Mercedes pokazao Concept EQT: Električni luksuz u segmentu malih kombija

2 years,10 months ago - 11 svibnja 2021, tportal
Mercedes pokazao Concept EQT: Električni luksuz u segmentu malih kombija
Nova T-klasa, koja će na tržište izaći 2022. godine, nadopunjuje portfelj u segmentu malih kombija uz komercijalno pozicionirani Citan, koji će ove godine svoju premijeru proslaviti s potpuno električnom verzijom

Mercedes-Benz Vans pokazao je svoj Concept EQT, čime daje konkretan pogled na prvo premium vozilo za obitelji i privatne kupce orijentirane na slobodno vrijeme u segmentu malih kombija: T-klasu i njezinu potpuno električnu varijantu. Konceptno vozilo gotovo spremno za proizvodnju kombinira prostrani i promjenjivi prostor za do sedam osoba i izdašnu količinu prtljage s tipičnim Mercedesovim dizajnom i standardom vrijednosti, udobnosti, funkcionalnosti, povezanosti i sigurnosti. Mercedes-Benz Vans tako prenosi recept V-klase za uspjeh u kompaktni format i donosi novu razinu kvalitete u segment malih kombija. Concept EQT, prema proizvođaču, naglašava jedinstvenu kombinaciju vrhunske udobnosti i beskompromisne funkcionalnosti s električnom zabavom u vožnji s e-longboardom koji je savršeno integriran u teretni prostor.

Dizajn tipičan za marku s visokom percepcijom vrijednosti
Concept EQT odmah je prepoznatljiv kao član Mercedes-EQ obitelji. Uravnotežene proporcije i senzualni dizajn površine karakteriziraju dizajn. Mišićava ramena i izraženi lukovi kotača ističu snagu i emocionalnost. Karakteristična crna prednja ploča s LED svjetlima neometano istječe iz poklopca motora i sjaji zvjezdanim uzorkom. Zvijezde s 3D efektom protežu se u različitim veličinama od prednje strane preko 21-inčnih, lakiranih aluminijskih naplataka visokog sjaja i panoramskog krova do e-longboarda straga. Tu je i svjetlosna traka koja spaja LED farove i LED stražnja svjetla. U kombinaciji s lakom karoserije u crnoj boji visokog sjaja stvara fascinantan kontrast, što rezultira estetikom posebno visoke kvalitete.

Interijer Concept EQT-a jednako je emotivan i moderan kao i vanjski izgled - karakterizira ga elegantni crno-bijeli kontrast. Sjedala su prekrivena bijelom nappa kožom, pletene kožne aplikacije na središnjem dijelu sjedala izrađene su od reciklirane kože. Ploča s instrumentima svojim senzualnim oblikom posebno privlači pažnju u unutrašnjosti. Gornji dio ima oblik krila s izgledom morskih oblutaka i dinamički se spaja s instrumentnom pločom.

Praktični poluzatvoreni pretinac smješten je iznad sklopa s instrumentima za lakši pristup važnim stvarima ili dokumentima. Osim toga, okrugli otvori za zrak u crnom sjajnom pocinčanom elementu obloge i višenamjenski upravljač s gumbima za upravljanje na dodir ističu visokokvalitetni, moderan izgled. Ambijentalno osvjetljenje na središnjoj konzoli, vratima i u podnožju također stvara stilski ugođaj.

Intuitivni i prilagodljivi infotainment sustav MBUX
S infotainment sustavom MBUX (Mercedes-Benz User Experience), Mercedes-Benz donosi inovativni koncept upravljanja i prikaza u segment malih kombija. Sustavom se može udobno upravljati pomoću samostojećeg središnjeg zaslona s funkcijom dodira, tipki za upravljanje dodirom na upravljaču i, po želji, glasovnog asistenta 'Hey Mercedes'. Njegova sposobnost učenja jedinstvena je zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. Na primjer, zahvaljujući funkcijama predviđanja, MBUX može predvidjeti što bi vozač želio sljedeće učiniti. Na primjer, ako često petkom telefonirate određenoj osobi na putu kući, njezin će se telefonski broj predložiti na zaslonu tog dana u tjednu. Ostale značajke MBUX-a u suradnji s Mercedesom me connect uključuju informacije o prometu uživo i bežična ažuriranja.

Na zaslonu visoke razlučivosti sustava za zabavu nalazi se pločica EQ u glavnom izborniku kao središnja pristupna točka određenim zaslonima i postavkama. Uključuju punjenje strujom, vrijeme odlaska, protok energije i histogram potrošnje. Uz to, programima za navigaciju i vožnju može se upravljati putem medijskog zaslona. U suradnji s Mercedes me connect, nudit će se i navigacijske usluge i funkcije specifične za EV, poput prikaza punionica, električnog dometa i optimiziranog planiranja rute uzimajući u obzir razinu napunjenosti, vrijeme ili prometnu situaciju.

Maksimalna varijabilnost i funkcionalnost sa stilom
Concept EQT (duljina / širina / visina: 4945 / 1863 / 1826 mm) ima klizna vrata koja se s obje strane otvaraju posebno široko, tako da se mogu lako doći do dva punopravna pojedinačna sjedala u trećem redu. U drugi red sjedala mogu se postaviti tri dječja sjedala jedno do drugog. Panoramski krov s laserskim zvjezdanim nebom osigurava svijetlost preplavljenu unutrašnjost. Njegov elegantan oblik boce, koji se sužava sprijeda prema straga, također stvara optičku duljinu. Strmi stražnji dio s udobnim, uspravnim vratima vrata i prozorom omogućuje posebno prostran teretni prostor. Ako trebate više prostora, sjedala u trećem redu mogu se preklopiti ili ukloniti. Ima dovoljno mjesta za kolica, transportne kaveze za pse i ostalu opremu za razonodu.

Velika količina prostora i velika varijabilnost za obitelji i zabavne aktivnosti s puno prtljage ili sportske opreme ilustriraju konceptno vozilo iznenađujućim rješenjem - električnim dugačkim longboard skateboardom integriranim u teretni prostor. Smješten je u dvostrukom podu ispod poklopca od pleksiglasa, koji je zatvoren u aluminijski okvir i u ravnini s podom prtljažnika. Električni longboard, također izrađen od aluminija, izgleda posebno elegantno zahvaljujući zvjezdanom uzorku.

Dolazak na tržište u narednoj godini
Nova T-klasa, koja će na tržište izaći 2022. godine, nadopunjuje portfelj u segmentu malih kombija uz komercijalno pozicionirani Citan, koji će ove godine svoju premijeru proslaviti s potpuno električnom verzijom. Potpuno električna verzija za privatne kupce slijedi kasnije.

Support Ukraine