Ovo je novi EQS: Prva potpuno električna luksuzna limuzina Mercedes-EQ-a

2 years,10 months ago - 20 travnja 2021, tportal
Ovo je novi EQS: Prva potpuno električna luksuzna limuzina Mercedes-EQ-a
S dometom do 770 kilometara (WLTP) i snagom do 385 kW (524 KS), pogonski sustav EQS-a također ispunjava sva očekivanja progresivne limuzine u segmentu S-klase, a u planu je i performansna izvedba snage do 560 kW (762 KS)

Mercedes-EQ predstavio je svoju prvu potpuno električnu luksuznu limuzinu EQS na digitalnoj svjetskoj premijeri na internetskoj platformi 'Mercedes me' media. Pomoću njega Mercedes-EQ redefinira ovaj segment vozila, a EQS je ujedno prvi model koji se temelji na modularnoj arhitekturi za luksuzne i executive klase električnih vozila. Spajajući tehnologiju, dizajn, funkcionalnost i povezanost, EQS prema proizvođaču' oduševljava i vozače i putnike', dok će prvi modeli na tržištu bit EQS 450+ sa 245 kW (333 KS) i EQS 580 4MATIC s 385 kW (524 KS).

Kao dio svoje inicijative Ambition 2039, Mercedes-Benz radi na ponudi ugljično neutralne flote novih automobila u roku od 20 godina od sada. Već 2030. njemačka tvrtka želi da više od polovice automobila koje prodaje ima električne pogonske sustave, a to uključuje potpuno električna vozila i priključne (plug-in) hibride. U mnogim područjima Mercedes već danas razmišlja o onom što dolazi sutra, pa je stoga novi EQS osmišljen tako da bude odgovarajuće održiv. Vozila se proizvode na ugljično neutralan način, a koriste se materijali koji štede resurse poput tepiha izrađenih od reciklirane pređe. To je zato što Mercedes-Benz razmatra čitav lanac vrijednosti, od razvoja i mreže dobavljača do vlastite proizvodnje. Mercedes-Benz AG je ciljeve zaštite klime potvrdio Inicijativom za znanstvene ciljeve (Science Based Targets Initiative - SBTI).

Uz puno pedantnog rada i na temelju dizajna Svrhe, aerodinamičari su, u uskoj suradnji s dizajnerima, uspjeli postići novu najbolju vrijednost koeficijenta otpora zraka cx od 0,20. To EQS čini najaerodinamičnijim serijskim automobilom na svijetu, a područje rada posebno ima koristi od toga. Također je među najboljima u pogledu glasnoće vožnje, a tome značajno pridonosi vrlo niska razina buke vjetra.

Rekuperacija energije
EQS također trenutno postavlja vrlo dobru vrijednost za rekuperaciju energije, što omogućuje usporavanje do mirovanja bez korištenja papučice kočnice, dok istodobno doseg ima koristi od ove strategije rekuperacije i velike snage rekuperacije (do 290 kW). Usporavanje se primjenjuje i na otkrivena vozila ispred njih dok se ne zaustave, na primjer na semaforima. Inteligentni oporavak energije optimizira se situacijom uz pomoć ECO Assista i djeluje sa predvidljivošću, uzimajući u obzir, između ostalog, prometne uvjete ili topografiju. Vozač također može postaviti tri razine povrata energije i funkciju krstarenja pomoću mjenjača s polugicama na upravljaču.

Pogonski sklop
S dometom do 770 kilometara (WLTP) i snagom do 385 kW (524 KS), pogonski sustav EQS-a također ispunjava sva očekivanja progresivne limuzine u segmentu S-klase. U planu je performansna izvedba snage do 560 kW (762 KS). Svi EQS modeli imaju električni pogonski sklop (eATS) na stražnjoj osovini, dok verzije s 4MATIC imaju i eATS na prednjoj osovini.

Slabiji EQS 450 + ima najveći okretni moment od 568 Nm, a snažniji 580 4MATIC okretni moment od čak 855 Nm. Što se ubrzanja od 0 do 100 km/h slabiji model treba 6,2 sekundi, a snažniji 4,3 s. Oba modela imaju krajnju brzinu od 210 km/h. Proizvođač navodi sljedeće podatke prema WLTP-u: EQS 450+ potrošnja električne energije kombinirana 20,4-15,7 kWh/100 km, a EQS 580 4MATIC 21,8-17,4 kWh/100 km, dok je za oba modela emisija CO₂ 0 g/km.

EQS označava lansiranje nove generacije baterija (nazivni napon 396 V) sa znatno većom energetskom gustoćom. Veća od dvije baterije ima korisni sadržaj energije od 107,8 kWh. To je oko 26 posto više od EQC-a. Inovativni softver za upravljanje baterijama, razvijen u vlastitoj tvrtki, omogućuje ažuriranja putem zraka (Over the air - OTA). Na taj način sustav upravljanja energijom ostaje ažuriran tijekom cijelog životnog ciklusa. Što se tiče kemije ćelija, sadržaj kobalta u katodama smanjen je na deset posto.

Punjenje
EQS se može puniti do 200 kW na brzim punjačima s istosmjernom strujom. Snaga do dodatnih 300 kilometara (WLTP) puni se za samo 15 minuta. Kod kuće ili na javnim stanicama za punjenje, EQS se može udobno puniti do 22 kW pomoću izmjeničnog napona pomoću ugrađenog punjača. U Japanu će biti moguće i dvosmjerno punjenje EQS-om, tj. Punjenje u oba smjera. Uz to, postoje razni inteligentni programi punjenja koji se mogu automatski aktivirati ovisno o mjestu i funkcije poput posebno punjenja koje štedi bateriju.

Pomoću visokokvalitetnih potvrda o podrijetlu, Mercedes-Benz jamči da se energija iz obnovljivih izvora energije dovodi u mrežu za punjenje struje koja se isporučuje putem Mercedes me Charge. Ovo takozvano 'zeleno punjenje' sastavni je dio Mercedes me Chargea od 2021. godine. Ali Mercedes me Charge može učiniti još više: odvesti se do odgovarajuće stanice za punjenje, otvoriti poklopac, uključiti i struja počinje teći: ovo je jednostavan postupak punjenja s EQS-om, zahvaljujući Plug & Chargeu. Ostali naglasci uključuju najgušću mrežu punionica, s više od 500.000 njih u 31 zemlji, uključujući preko 200.000 u Europi. Uz IONITY Unlimited, svi europski kupci Mercedes me Charge mogu godinu dana besplatno koristiti mrežu brzog punjenja.

Navigacija električnom inteligencijom planira najbržu i najprikladniju rutu, uključujući zaustavljanje punjenja, na temelju brojnih čimbenika i dinamično reagira na gužve u prometu ili promjenu stila vožnje, na primjer. Nova značajka EQS-a je vizualizacija u infotainment sustavu (MBUX Mercedes-Benz User Experience) koja pokazuje je li raspoloživi kapacitet baterije dovoljan za povratak na početnu točku bez punjenja. Stanice za punjenje na ruti koje su dodane ručno daju prednost pri izračunu rute. Predložene stanice za punjenje mogu se isključiti. Izračunavaju se procijenjeni troškovi punjenja po zaustavljanju punjenja.

Potpuno novi koncept dizajna
Što se dimenzija tiče, novi EQS je duljine 5216 mm (za SAD tržište 5265 mm), širine 1926 mm, visine 1512 mm. Težina mu je 2480 kg za model EQS 450+, a 2585 kg za model EQS 580 4MATIC.

Iako je EQS bliski rođak nove Mercedes-Benz S-klase, izgrađen je na potpuno električnoj arhitekturi. Ovaj potpuno novi koncept omogućio je rigorozni namjenski dizajn (Purpose Design): svojim linijama jednog luka i kabinom prema naprijed s fastbackom, EQS se čak i na prvi pogled jasno razlikuje od vozila s motorima s unutrašnjim izgaranjem. Filozofija dizajna Senzualne čistoće, u kombinaciji s progresivnim luksuzom, ogleda se u izdašno isklesanim površinama, reduciranim spojevima i bešavnim prijelazima (seamless design).

Prednja strana kombinirana je u 'Black Panel' jedinicu. Inovativna prednja svjetla povezana svjetlosnom trakom i dubokom crnom rešetkom hladnjaka (Crna ploča) čine prepoznatljivo lice. Ekskluzivni izgled prednje Black Panel maske sa središnjom Mercedesovom zvijezdom može se još poboljšati: kao dodatna oprema, dostupni su i s trodimenzionalnim uzorkom zvijezde. Ovaj takozvani Mercedes-Benz uzorak dostupan je zajedno s AMG Line Exterior ili Electric Art Exterior. Dizajn se uklapa u izvornu zvijezdu Daimler-Motorengesellschafta, koja je registrirana kao zaštitni znak 1911. godine.

EQS je prvi Mercedes koji nudi mogućnost aktiviranja potpuno novih funkcija vozila putem bežičnih ažuriranja (OTA) u mnogim funkcionalnim područjima. Dostupno od lansiranja: dva posebna vozačka programa za mlade vozače i servisno osoblje, neke male igre i demo program 'Najbolje ili ništa'. To znači da se, nakon kupnje i početne konfiguracije novog automobila, neke značajke EQS-a mogu prilagoditi prema osobnim željama. Također će biti moguće otključati upravljanje stražnjom osovinom s većim kutom upravljanja od deset stupnjeva. Uz klasičnu kupnju pojedinih funkcija, u planu su i pretplate, privremene aktivacije i besplatne faze testiranja.

Kvaliteta zraka u kabini
S ENERGIZING AIR CONTROL PLUS, Mercedes-Benz zauzima cjelovit pristup kvaliteti zraka u EQS-u. Sustav se temelji na filtraciji, senzorima, konceptu zaslona i klima uređaju. HEPA (High Efficiency Particulate Air) filtar ima vrlo visoku razinu filtracije koja mu omogućuje hvatanje finih čestica, mikročestica, peludi i drugih tvari koje ulaze s vanjskim zrakom. Sumpor-dioksid, dušikovi oksidi i mirisi također se smanjuju zahvaljujući prevlaci od aktivnog ugljena. HEPA filtar ima certifikat 'OFI CERT' ZG 250-1 u području virusa i bakterija. Korištenjem klima uređaja prije ulaska moguće je očistiti zrak u unutrašnjosti prije ulaska u vozilo. Razine čestica izvan i unutar vozila također su prikazane u MBUX-u. Mogu se detaljno pregledati u namjenskom izborniku Kvaliteta zraka. Ako je kvaliteta vanjskog zraka niska, sustav također može preporučiti zatvaranje bočnih prozora ili kliznog 'sunroof' krova.

Opcionalno, EQS ima automatska komforna vrata sprijeda i straga. Kad se vozač približi automobilu, prije svega se izvlače ručke na vratima. Kako se još više približava, vozačeva vrata se automatski otvaraju. Korištenjem MBUX-a vozač također može otvoriti stražnja vrata, na primjer, propustiti djecu ispred škole.

Kao izuzetno inteligentno vozilo, EQS ima do 350 senzora, ovisno o opremi. Oni bilježe udaljenost, brzinu i ubrzanje, uvjete osvjetljenja, padaline i temperature, zauzetost sjedala kao i treptaj oka vozača ili govor putnika. Ovo bogatstvo informacija obrađuju upravljačke jedinice koje, upravljane algoritmima, donose odluke brzinom munje. Dakle, oni su mozak, da tako kažem. Novi EQS može proširiti svoje mogućnosti na temelju novih iskustava, jer je izuzetno sposoban za učenje zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (AI).

Svestrano zvučno iskustvo u EQS-u također čini promjenu paradigme sa konvencionalnog na električni automobil zvučnim. Raznolikost zvučnih kulisa omogućuje individualnu akustičnu postavku. U kombinaciji s Burmester® sustavom surround zvuka, EQS sadrži dva zvučna pejzaža Silver Waves i Vivid Flux. Kao zvučna iskustva mogu se odabrati ili isključiti na središnjem zaslonu. Još se jedna zvučna kulisa može otključati pomoću bežične tehnologije. Interaktivni zvuk vožnje, koji se reproducira putem zvučnika audio sustava u unutrašnjosti, također se kreće unutar odgovarajućeg zvučnog svijeta.

Sposobnost manevriranja
Standardno upravljanje stražnjom osovinom s kutom upravljanja do 4,5 stupnjeva pridonosi praktičnom i dinamičnom dojmu EQS-a. Alternativno, upravljanje stražnjom osovinom s kutom upravljanja do deset stupnjeva može se naručiti ili naknadno aktivirati nadogradnjom u zrak (OTA). To omogućuje krug okretanja od 10,9 metara za EQS, koji je dug više od pet metara. To odgovara krugu okretanja mnogih modela u klasi kompaktnih vozila. Odgovarajući kutovi i putanje stražnje osovine prikazani su u izborniku načina vožnje na središnjem zaslonu.

Zahvaljujući snažnim senzorima koji nadziru okolinu vozila, parkirni sustavi mogu pomoći vozaču u manevriranju na mnogim područjima. Vozač može parkirati i odvesti automobil putem pametnog telefona pomoću Remote Parking Assist. S predinstalacijom za INTELIGENTNI PILOT PARK, EQS je pripremljen za automatsko parkiranje vozila (AVP, SAE razina 4). Ako je opremljeno potrebnom dodatnom dodatnom opremom i odgovarajućom uslugom Connect (ovisno o zemlji), vozilo ima ugrađenu tehnologiju za potpuno automatsko parkiranje i parkiranje bez vozača na parkiralištima opremljenim AVP infrastrukturom, pod uvjetom da nacionalni zakoni dopuštaju takve operacija.

Digital light tehnologija prednjih svjetala
Revolucionarna tehnologija DIGITAL LIGHT prednjih svjetala (standardno na razini opreme Advanced Plus) omogućuje projiciranje oznaka vodilja ili upozoravajućih simbola na cestu. Nove su dvije pomoćne funkcije koje prikazuju početak suradničke promjene trake i pružaju upozorenje/upute za usmjeravanje ako pomoć pri zadržavanju traka ili pomoć pri mrtvom kutu otkriju opasnost. DIGITAL LIGHT ima svjetlosni modul s tri izuzetno snažne LED diode u svakoj prednjoj lampi, čija se svjetlost lomi i usmjerava pomoću 1,3 milijuna mikro ogledala. Razlučivost je prema tome veća od 2,6 milijuna piksela po vozilu.

Drive Pilot
S opcijskim DRIVE PILOT-om, EQS će se moći voziti u uvjetno automatiziranom načinu brzinom do 60 km/h, gdje je gustoća prometa velika ili u vožnji na 'repu vozila' na prikladnim dionicama autoceste, isprva u Njemačkoj. Ublažavajući pritisak na vozača, sustav mu omogućuje poduzimanje sekundarnih aktivnosti, poput pregledavanja interneta ili rješavanja e-pošte u uredu u automobilu, i tako dobiva dodatno vrijeme.

MBUX zaslon
MBUX Hyperscreen apsolutni je vrhunac u interijeru. Ova velika, zakrivljena jedinica zaslona prelazi gotovo s A-stupa na A-stup. Tri zaslona sjede ispod pokrivača i čini se da se stapaju u jedan. 12,3-inčni OLED zaslon za suvozača pruža mu vlastiti zaslon i područje upravljanja. Funkcije zabave tamo su dostupne samo dok se automobil vozi u skladu sa zakonskim propisima specifičnim za zemlju. Mercedes-EQ oslanja se na inteligentnu logiku zaključavanja zasnovanu na kameri: ako kamera otkrije da vozač gleda na zaslon suvozača, automatski se zatamnjuje.

Uz prilagodljivi softver, MBUX se u potpunosti prilagođava svom korisniku i daje personalizirane prijedloge za brojne funkcije vozila, infotainment i udobnost. S nultim slojem, najvažnije se aplikacije uvijek nude na najvišoj razini unutar vidnog polja, ovisno o situaciji i kontekstu.

Sustavi pomoći vozaču i sigurnost

Najnovija generacija sustava pomoći vozaču uključuje brojne funkcije podrške vozaču. Novo je, na primjer, dodatno upozorenje za tzv. 'mikro spavanje' tvrtke ATTENTION ASSIST. Analizira pokrete kapaka vozača kroz kameru na vozačevom zaslonu (samo u kombinaciji s MBUX Hyperscreenom). Zaslon pomoći na zaslonu vozača prikazuje rad sustava pomoći u vožnji u razumljivom prikazu preko cijelog zaslona

Načela integralne sigurnosti, posebno sigurnost u slučaju nesreća, primjenjuju se bez obzira na platformu. Kao i svi ostali Mercedesi, EQS stoga ima krutu putničku ćeliju, posebne zone deformacije i vrhunske sigurnosne sustave. PRE-SAFE® je standardan. Činjenica da se EQS temelji na potpuno električnoj arhitekturi također je otvorila nove mogućnosti dizajna za njegov sigurnosni koncept. To je, na primjer, značilo da se za ugradnju baterije može odabrati povoljno mjesto, u području zaštićenom od sudara u donjem dijelu. A budući da na vozilu nema velikog bloka motora, ponašanje u frontalnom sudaru moglo bi se modelirati još bolje. Pored standardnih testova sudara, performanse automobila u raznim dodatnim situacijama opterećenja bile su potvrđena i opsežna ispitivanja komponenata provedena u Tehnološkom centru za sigurnost vozila (TFS).

Support Ukraine