Njemačka predlaže novi zakon, rabljeni automobili mogli bi drastično poskupjeti: Evo o čemu je riječ

1 godina,4 mjeseci ago - 29 ožujka 2021, Vecernji list
Njemačka predlaže novi zakon, rabljeni automobili mogli bi drastično poskupjeti: Evo o čemu je riječ
Ako nacrt zakona postane zakon, udruženje trgovaca očekuje rast cijena rabljenih automobila od 10 do 20 posto te kraj prodaje starijih rabljenih vozila

UNjemačkoj su najavljene izmjene Jamstvenog zakona koji bi se trebao uskladiti s EU Direktivom o prodaji robe. Taj prijedlog na noge je podigao Državno udruženje neovisnih trgovaca motornim vozilima (BVfK) koje se obratilo njemačkom Saveznom vijeću kako bi pokušalo spriječiti da podrže nacrt zakona koji je predstavila vlada, piše Revija HAK. Promjene su nesrazmjerno nepovoljne i neodržive za trgovinu motornim vozilima, navodi BVfK u poruci

U europskoj Direktivi o prodaji robe piše: "Predmnijeva se da je svaka neusklađenost koja postane očita u roku od godinu dana od trenutka isporuke robe postojala i u trenutku isporuke robe, osim ako se dokaže suprotno ili ako ta predmnjeva nije spojiva s prirodom robe ili prirodom neusklađenosti. Ovaj stavak primjenjuje se i na robu s digitalnim elementima."

Dosadašnji rok bio je šest mjeseci, a upravo produžetak i implikacije, odnosno troškovi takve odluke stvaraju problem trgovcima. S jedne strane, ta odluka pogoduje korisnicima rabljenih vozila (besplatan popravak), ali dugoročno bi moglo doći do promjena koje im ne idu na ruku. BVfK se buni i zbog drugih odredbi prijedloga zakona, ali ova je najznačajnija.

Ako nacrt zakona postane zakon, udruženje trgovaca očekuje rast cijena rabljenih automobila od 10 do 20 posto te kraj prodaje starijih rabljenih vozila. Sve ovo bi imalo i veliki utjecaj na nas jer je Njemačka jedno od najvažnijih tržišta rabljenih automobila za hrvatske kupce.  

Support Ukraine