Martinjski rekorder imao 3,37 promila, ulovili su 515 pijanaca

3 godina ago - 12 studenoga 2019, 24sata
Illustration
Illustration
Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina (139 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg

Iz Ministarstva unutarnjih poslova su najavili kako će policija nastaviti s mjerama za sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja kao što su alkoholiziranost vozača, nedopuštena brzina vožnje, vožnju bez sigurnosnog pojasa, nepropisnu upotrebu mobitela i prekršaji motociklista.

Policija je proteklog vikenda, od 8. do 10.11. utvrdila ukupno 3793 prekršaja.

 • 515 vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija je bila 3,37 g/kg na području Krapinsko-zagorske.
 • 1231 prekoračenja dopuštene brzine. Najveću prekoračenu brzinu izmjerili su na području PU Vukovarsko-srijemske i to 201 km/h.
 • 395 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa
 • 156 nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Zagrebačke, njih 111, dok je najmanje utvrđeno na području PU Ličko - senjske, Požeško – slavonske i Šibensko – kninske, po 7 takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 193 takva prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Šibensko - kninskoj, 14 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko - dalmatinske, njih 70. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 27 takvih prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina (139 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 57 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti", a koje su počinile 61 teški prekršaj, od kojih najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 30; upravljanje prije stjecanja prava – 9; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 7; upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 14 i dr. Iz tog razloga 8 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 21 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Iz MUP-a su priopćili i kako su tijekom vikenda bile 42 prometne nesreće s nastradalima. U jednoj nesreći je smrtno stradao jedan čovjek, dok su u ostalim ozlijeđena 54 sudionika.

Akcija će se nastaviti u ponedjeljak i utorak, a MUP poziva vozače i da se pridržavaju prometnih propisa.

Savjeti MUP-a vozačima koji su konzumirali alkohol:

 • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
 • koristite javni prijevoz,
 • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
 • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
 • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
 • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
 • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
 • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
 • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.
Support Ukraine