Zbog proglašenja prirodne nepogode do odštete i ako niste bili osigurani

2 godina,8 mjeseci ago - 30 ožujka 2020, Vecernji list
Zbog proglašenja prirodne nepogode do odštete i ako niste bili osigurani
Uvjete i kriterije za dobivanje odštete objavit će Grad Zagreb u javnom pozivu, a od osiguranja se mogu naplatiti oni koji su ugovorili rizik od potresa ili za oštećeni automobil od osiguranja zgrade čiji je dio oštetio njihovo vozilo ali samo ako nisu suvlasnik te zgrade

Nekoliko pitanja o proceduri za dobivanje odštete zbog oštećenja imovine u potresu postavili smo i Allianz osiguranju, a bilo je to prije nego što je Grad Zagreb proglasio prirodnu nepogodu. Građani će tako i po toj osnovi, bez obzira jesu li njihove stvari bile osigurane moći tražiti odštetu.

Gradonačelnik Grada Zagreba je 23. ožujka proglasio prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom na području grada Zagreba. Grad Zagreb će objaviti javni poziv, kojim će obavijestiti oštećenike (fizičke i pravne osobe) na čijoj je imovini utvrđena šteta od prirodnih nepogoda da prijave štetu na imovini Gradskom povjerenstvu Grada Zagreba u pisanom obliku, na propisanom obrascu, a koji će biti objavljen na oglasnoj ploči i na web-stranicama Grada Zagreba. Detaljnije upute vezane za proceduru prijave šteta bit će objavljene na web-stranici Grada Zagreba. Besplatni info telefon za građane je 0800 8802 i 0800 8805 - objavljeno je na službenim gradskim stranicama.

Ali, uvjeti i kriteriji još nisu poznati pa za konkretnije pojedinosti trebamo pričekati javni poziv.

Ako su građani imali ugovoreno osiguranje za stambeni prostor ili automobil, stvar je već sada jasnija.

Imaju li vlasnici vozila bilo kakva prava na odštetu za štetu na vozilu iz kasko osiguranja?

- U Allianzu svi kasko paketi Plus, Extra i Max pokrivaju štete od prirodnih nepogoda uključujući i potres.

Može li vlasnik automobila tražiti odštetu od vlasnika zgrade s koje je pala neka stvar na njegovo vozilo?

- Vlasnik automobila može tražiti naknadu štete po polici osiguranja od odgovornosti stambene zgrade, ako on sam nije vlasnik/suvlasnik stana ili poslovnog prostora u zgradi ili prijavljeni stanar te zgrade.

Može li u nekim situacijama vlasnik vozila tražiti odštetu od grada ili države?

-To ovisi o uvjetima i kriterijima tijela državnih ili lokalnih vlasti - kažu u Allianzu.

Što je s vlasnicima stanova i kuća, imaju li oni pravo na neku vrstu odštete i pod kojim uvjetima zbog oštećenja svojih stanova i kuća?

- Vlasnici stanova i kuća imaju pravo na naknadu štete ako imaju ugovorene police koje pokrivaju rizik od potresa. To mogu biti police koje ugovaraju privatni vlasnici za građevinski dio stana ili kuće, odnosno i stvari u kućanstvu ako je i to dodatno ugovoreno. Stambena zgrada također može imati sklopljenu policu preko upravitelja zgrade koja uključuje rizik od potresa i tada se polica odnosi na štete na građevinskom dijelu zgrade, zajednički i pripadajući etažni dio. Nažalost, većina stambenih zgrada ugovara samo police s rizik od požara i odgovornosti što je zakonska obveza - zaključuju u Allianzu.

Support Ukraine