Osvježeni VW T-Roc je stigao: Isprobali smo omiljeni kompaktni crossover

1 year,11 months ago - 18 svibnja 2022, tportal
Volkswagen T-Roc
Volkswagen T-Roc
U ponudi su tri benzinska TSI i dva dizelska TDI motora, a ulazni model Life u Hrvatskoj kreće od 184.746 kn. Style model starta s cijenom od 206.464 kn, R-Line model s cijenom od 254.170 kn, dok najsnažnija izvedba T-Roc R kreće od 402.928 kn

Volkswagen je održao hrvatsku premijeru osvježenog crossover/SUV modela VW T-Roc, svog najprodavanijeg vozila u posljednje četiri godine. Kombinacija je to progresivnog dizajna, sportskih performansi i robusne svestranosti, a sam T-Roc je postao izniman recept za uspjeh za njemački koncern. Od samog početka i bez izravnog prethodnika, model T-Roc je stekao ogromnu popularnost. Zanimljiv je i podatak da je od svog uvođenja na tržište krajem 2017. Volkswagen već prodao više od milijun vozila ovog kompaktnog SUV modela.

Prevedemo li to u hrvatske brojke, treba reći da je 2019. VW T-Roc imao prodajne brojke od 50 primjeraka. Već 2020. ovaj je model prodan kod nas u 667 primjeraka, što ga stavilo na 13. poziciju među svim prodanim modelima ostalih automobila s udjelom na tržištu od 1,85 posto, odnosno 4. mjesto među VW modelima. Godine 2021. VW T-Roc je sa 1167 primjeraka (udio 2,46 posto) bio 6. najprodavaniji model osobnog automobila ili 2. najprodavaniji VW. Ove godine u prva četiri mjeseca, unatoč standardnih problema s isporukama, T-Roc prodan je u 341 primjerku ili 8. je najprodavaniji model s udjelom od 2,40 posto (1. među VW modelima).

Model T-Roc kompaktni je crossover B-segmenta koji se u paleti VW crossover/SUV modela smjestio između većeg VW Tiguana i nešto manjih VW T-Crossa i VW Taiga (iako je u dužinu ovaj crossover/SUV coupé čak i nešto duži). Ono što svakako treba naglasiti su njegove tri verzije; osnovni model T-Roc, izuzetno sportski T-Roc R uveden na tržište krajem 2019. godine te model T-Roc Cabrio, s krovom koji se spušta, uveden od proljeća 2020. godine.

Rekli smo već da se radi o osvježenom facelift modelu, koji je u studenom prošle godine imao svoju premijeru, a samo nekoliko mjeseci kasnije, kako je i najavljeno, T-Roc je stigao i kod nas. No ovaj put model T-Roc Cabrio, zasad, ne stiže na naše tržište. Novi T-Roc se može pohvaliti svježim dizajnom, inovativnim sustavima potpore i brojnim digitalnim uslugama, te su tako svi preduvjeti za njegov njegov tržišni uspjeh zadovoljeni.

Izoštren vanjski izgled definira neusporediv izgled novih modela T-Roc, T-Roc R (i modela T-Roc Cabrio). Unutrašnjost je obogaćena visokokvalitetnim materijalima, redizajniranim zaslonom infotainment sustava te serijskim Digital Cockpitom. Inovativna tehnologija iz vozila više klase od sada je integrirana u obitelj kompaktnih SUV modela i to u obliku svjetala IQ.Light, matrix LED glavnih svjetala i sustava potpore IQ.Drive uz sustav Travel Assist, kao i prediktivnu automatsku regulaciju razmaka (ACC). Volkswagen time čini veliki korak prema postajanju softverski orijentiranog pružatelja usluga mobilnosti u okviru svoje strategije ACCELERATE.

Vanjski izgled, struktura i dimenzije
Tehničku osnovu T-Roca pruža modularna poprečna MQB A1 platforma (Modular Transverse Toolkit ili MQB) Volkswagen grupe, koja mu omogućuje i verziju s pogonom na sva četiri kotača za razliku od Taiga i T-Crossa. Osim toga, Taigo je baziran na MQB A0 platformi, koja je usavršena kako bi odgovarala posebno kompaktnim VW modelima. Stoga bismo mogli reći da je T-Roc, uvjetno rečeno, SUV verzija VW Golfa iz C-segmenta.

Ipak, zanimljivo je napomenuti da se duljinom od 4236 mm T-Roc nalazi negdje između dužeg Taiga (4266 mm) i kraćeg T-Crossa (4108 mm). Dugi međuosni razmak od 2590 mm (T-Roc R ima 2594 mm, a VW Taigo 2554 mm) svim putnicima pruža udoban, blago povišen položaj sjedenja. Širina mu je 1819 mm, a visina 1584 mm (T-Roc R 1559 mm, a VW Taigo 1518 mm).

Volumen prtljažnika T-Roca je 445 l (T-Roc R 329 l), koji preklapanjem naslona stražnje klupe raste do maksimalnih 1290 l (T-Roc R 1237 l).

Vanjske linije novog modela T-Roc sada su izoštrene i čine njegov nedvojbeni crossover dizajn još upečatljivijim. LED glavna svjetla i zatamnjena stražnja svjetla dio su serijske opreme. IQ LIGHT s matrix LED glavnim svjetlima i osvijetljenim letvicama rešetke hladnjaka, kao i grupa stražnjih svjetla nove grafičke strukture s dinamičnim žmigavcima, dostupni su na zahtjev. Pet novih boja laka karoserije i novo dizajnirani 17 i 19-colni kotači od lakog metala pružaju kupcu još više mogućnosti za individualizaciju svog vozila.

T-Roc je sada još lakše prilagoditi vlastitom ukusu, zahvaljujući reorganizaciji linija opreme. Uz osnovnu T-Roc verziju, kompaktni je SUV diljem Europe dostupan u novo konfiguriranim verzijama Life, Style i R-Line. Linija opreme Style ističe se karoserijom u dvije boje, dodatnim kromiranim elementima, pozadinskim osvjetljenjem i udobnim sjedalima u unutrašnjosti.

Vanjski dizajn linije opreme R-Line sada se još više temelji na vrhunskom modelu T-Roc R . Jedinstven karakter odražava se na mnogo načina, kao primjerice u upadljivom, sportskom dizajnu branika i višenamjenskom sportskom kolu upravljača s dodirnim elementima za rukovanje. K tomu, novi T-Roc u kombinaciji s linijom opreme R-Line ima i sportski paket koji uključuje odabir profila vožnje, progresivni upravljač i sportski vozni postroj. Povrh toga, kupci se mogu odlučiti za Black Style paket dizajna u kombinaciji s linijama opreme Style i R-Line. Njegovi vanjski i unutrašnji crni elementi dizajna stvaraju suptilan sportski izgled.

Profinjena unutrašnjost
Uz površinu s podlogom od pjene i prepoznatljive prošive, nova instrumentna ploča donosi moderne i vrhunske istaknute značajke dizajna u unutrašnjost novog modela T-Roc. Zaslon infotainment sustava sada je dizajniran kao tablet te je smješten na instrumentnoj ploči u vidnom polju uz kombinirani instrument iza kola upravljača. Ovisno o opremi, zaslon infotainment sustava ima dimenzije od 8,0'' ili 9,2''.

Kompaktni SUV serijski dolazi s digitalnim kombiniranim instrumentom koji je opcijski dostupan do veličine od 10,25'' kao Digital Cockpit Pro. Višenamjensko kolo upravljača također je dio serijske opreme, a krasi ga novi dizajn koji pridonosi intuitivnom upravljanju vozilom.

Obloge vrata od visokokvalitetne tkanine sada su dio serijske opreme. U linijama opreme Style i R-Line obloge vrata i nasloni za ruke presvučeni su umjetnom kožom te ih krase dizajnerski prošivi, kao i naslone za glavu. Još jedna značajka linije opreme Style središnji su paneli udobnih sjedala od tkanine ArtVelours. U kombinaciji s opremom R-Line, opcijski su dostupna vrhunska sportska sjedala za vozača i suvozača (ranije samo za T-Roc R), kao i presvlake od napa kože.

Nove razine povezivosti i digitalizacije
Novi T-Roc serijski je opremljen naprednim sustavim potpore kao što su sustav nadzora okoline (Front Assist) i potpora zadržavanja vozila na voznom traku (Lane Assist). K tomu, novi IQ.DRIVE Travel Assist i prediktivna automatska regulacija razmaka pružaju potporu pri upravljanju, kočenju i ubrzanju pri brzinama do 210 km/h. Integracijom signala prednje kamere te GPS podataka i podataka karte, sustav upravljanja vozilom može uključivati lokalne podatke o ograničenju brzine, oznake za kraj naselja, križanja i kružne tokove.

Novi T-Roc opremljen je trećom generacijom MIB3 (Modular Infotainment Toolkit), što omogućuje upotrebu čitavog niza online funkcija i usluga. Usluge We Connect Plus mogu se godinu dana besplatno koristiti diljem Europe kao dio standardnog paketa. To znači da su dostupni online upravljanje govornim naredbama normalnim govorom kao i streaming usluge. Funkcije Apple CarPlay™ i Android Auto™ također se po želji mogu bežično integrirati u sustav upravljanja putem aplikacije Connect Wireless.

Pogonski agregati, mjenjači i 4MOTION pogon
Osvježeni T-Roc nudi tri benzinska TSI i dva dizelska TDI motora. Maksimalna izlazna snaga 1,0-litrenog TSI motora s 3 cilindra je 81 kW (110 KS). Pogoni s 4 cilindra razvijaju 110 kW (150 KS) u 1,5-litrenim TSI motorima i 140 kW (190 KS) u 2,0-litrenim TSI motorima.

Tu su i dva 2,0-litrena TDI motora s 4 cilindra izlazne snage 85 kW (115 KS) i 110 kW (150 KS). Kao alternativa pogonu na prednje kotače, vrhunski prijenos snage osigurava pogon na sve kotače 4MOTION u kombinaciji s dizelskim motorom od 110 kW (150 KS). 2,0-litreni TSI motor snage 140 kW (190 KS) serijski dolazi u kombinaciji s pogonom 4MOTION.

Ovisno o odabranom pogonu, prednju osovinu pogoni 6-stupanjski ručni mjenjač ili automatizirani 7-stupanjski mjenjač s dvije spojke DSG.

Novi T-Roc R
Sa svojim motorom s 4 cilindra snage 221 kW (300 KS) , novi je T-Roc R najdinamičniji kompaktni SUV ove obitelji modela. Tomu također pridonose serijski sportski vozni postroj i pogon na sve kotače 4MOTION. Pored karakterističnog zvuka, sportske su performanse i vizualno naglašene u unutrašnjosti i vanjskom izgledu specifičnom za model R.

Novo dizajnirano sportsko kožno kolo upravljača ima dodirne elemente za rukovanje i za model specifičnu tipku R za izravan pristup odabiru profila vožnje.

Prvi dojmovi o osvježenom T-Rocu
Na hrvatskoj premijeri, odnosno skraćenom trodnevnom testu, smo isprobali verziju razine opreme T-Roc 1.0 TSI Life. Što se boja tiče, karoserija mu je Pyrit Silver Metallic srebrne boje, a unutrašnjost Titan crno-Ceramique boje. To je ujedno i model s najslabijom verzijom trocilindričnog benzinskog TSI motora, snage 81 kW (110 KS), s prednjim pogonom i ručnim 6-stupanjskim mjenjačem. Snaga, unatoč relativno malom broju KS, je dovoljna za nešto profinjeniju vožnju te ubrzanje od 0 do 100 km/h od 10,8 s i krajnju brzinu od 185 km/h.

Umjesto serijske opreme s lakometalnima 16-colnim naplatcima 'Chester' (6.5Jx16) s gumama dimenzija 215/60R16, mi smo imali doplatne 17-colne lakometalne srebrne naplatke 'Johannesburg' (7Jx17) s ljetnim GoodYear gumama 215/55R17.

Osim osvježenog vanjskog izgleda, unutrašnjost je sada puno profinjenija, s visokokvalitetnim materijalima, redizajniranim zaslonom infotainment sustava te serijskim Digital Cockpitom. Tako je u našem modelu bio izvrsni Digital Cockpit Pro s TFT ekranom veličine 10,25". Njegove grafičke površine su s mogućnošću konfiguracije, a tu je i prikaz informacija o vozilu te prikaz navigacijskih funkcija i sustava pomoći (ovisno o opremljenosti vozila).

Središnji infotainment zaslon je bio serijski 8-inčni Touch-Screen u boji te radio 'Ready 2 Discover' uključujući 'Streaming & Internet'.

Što se cijena tiče, ulazni model Life u Hrvatskoj starta s cijenom od 184.746 kn. Style model starta s cijenom od 206.464 kn, R-Line model s cijenom od 254.170 kn dok je najsnažnije izvedba T-Roc R dostupna s cijenom od 402.928 kn.

Support Ukraine