starosti) među državama članicama EU bio je registriran u Luksemburgu (22 posto svih osobnih automobila). Slijede Francuska, Austrija, Irska, Belgija i Švedska (sve između 16 i 17 posto).

Najveći udjeli osobnih automobila starosti od 2 do 5 godina zabilježeni su u Luksemburgu i Irskoj (obje 28%) te u Belgiji (24%).

S druge strane, najveći udjeli najstarijih osobnih automobila (20 i više godina) registrirani su u Poljskoj (40%), Estoniji (33%) i Finskoj (28%).

Kada se spoje dva najstarija dobna razreda, najveći udio osobnih automobila starijih od 10 godina registriran je u Litvi (81%), a slijede Rumunjska (80%) i Poljska (78%).

Te zemlje su u potpunoj suprotnosti s Luksemburgom (24%), Irskom (29%) i Belgijom (32%), gdje su ti udjeli manji od jedne trećine.

Posljednjih godina većina zemalja ponudila je programe koji podupiru kupnju novih automobila s niskim emisijama štetnih plinova, dok stare aute pokušavaju maknuti s ceste.

Cilj programa je obnova voznog parka automobilima s nižim emisijama, no obnavljanje je otežano prekidima u opskrbnom lancu.

Support Ukraine