Novi Multivan sada i kao TDI; Motor 2.0 TDI je četvrta varijanta pogonskog sustava

2 years,1 month ago - 7 ožujka 2022, tportal
Volkswagen Multivan
Volkswagen Multivan
Nakon uspješnog lansiranja potpuno redizajniranog Multivana iz Volkswagen gospodarskih vozila, asortiman se sada proširuje dodatkom turbodizelske varijante s visokim zakretnim momentom i niskim emisijama (TDI)

Prošle jeseni Volkswagen gospodarska vozila donijela su na tržište pravog svestranog novog Multivana (oznaka 7.0), o čemu smo vas iscrpno izvjestili. Osim velike fleksibilnosti u unutrašnjosti, inteligentnih sustava pomoći vozaču i sveobuhvatnih online usluga, prepoznatljive značajke vozila uključuju udobnost u vožnji i inovativne pogonske sustave.

Sada Volkswagen gospodarska vozila proširuju portfelj pogonskih sustava dodavanjem modernog motora s kompresijskim paljenjem. Četverocilindrični motor s izravnim ubrizgavanjem od 1968 cm³ dolazi iz asortimana EA288evo i razvija 150 KS (110 kW) i maksimalni okretni moment od 360 Nm (od 1600 do 2750 okr./min.). Kao i varijante s plug-in hibridnim pogonom ili benzinskim motorom, Multivan 2.0 TDI s pogonom na prednje kotače također je standardno kombiniran sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem.

Smanjenje emisije NOx i CO2
Ovaj moderni dizel motor koristi ono što je poznato kao dvostruko doziranje (twin dosing). Korištenjem dva SCR katalitička pretvarača i dvostrukog procesa ubrizgavanja AdBlue, to smanjuje emisiju dušikovog oksida (NOx) do 80 posto. Ova tehnologija također smanjuje emisiju CO2 i čini motor osjetljivijim. Kao i sve verzije linije modela, novi Multivan ispunjava novi Euro 6D-ISC-IDM standard emisije.

Nizak koeficijent otpora od 0,30 i znatno smanjena težina u usporedbi s prethodnim modelom poboljšavaju vozne performanse novog Multivana i smanjuju njegovu potrošnju goriva. Njegova najveća brzina je 190 km/h, a potrošnja goriva (kombinirana) 5,4-5,3 litara na 100 kilometara (što odgovara 143-140 g CO2/km (klasa učinkovitosti A-A+)). U kombinaciji s spremnikom goriva od 58 litara, to olakšava domet od oko 1000 kilometara bez zaustavljanja za nadopunjavanje goriva.

Novi Multivan TDI smije vući prikolice težine do 2000 kilograma; najveća dopuštena ukupna natovarena težina je 4850 kilograma uz nosivost do 807 kg.

Ono što je sada četvrta varijanta sustava pogona Multivana dostupna je i s kratkim stražnjim prevjesom i kao duga verzija s pet, šest ili sedam sjedala. Novost je i mogućnost kombinacije pet pojedinačnih sjedala u putničkom prostoru s funkcijom licem u lice.

Što se cijena tiče, zasad još nemamo cijenu za hrvatsko tržište, ali znamo da u Njemačkoj novi Multivan TDI s već opsežnim tvorničkim specifikacijama počinje od 48.748,35 eura, uključujući 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom (DSG) kao standard.

Cijene za hrvatsko tržište ostalih verzija Multivana kreću od modela 1.5 TSI DSG (136 KS) po 313.616 kn, Multivan 2.0 TSI DSG (204 kS) kreće od 368.660 kn, a model 1,4 TSI e-Hybrid DSG od 368.543 kn do registracije.

Support Ukraine