Olujna bura zatvorila ceste, mogla bi puhati i do 200 km na sat

5 years,3 months ago - 25 siječnja 2019, Vecernji list
Olujna bura zatvorila ceste, mogla bi puhati i do 200 km na sat
Prema prognozi DHMZ-a puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u gorju i sjevernim predjelima s jakim i olujnim udarima. Na Jadranu jaka i olujna bura, osobito podno Velebita s orkanskim udarima

Velike probleme u prometu stvara jaka i olujna bura. HAK poziva vozače na oprez. Danas će prema prognozi DHMZ-a biti umjereno do pretežno oblačno, na kopnu povremeno uz slab snijeg, uglavnom u gorju i na istoku. Na dalmatinskoj obali mjestimice kiša i susnježica, ponajprije na južnom dijelu, a na sjevernom Jadranu sunčanije te uglavnom suho.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u gorju i sjevernim predjelima s jakim i olujnim udarima. Na Jadranu jaka i olujna bura, osobito podno Velebita s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom od -5 do 0, na Jadranu od 4 do 9 °C.

Trenutni udari bure su od140 do 160 km na sat, a mogli bi biti i do 200 km na sat tijekom dana, javlja N1.

Za sav promet, zbog olujnog vjetra, zatvorene su:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje;
  • DC1 Udbina-Gračac,
  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene,
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,
  • državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno (snježna vijavica);
  • Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica,
  • Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja (DC8),
  • DC27 Gračac-Zaton Obrovački.

Na mostu Dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru. U priobalju puše olujna bura. Na većini cesta kolnici su mokri ili vlažni i skliski. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Rijeci i Istri mogu prometovati autocestom A6 Rijeka-Zagreb do Delnica i dalje državnom cestom DC3 prema Rijeci i obrnuto, a prema Dalmaciji autocestom A1 do Svetog Roka i dalje državnom cestom DC50 do Gračaca i DC1 od Gračaca prema Kninu i obrnuto.

Za područje Kvarnera, Velebitskog kanala i riječke regije izdano je crveno upozorenje. Očekuje se jaka i olujna bura i to do 120 km/h.

Naime, vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. "Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu".

Support Ukraine