Novi SUV Hyundai Bayon nudi puno prostora u zanimljivom obliku te revolucionaran mjenjač

3 years,1 month ago - 3 ožujka 2021, JutarnjiList
Novi SUV Hyundai Bayon nudi puno prostora u zanimljivom obliku te revolucionaran mjenjač
Korejac na visokim nogama je dugačak 4,18 metara, širok 1,77 metara i ima međuosovinski razmak od 2,58 m

Ima li još uopće mjesta za nove modele u napućenom B-segmentu kompaktnih SUV modela? U Hyundaiju smatraju da ima pa su danas predstavili novi Bayon koji je uz dosadašnju Konu sada drugi model u istom segmentu. No za razliku od dinamične i sportskije Kone, novi Bayon premda sličnih dimenzija, cilja na kupce koji traže više prostora u kabini, posebno na stražnjoj klupi te prtljažniku.

Postavljen je na istu platformu kao i gradski model  i20, a odlikuje ga hrabar stil sastavljen od zanimljivih linija pa je Bayon sve samo ne uobičajen kutijasti SUV. Sprijeda su svjetla kao i kod Kone - na "dva kata" s odvojenim diodnim dnevnim i glavnim svjetlima dok velika trapezoidna rešetka daje dašak dinamike.

Straga je dizajn također poseban sa svjetlima u obliku okomito postavljenih bumeranga koji su spojeni trenutno vrlo "trendi" diodnom svjetlećom vodoravnom trakom. Bayon je dugačak je 4,18 metara (14 cm duži od i20), širok 1,77 metara i ima međuosovinski razmak od 2,58 metara. Brojke su to koje ga smještaju točno uz Konu, međutim stvarne razlike između ova dva modela osim zajedničke platforme i suhih brojki su velike.

U kabini: dizajn interijera vjerno slijedi onaj već viđen na i20, iz kojeg je proizašao i novi Bayon. Armaturna ploča i raspored različitih elemenata na njoj, zapravo je isti, a . dominira središnji zaslon multimedije dijagonale 10,25 inča koji osigurava bežičnu kompatibilnost s Apple CarPlay i Android Auto.

Pored njega iza upravljača se nalazi digitalni zaslon instrumenat iste širine kao i multimedijski sustav s prilagodljivom grafikom. Sve u svemu, interijeri imaju snažan "tehnološki štih". Ipak prostor je glavna značajka: čak i za one koji sjede straga trebalo bi biti dovoljno centimetarakako za noge tako i za glave, a čak ni oni koji sjede u sredini se previše ne žrtvuju.

Dosta prostora ima i u prtljažniku: tovarni prostor je pravilnog oblika, što ga čini vrlo korisnim, a dostupno je 411 litara, a preklapanjem naslona drugog reda rastežu se do 1205 litara. Dijeljenje platforme s i20 omogućilo je  da Bayon naslijedi mnoge sustave za pomoć vozaču od gradskog modela. Zapravo, to uključuje aktivno održavanje vozne trake, sustav za nadzor mrtvog kuta i naravno automatsko kočenje u nuždi.

No, možda najzanimljiviji uređaj predstavlja pametni tempomat koji u suradnji s navigacijskim sustavom, može automatski prilagoditi brzinu kretanja prema unaprijed zadanoj ruti koju ćete prijeći.

Paleta motora se sastoji isključivo od benzinaca, standardnih te elektrificiranih. Osnovni 4-cilindarski 1,2-litreni benzinac ima 84 KS i uparen je s klasičnim 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Drugi je motor u ponudi 1.0 T-GDi snage 100 KS, također dostupan u blago hibridnoj verziji, i uparen s novim ručnim mjenjačem iMT6 ili automatskim 7-stupanjskim DCT7 s dvije spojke. Vrh ponude je isključivo mild-hibridni 1.0 T-GDi motor od 120 konjskih snaga, s iMT6 ili DCT7 mjenjačem na izbor.

Taj iMT6 mjenjač kod dva hibridna motora je novost: ima elektronički upravljanu spojku i u  stvari, pritiskom na papučicu spojke intervenira na senzor koji šalje naredbu upravljačkoj jedinici koja, pak, nalaže elektrohidrauličkom aktuatoru da odvoji spojku.

Činjenica da ste otpustili rad kvačila s klasične izravne naredbe omogućuje uvođenje novih načina rada tipične za automatske mjenjače poput toga da sustav može odvojiti spojku omogućujući automobilu da klizi bez mehaničke tromosti, posljedično smanjujući potrošnju. Više informacija kao i start na tržištu za novi Hyundai Bayon bit će dostupno u idućim mjesecima.

Support Ukraine