Sljemensku cestu blokiraju ljetne gume i parkirani auti

6 years,1 month ago - 15 veljače 2018, Vecernji list
Sljemensku cestu blokiraju ljetne gume i parkirani auti
Teškoće u prometu prema Sljemenu postale su svakodnevica jer neodgovorni vozači onemogućuju prolaz ralica.

Ovo je sramotno! – sablažnjavali su se roditelji i treneri koji su jučer u ranim jutarnjim satima na Sljeme vozili mlade skijaše na Zagreb Children Trophy, natjecanje koje zovu i "mini Snježnom kraljicom". Stajali su u koloni na zavoju kod skretanja za Runolist gotovo dva i pol sata čekajući da se očisti cesta prema vrhu.

Zbog velikih nanosa snijega jedan je osobni automobil  kotačem zagazio i zapeo u kanal pokraj ceste te tako prepriječio put kombiju iza sebe, a potom i ZET-ovu autobusu odmah iza njega. Ralica se na kraju uspjela probiti nakon što su pomaknuli sve automobile na jednosmjernoj cesti kako bi mogla proći i očistiti put. Cijelo to vrijeme sljemenska je cesta bila zatvorena, a promet je u podnožju regulirala i policija. Problem je, kažu iz Zagrebačkog skijaškog saveza (ZSS) koji organizira utrku, u tome što zimska služba nije dobro odradila svoj posao.

– Znalo se koliko će snijega pasti tijekom noći, a i da ujutro na Medvednicu dolazi 180 natjecatelja iz dvadeset zemalja. Zadnja ralica prošla je u 2 ujutro te noći, a otada je do jutra palo još 40 centimetara snijega – kaže Darko Repač, predsjednik ZSS-a. Iz Zagrebačkih cesta, pak, tvrde da je problem u nepripremljenosti vozača za zimske uvjete.

– Bez nužne opreme, lanaca i dobrih guma ne može se odlaziti na planinu kad pada snijeg – kažu iz Zagrebačkih cesta. Zatvaranje prometa zbog skliznuća s ceste gotovo je svakodnevna pojava za zaposlenike Parka prirode Medvednica, ali i zbog parkiranih automobila, pogotovo u vrijeme vikenda. U nedostatku parkirališnih mjesta, posjetitelji Medvednice parkiraju se pokraj ceste, zbog čega često ne mogu proći autobusi, interventna vozila, a ni ralice zimske službe. Zbog toga odnedavno parkiranje kontroliraju djelatnici prometnog redarstva Grada Zagreba. Cilj kontrole prometa sprečavanje je nepropisnog parkiranja nesavjesnih vozača.

– U trenutku kada redari procijene da više nije moguće kapacitetno smjestiti vozila na moguća parkirališna mjesta, obavještavaju prometnu policiju da se za promet motornih vozila zatvori sljemenska cesta. Djelatnici Zagreb parkinga istodobno su stacionirani na području Sljeme – Gračani – Mihaljevac – Šestine te na poziv djelatnika prometnog redarstva i djelatnika prometne policije, kao i prema osobnoj procjeni uz odobrenje prometnog redarstva, premještaju nepropisno parkirana vozila s pomoću "pauka" – kaže Martina Jurjević Varga, glavna čuvarica prirode PP Medvednica. Prometno redarstvo jednako tako sankcionira i vozila nepropisno parkirana na zapadnijoj strani Medvednice, kod Šestinske crkve i Lagvića.

Cesta se obično zatvara, dodaje Martina Jurjević Varga, kada na vršnom području planine bude parkirano tristotinjak vozila u koloni dugoj do pet kilometara.

Support Ukraine