Plaćanje parkinga na Sljemenu: Park razmišlja o dnevnoj karti

5 years,2 months ago - 14 siječnja 2019, 24sata
Plaćanje parkinga na Sljemenu: Park razmišlja o dnevnoj karti
Postavili smo nedavno brojač prometa da vidimo koliko uopće vozila dolazi, ali moramo prvo napraviti detaljne analize, ne možemo u realizaciju prije detalja, kazala je ravnateljica

Sljeme je omiljena izlet destinacija za mnoge Zagrepčane, ali većina ne voli hodati nego do planinarskih domova dolazi automobilom. Aute parkiraju gdje stignu, pa iz Zagrebparkinga razmišljaju o uvođenju naplate parkiranja.

Informaciju je Večernjem listu potvrdila ravnateljica Parka prirode Medvednica Marina Popijač, no napomenula je da se o tome 'samo razgovaralo'.

– Postavili smo nedavno brojač prometa da vidimo koliko uopće vozila dolazi, ali moramo prvo napraviti detaljne analize, ne možemo u realizaciju prije detalja – objasnila je Popijač.

Međutim, njezini kolege govore da naplata parkiranja nije predviđena samo za označena parkirališna mjesta jer ih jednostavno nema dovoljno.

Za ulazak automobilom morala bi se kupiti dnevna karta prije uspona na Sljeme, a sve s ciljem da se park prirode oslobodi ispušnih plinova i da se one koji vole prirodu potakne da u nju dolaze pješice ili ZET-ovim autobusom. Problem je zbog onih koji dolaze sa strane Zagorja jer autobus tamo ne vozi.

- Jasno nam je da bi tu moglo biti malo škakljivo jer dolaze i skijaši koji voze opremu pa, ako je ne uguraju u bus, što Zagorci ni ne mogu, pješice je nikako ne mogu nositi. Ali opet, neće automobilima biti zabranjeno – govore iz Parka prirode pa još jednom ističu da se o naplati parkiranja samo razmišlja, piše Večernji list.

Tako se u svakom slučaju biti sve dok se ne izgradi žičara, nakon toga će se ići u smjeru da automobila na Sljemenu bude što manje,

– Takav je plan od početka. U parkove prirode diljem svijeta u pravilu se ne može osobnim automobilima i to je jednostavno tako. Ako je nešto zaštićeno, to se mora čuvati – govore iz PP Medvednica.

Support Ukraine