Policu osiguranja možete imati i samo u mobitelu, u BiH uskoro bez zelene karte

4 years,3 months ago - 16 prosinca 2019, Vecernji list
Illustration
Illustration
Ne isplati se riskirati: Prosječna cijena osiguranja od automobilske odgovornosti u Hrvatskoj je 923 kn

Digitalna polica obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti sada je dostupna svim vozačima i mogu je ugovoriti sa svih 14 osiguravajućih kuća koje posluju u Hrvatskoj. U praksi to znači da nakon što osiguranik zaključi policu osiguranja elektronskim putem, društvo za osiguranje u roku od nekoliko minuta šalje podatke o zaključenoj polici u bazu podataka Centra za vozila Hrvatske (CVH). Stanice za tehnički pregled vozila koje obavljaju registraciju mogu provjeriti postojanje police obveznog auto osiguranja u realnom vremenu, što vlasnicima vozila omogućava registraciju vozila bez potrebe za predočenjem fizičke police ili potvrde. CVH potom šalje podatke u bazu podataka registriranih vozila MUP-a, nakon čega društvo za osiguranje dobiva povratnu informaciju o iskorištenju police.

To praktički znači da vozač u automobilu neće trebati imati fizičku policu osiguranja već će biti dovoljno “isprintati” digitalnu policu ili je pokazati na pametnom telefonu, ali, kako nam je rekao i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija, prometni policajci će biti upoznati s time, a oni u svakom trenutku mogu provjeriti u bazi MUP-a je li automobil osiguran.

– Po tumačenju Zakona o obveznim osiguranjima u prometu u kojem piše da se obvezno osiguranje dokazuje policom osiguranja ili drugim dokazom, dovoljno je pokazati otisnutu digitalnu policu osiguranja ili je predočiti na mobitelu, a u krajnjem slučaju policajac to može provjeriti u sustavu MUP-a. Digitalizacijom koju smo proveli u suradnji s osiguravateljskim kućama, CVH-om i policijom omogućili smo vozačima brže i fleksibilnije ugovaranje osiguranja, a samim time i registraciju vozila – rekao je direktor direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković. Još jednu prednost digitalne police osiguranja istaknuo je Goran Pejić iz CVH.

– Ovo je još jedan u nizu projekata digitalizacije kojima je cilj da poslovi oko registracije automobila budu "bez papira". Jedna od prednosti jest i točnost podataka jer su do sada djelatnici u stanicama za tehnički pregled podatke s polica osiguranja unosili ručno, pa je prema zakonu velikih brojeva od 2 milijuna polica neminovno dolazilo do grešaka. Lani su kod oko 20.000 polica utvrđene greške u prepisivanju podataka. Projekt je prošao testnu fazu te je već u primjeni, a prve informacije pokazuju da su korisnici vrlo zadovoljni – istaknuo je Goran Pejić.

Kao i do sada, svatko će za određeno vozilo moći provjeriti u kojem je osiguravajućem društvu osigurano, ali bez podataka o vlasniku vozila.

Još jedna velika novost koja stupa na snagu od 1. srpnja 2020. godine jest da "zelena karta", dokaz o osiguranju vozila koju obvezno morate imati kada putujete u inozemstvo (vrijedi u 48 paneuropskih država od Irana, Islanda do Maroka) više neće trebati biti zelena već će biti dovoljno da je "bijela". Odnosno, umjesto dosad uobičajnog zelenog formulara dovoljan je i "isprint" police na običnom papiru kako bi se i ona mogla izdavati online. U tom smislu za hrvatske je vozače važna novost da će susjedna Bosna i Hercegovina uskoro ući u europski sustav registarskih pločica pa više pri ulasku u BiH hrvatski vozači neće trebati pokazivati zelenu (bijelu) kartu.

Prosječna cijena police od automobilske odgovornosti u Hrvatskoj je 923 kune, a u zadnjih pet godina od liberalizacije tržišta autoosiguranja cijena je pala 35 do 40 posto. Obvezna autoosiguranja u 2018. su činila 22,11% ukupnih osiguranja u Hrvatskoj, a uz kasko osiguranja motornih vozila čine 32,7 posto tržišta.

Od ukupno zaračunatih bruto premija svih osiguranja (9,855 milijardi kuna) i likvidiranih šteta (5,53 milijardi kuna), na obvezna autoosiguranja otpada 2,178 milijardi zaračunatih bruto premija i 1,105 milijardi kuna likvidiranih šteta.

Support Ukraine