Novo od 1. siječnja 2018: Prijenos auta – na tehničkom

6 years,4 months ago - 22 prosinca 2017, Vecernji list
Novo od 1. siječnja 2018: Prijenos auta – na tehničkom
Znatno se smanjuju troškovi prijenosa vlasništva, ali građani više neće moći plaćati jeftinije naknade za registraciju u policiji

Od Nove godine sve poslove vezane za registraciju i prijenos vlasništva vozila obavljat će Stanice za tehnički pregled (STP), odnosno djelatnici Centra za vozila Hrvatske (CVH) koji u svih 159 stanica u Hrvatskoj provode tehničke preglede i registraciju vozila. CVH od policije i porezne uprave, dakle, preuzima sve javne ovlasti vezane uz registraciju vozila i plaćanje poreza vezanih uz to, koje su do sada još imale te državne institucije, dok će one samo obavljati inspekcijski nadzor nad provedbom tih poslova.

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama bitno će pojednostaviti postupke registracije vozila i prijenosa vlasništva (ne treba više ići javnom bilježniku, na policiju i u poreznu upravu, već se sve obavlja u STP-u), a zbog ukidanja prvog tehničkog pregleda potpuno novog auta prva registracija vozila pojeftinit će 252,56 kuna. Prijenos vlasništva rabljenog vozila bit će jeftiniji prosječno 50% zbog ukidanja poreza na stjecanje koji će zamijeniti jeftinija upravna pristojba. S druge strane, građani više neće moći proceduru prijenosa vlasništva i godišnjeg produljenja registracije obaviti u policiji gdje je do sada to bilo jeftinije, nego će to moći isključivo obaviti u stanicama za tehnički pregled i platiti sve njihove naknade koje je propisao ministar unutarnjih poslova. Njihove naknade ostaju iste, ali veće su nego što ih je naplaćivala policija. Primjerice, sada je kupac rabljenog auta u policiji plaćao 50 kuna za izradu prometne dozvole na svoje ime, dok će istu radnju STP-u morati plaćati 122,3 kune. Isto tako, više neće postojati mogućnost da građani jeftinije obave godišnje produljenje prometne dozvole odlaskom u MUP, već će to morati obaviti u Stanici za tehnički pregled, koja, među ostalim, naplaćuje administrativne usluge 158,40 kuna, dok se na policiji to moglo obaviti za 66 kuna.

Support Ukraine